VR

Utvikler VR du kan føle med hendene

En «formviser» kan gjenskape virtuelle objekter.

Videodemonstrasjon fra Stanford Shape Lab.
Marius ValleMarius ValleJournalist
28. juli 2018 - 15:27

Selv om VR kan oppleves som svært oppslukende, er realiteten at sansene våre er mer enn syn og hørsel. Lukt, smak og berøring er også en del av sanseopplevelsen i den virkelige verdenen.

Håndtering av objekter i VR blir derfor en «bare se, ikke røre»-opplevelse. Siden de tross alt er virtuelle, må de også håndteres virtuelt, ved hjelp av for eksempel kontroller.

Et prosjekt ved det amerikanske Stanford University kan bidra til å endre på dette. Her utvikles en enhet som kan introdusere berøring i VR-opplevelser, skriver New Atlas.

Formviser

Enheten kalles et «shape display», eller en «formviser» om du vil.

Deres Shape Lab undersøker hvordan man kan gjenskape objekter i 3D, synkronisert mot VR-opplevelsen.

For å gjøre dette har de utviklet en matrise med pinner som kan beveges individuelt av aktuatorer. 

Kombinert med data fra en 3D-modell i VR-simuleringen, kan enheten grovt sett gjenskape formen til det du ser i VR-brillene. 

Raskere håndtering

Enheten har hjul slik at den kan bevege seg selv, og gi brukeren et inntrykk av at 3D-objektet i den virtuelle verdenen kan flyttes. Dette kan også brukes til å skape et inntrykk av at objektet er større enn det faktisk er i virkeligheten.

Inntil videre har enhten relativt lav «oppløsning», da hver pinne er 7 kvadratmillimeter. Det kan potensielt skapes mer komplekse former ved å bruke mindre pinner.

En studie viser at brukere utfører objektmanipulasjon 24 prosent raskere enn ved virtuell håndtering av objekter i VR-simuleringer, skriver forskerne på Shape Labs nettside.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.