OLJE OG GASS

Utvalg: Oljesektoren må stresstestes for klimaendringer

Klimarisikoutvalget har levert sin rapport.

Norge bør gjøre gode analyser av klimarisiko, spesielt i petroleumssektoren, konkluderer et utvalg.
Norge bør gjøre gode analyser av klimarisiko, spesielt i petroleumssektoren, konkluderer et utvalg. Foto: Erlend Tangeraas Lygre
12. des. 2018 - 14:15

Norge har et godt utgangspunkt for å håndtere klimarisiko, men stor usikkerhet tilsier at oljesektoren og finanspolitikken bør stresstestes, tilrår utvalg.

Klimarisikoutvalget som regjeringen satte ned i fjor høst, leverte onsdag sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

Utvalget slår fast at konsekvensene av alvorlige klimaendringer kan være store og vanskelige å forutse. Norge bør derfor gjøre gode analyser av klimarisiko, spesielt i petroleumssektoren, konkluderer utvalget.

– Må forberede seg

Utvalgets leder Martin Skancke fastslår at Norge må forberede seg på både klimaendringer og økonomiske virkninger av overgangen til lavutslippsamfunn.

– Risikobildet er i endring, og derfor må vi ha et system for å vurdere risikoene fortløpende. Vi vet at selv om verden når målene i Parisavtalen, vil klimaet fortsette å forandre seg i flere tiår fremover, sier Skancke.

Klimarisikoutvalget ble oppnevnt i oktober i fjor, og fikk i mandat å vurdere klimarelaterte risikofaktorer og deres betydning for norsk økonomi, inkludert finansiell stabilitet.

Ulike scenarioer

Utvalget mener at staten bør etablere, vedlikeholde og offentliggjøre et sett med ulike scenarioer for oljegasspriser, gasspriser og CO2-priser. Særlig bør oljesektoren og finanspolitikken stresstestes, heter det i en av konklusjonene.

– Det er viktig å forstå risiko for hvordan klimaendringer kan påvirke norsk økonomi, og hverdagen til bedrifter og folk flest. Derfor er dette et viktig bidrag til at det norske samfunnet kan håndtere konsekvensene av fremtidige klimaendringer på en god måte, sier statsråden.

Utvalgets rapport «Klimarisiko og norsk økonomi» vil om kort tid bli sendt på høring.

 

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.