KRAFT

Utgiftene til Tysklands energiomlegging fortsetter å vokse

Vil nærme seg 30 milliarder euro i 2019.

Utgiftene for tyske strømkunder til å bygge ny fornybar energi vil fortsette å øke de nærmeste årene.
Utgiftene for tyske strømkunder til å bygge ny fornybar energi vil fortsette å øke de nærmeste årene. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. nov. 2014 - 11:25

Da Tysklands energiminister Sigmar Gabriel (SPD) la fram endringene i satsene til støtte for fornybar strøm i august ønsket han å senke kostnadene til den tyske energiomleggingen, kalt Energiewende.

Og i 2015 kommer avgiften for fornybar strøm til å synke litt, fra 6,24 eurocent/kilowattime i år til 6,17 eurocent/kWh (ca. 52 norske øre/kWh).

Det førte til at mange gikk ut fra at statsråden hadde fått bukt med de stadig økende kostnadene.

Les også: Det tyske strømsystemet kan bli helt fossilfritt

Dyrt

De fire største tyske nettselskapene Tennet, Amprion, 50 Hertz og Transnet BW har imidlertid laget en ny prognose som viser at støtten til fornybar strøm vil stige kraftig i årene som kommer.

I 2019 vil tyske strømkunder ifølge prognosen måtte betale 12,1 milliarder euro i avgift for fornybar strøm (EEG-Umlage), i tillegg til 16,4 milliarder euro til kraftprodusenter som går til direktesalg av fornybar strøm på kraftbørsen, melder den tyske avisen Die Welt.

Hvis prognosen slår til, må tyske strømkunder dermed ut med til sammen 28,5 milliarder euro i støtte til fornybar kraftproduksjon. Det er 6,7 milliarder euro mer enn prognosen for neste år, da forbrukerne ifølge prognosen må ut med 21,8 milliarder euro til fornybar strøm.

Strømselselskapene er lovpålagt å lage prognosen, og den er utarbeidet av eksterne eksperter.

Les også: Tysk delstat ber Norge kjappe seg med å bygge kabel nummer to til Tyskland

34 prosent

Direktesalg av strøm skulle egentlig føre til at produsenter av fornybar kraft skulle reagere på prissignaler og selge strømmen direkte til markedet.

Slik skulle markedet for fornybar kraft integreres med det tradisjonelle kraftmarkedet, og kostnadene ved energiomleggingen skulle synke. Den nye prognosen viser imidlertid at det vil drøye får det målet nås.

Prognosemakerne regner ifølge Die Welt med at det i 2019 vil være installert 112 gigawatt fornybar kraftproduksjonskapasitet. Denne produksjonskapasiteten skal kunne levere 200 terawattimer strøm per år.

Om det tyske kraftforbruket da fremdeles ligger på 590 terawattimer per år, vil fornybar kraft i 2019 dekke om lag 34 prosent av forbruket.

Les også:

Slik skal potetbonden Jochen sikre alderdommen med solkraft  

IEA: Så mye kjernekraft får vi i 2040  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.