T2

Test: IPAD MINI

Slik er lomme-iPaden

TEST: iPad mini

8. nov. 2012 - 14:37
Vis mer

I motsetning til storebror er iPad mini akkurat det som ligger i navnet. Den er liten. På godt og vondt.

Mest på godt, synes vi, men det er smak og behag.

Tynnere rammer

Å lese på senga med en dings på over 600 gram er ikke behagelig. Da er 300 gram veldig mye bedre. På kjøpet får du lomme- og veskevennlighet.

De ytre målene er det ingen ting å si på. På langsiden har Apple knappet inn på margen så 4:3-formatet som de sverger til ikke sveller ut for mye.

Førsteinntrykket oser av kvalitet. Aluminium og glass i skjønn forening, med den matte aluminiumsbaksiden elegant faset av mot glasset som en blank strek.

Mange har klaget på den nye Lightning-kontakten, men det var på tide at Apple fikk seg noe mer moderne.

Vi kunne selvfølgelig tenkt oss en micro-USB i stedet, men når de nå ikke vil være som andre så er Ligtning-kontakten faktisk enda smartere fordi den ikke bryr seg om hvilken vei du setter den inn.

Guide til streamingtjenestene: Her finner du de beste TV-seriene

Mikroport: Med unntak av at Lightningporten er til plage for mange med mye gammelt utstyr er den en stor forbedring.
Mikroport: Med unntak av at Lightningporten er til plage for mange med mye gammelt utstyr er den en stor forbedring.

Skjerm

Mange vil nok bli skuffet over skjermen til mini. Etter så mye fokus på retina-oppløsningen på både iPhone, iPad, og nå på Mac, er 1024 ganger 768 ikke mye å rope hurra for.

Men når det er sagt, så er skjermen god å se på. Tross alt var dette oppløsningen på iPad inntil nylig og den var to tommer større. Det betyr at tekst er skarpere enn på iPad én og to.

På noen måter kan man se på mini-en som en nedkrympet iPad 2, med samme oppløsning og prosessor, men med mye bedre kameraer.

Og det er nok en annen grunn til at Apple har valgt å stoppe på litt lavere oppløsning denne gangen. Skulle de ha utstyrt Mini med retinaskjerm hadde også batterilevetiden gått kraftig ned, eller vekten kraftig opp. Så dette var nok veloverveid.

Samsung, Apples forhatte erkekonkurrent, har sin Galaxy Tab 2 7.0, og den har ikke mer å by på med en enda lavere oppløsning på 1024 ganger 600 punkter.

Langlivet

Vi har ikke testet batterilevetiden grundig, men kan se at elektronlageret minker svært lite etter som timene går.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Amerikanske tester tyder på at Apple har overoppfylt løftene om at Mini-en skal gå i ti timer.

Den slår alle konkurrentene med en time eller to. Det er svært imponerende når Apple samtidig har klart å tyne vekten ned så mye, til og med under de fleste andre.

iPad 4: – Full forståelse for at folk føler seg lurt

Ytelse

Innvendig har iPad mini den samme systembrikken som iPhone 4S og nye iPod touch, og det er derfor ikke overraskende at våre tester viser at disse ligger omtrent på samme nivå.

iPad mini plasserer seg riktignok like over touch på alle våre tester, men i praksis er forskjellen liten. Den oppleves som responsiv og kjapp.

Sammenliknet med fjerdegenerasjons iPad og Samsung Galaxy Note 2 er forskjellen likevel massiv.

Ytelse

 Sunspider 0.9.1

(lavere er bedre)

Browsermark

(høyere er bedre)

iPad mini1448 ms120.609
iPad 4837 ms202.660
iPod touch (2012)1760 ms101.439
Samsung Galaxy Note 21034 ms182.831
Samsung Galaxy Note 10.11214 ms154.902
Motorola Xoom 22040 ms106.205
Bra kamera: De fleste bruker nok heller mobilen til å ta bilder. Men mini-en har et ganske godt 5 MP kamera bak og et anstendig et foran til videosamtaler.
Bra kamera: De fleste bruker nok heller mobilen til å ta bilder. Men mini-en har et ganske godt 5 MP kamera bak og et anstendig et foran til videosamtaler.

Økosystemet

Er det noe Apple har lykkes med, så er det økosystemet. Ikke bare er App store stappfull av hundretusener av apper, måten de har bygget opp hele økosystemet er eksemplarisk. I tillegg gjør de folk avhengige.

Når du har kjøpt musikk, bøker, apper og annet er ikke lysten til å forlate epleskipet påtakelig. Men konkurransen begynner likevel å merkes.

Hittil har Apple nytt fruktene av at de var så tidlig ute med iPad. For ett år siden hadde de nesten 60 prosent av verdensmarkedet, og alle de andre, og det er ikke få, må sloss om restene.

Men restene har økt de også, både fordi markedet har økt og fordi markedsandelen har økt. Selv om Apples jurister har gjort sitt beste, har Apples andel av nettbrettmarkedet falt til 50,4 prosent i de tre månedene før slutten av september, melder analyseselskapet IDC.

Og det var før Microsoft meldte seg på i konkurransen med Windows 8, som garantert kommer til å ta en del av dette lukrative markedet.

Derfor er det viktig for Apple å bremse denne utviklingen og både iPad mini og den fjerde generasjonen av storebror må ses i denne sammenheng.

Les også: Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det  

Ikke billig

Den aller billigste iPad mini-en koster 2 590 kroner. Det er ikke så mye penger, men da er det ikke SIM-kortplass i den, og bare 16 GB minne.

Toppmodellen med 64 GB og SIM-kortspor koster nesten det dobbelte, 4990 kroner. Alle utgavene med 16, 32 og 64 GB minne koster 1000 kroner mer med SIM-kortspor.

Samsungs alternativ, syvtommeren Galaxy Tab 2, koster rundt 2500 kroner, men har bare 8 GB flashminne og litt dårligere spesifikasjoner generelt.

Skjermen er heller ikke like bra. Til gjengjeld har den SIM-spor og micro-SD spor, og det er en mye billigere måte å skaffe plass på enn å kjøpe det innebygget. Et par hundringser er nok til 32 GB ekstra.

Konkurrenten som gav seg: Samsung trakk Galaxy Tab 7,7 fra markedet i frykt for søksmål. Det var synd, for den kunne konkurrere med Mini-en.
Konkurrenten som gav seg: Samsung trakk Galaxy Tab 7,7 fra markedet i frykt for søksmål. Det var synd, for den kunne konkurrere med Mini-en.

Hovedkonkurrenten borte

Det som burde blitt hovedkonkurrenten til mini var Samsungs Galaxy Tab 7,7, som selskapet lanserte for et år siden.

Den hadde nesten samme skjermstørrelse, en aldeles nydelig AMOLED-skjerm med 1280 ganger 800 oppløsning og spesifikasjoner som virkelig kunne konkurrere.

Dessverre fikk Samsung den store skjelven like etter Apples søksmål og trakk den fra markedet.

Et annet alternativ er Google og Asus' Nexus 7, som koster magre 2000 kroner. Nexus-brettet har også 1280x800 og en kraftig Nvidia Tegra 3-prosessor. Det veier dog litt mer, med sine 340 gram.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

Ny iMac er 5 mm tykk  

Konklusjon

Om man vil ha iPad stor eller liten er smak og behag. Vi er ikke i tvil om hvilken vi liker best.

Mini er vår favoritt. Vi lever godt med en to tommer mindre skjerm og lavere oppløsning. Fordelen av vekt og størrelse mer enn oppveier det.

Med passe store hender er dette en perfekt enhåndsopplevelse og mini-en har en perfekt størrelse som går ned i de fleste innerlommer uten å tynge særlig. 308 gram og 7,2 mm betyr at den er lettere å ta med over alt uten at du må forsake den gode iPad-følelsen.

Det er heller ikke noe å si på spesifikasjonene hverken på kameraer eller batterilevetid.

Vi skulle gjerne sett et minnekortspor eller en USB-port, men det må vi nok klare oss uten. Apple vil heller selges oss adaptere.

Les også:

En billigere inngang til Apple-universet  

TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Samsung integrerer Spotify i TV-en

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

Slik blir neste generasjons ultrabook

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.