T2

Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer

Slik er Microsoft Surface.

31. okt. 2012 - 15:22

Microsoft Surface RT

  • Systembrikke: Nvidia T30 firekjerneprosessor med 2 GB RAM.
  • Skjerm: 1366x768, 10,6 tommer. 5-punkt multitouch
  • Trådløs: WiFi og Bluetooth 4.0
  • Materiale: Bygget i magnesium.
  • Porter: USB: Micro SDXC. HDMI.
  • Sensorer: Lyssensor, akselerometer, gyroskop, magnetometer, men ikke GPS. (Posisjonerer via WiFi)
  • Magnetfeste på laderen
  • Ikke SIM-kort. Må bruke telefonen over Bluetooth når man er utenfor WiFi dekning.

Vurdering

Pluss

  • Beskyttelsesdeksel med tastatur i kombinasjon med utfellbar støtte er genialt
  • Lynrask
  • God skjerm og skarp tekst selv om oppløsningen står langt tilbake for iPad
  • Innholdet i Appbutikken ser ut til å øke fort
  • Vanlig USB-port og MicroSD

Minus

  • Med ARM-prosessor kjører den bare nye apper og får ikke gleden av alt det som finnes fra før
  • Kan ikke fås med SIM-kort

SEATTLE: I stedet for å vente på at maskinvarepartnerne skulle skape den perfekte iPad-killeren har Microsoft gjort det selv for å være sikker.

Vi har fått en sniktitt på Microsoft Surface i Seattle, og må innrømme at vi liker det vi ser.

Det er uvisst når den kommer til Norge.

Microsoft: – Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

Design

Design er en smakssak, og selv om Microsoft har sagt at de virkelig har satset på design, så er det akkurat det samme som alle andre sier. Vår raske vurdering er et den ikke banker iPad. Til det er den litt for firkantet. Men så slipper den å bli saksøkt av Apple.

Vi er imidlertid imponert av hvor solid brettet er, men så er hele kassa laget i magnesium.

Dette er også det mest praktiske nettbrettet vi noen sinne har lagt labbene på.

Apple laget et skjermdeksel som gjør at iPad kan stå oppreis. Microsoft har på sin side laget en liten plate i lokket bak som kan slås ut og bli til en skjermstøtte.

Skjermbeskyttelsen, Touch Cover, er på de to dyreste modellene et tastatur som klikkes på med to kraftige magnetfester. Det er bare et par millimeter tykt og, som på iPad, skrur det av skjermen når du klapper det inntil.

Men utbrettet er dette et fullt tastatur, til og med med en liten touchpad som på en PC.

Resultatet er at nettbrettet også fungerer som en superlett bærbar PC med ca. 8 timer batterilevetid. Det likte vi veldig godt.

De som finner Touch Cover (som koster 120 dollar) litt primitivt med sine knapper av tekstil, kan kjøpe Type Cover. Det koster bare 10 dollar mer, er ørlite tykkere, men har skikkelige mekaniske taster og er nok hakket bedre å skrive på.

Står selv: Trekk ut en magnesiumplate som er felt inn på baksiden av Surface, og vips så står den oppreist
Står selv: Trekk ut en magnesiumplate som er felt inn på baksiden av Surface, og vips så står den oppreist

Har det vi savner

Vi liker også at Surface har en USB-port, som gir rask tilgang til minnepinner og alt det andre vi stapper inn, for eksempel en Xbox-kontroller eller en kabelbasert mus.

Vi finner også stereohøyttalere med rimelig god lyd, en 3,5 mm jackplugg og et spor for Micro SDXC-kort. Det er to mikrofoner og to 720P-kameraer.

Fint foran, men noe stusselig bak. Det høres jo imponerende ut med 720P, men det er mindre enn en megapiksel i et slikt kamera. Ikke mye å ta familebilder med, akkurat.

iPad 4: – Full forståelse for at folk føler seg lurt

Skype i kjernen

I Windows 8 har Microsoft endelig funnet ut hva de skal gjøre med Skype. De har integrert kommunikasjonsprogrammet helt inn i kjernen.

Når du klikker på en person er en Skypesamtale nå en av måtene du tilbys å kommunisere med.

Det er helt perfekt for Surface, som er en ypperlig videotelefon.

ARM-basert

La oss med en gang slå fast at Surface i denne omgang er basert på en ARM-prosessor. En Nivida Tegra 3 firekjernesak som dundrer avgårde på 1,4 GHz. Det går i hvert fall fort nok for de appene vi testet og ikke minst Windows selv.

Støtten for ARM er viktig for Microsoft, for det er denne supergjerrige prosessoren som er motoren i de aller fleste smartmobiler og nettbrett. Microsoft måtte støtte den for å få innpass.

Windows 8 RT er ARM-varianten. Vi tipper Intel vrir seg over denne utgaven, men samtidig har de lovet å lage x86-prosessorer med det samme, eller til og med lavere strømforbruk.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

Begrenset

Ulempen med Windows 8 RT er at denne versjonen ikke kan kjøre noen applikasjoner som er laget for tradisjonell Windows.

Det er en såkalt desktop, det vil si det gamle grensesnittet som vi kjenner fra før, i RT også, men her er det ikke så mye som virker enda, i hvert fall.

RT-brukerne må foreløpig klare seg med den nye app-baserte verden. Utviklerne må derfor lage helt nye varianter av programmene  som apper om de skal  følge brukerne over i RT-verdenen.

Microsoft har allerede gått foran og laget en versjon av Word, Excel, PowerPoint, Lync og OneNote, i tillegg til Internet Explorer 10. Noen vil sikkert savne Outlook, men i stedet følger det med en e-postklient som gjør jobben.

I desktop finner vi også tilgang til filsystemet, kalkulatoren, Paint og en del andre gamle programmer vi kjenner fra før, men gamleverdenen er ikke sentral for RT, enten vi liker det eller ikke.

Det betyr at hvis Adobe skal lage en RT-utgave av Photoshop, må de lage det som en app i den modnere varianten av grensesnittet. Fordelen med det er at det vil gå på begge variantene av Windows 8.

Dette er nok Microsofts måte å si fra til oss at det kommer noe nytt, men at det ikke har noen hast med å kaste det gamle.

Hvis ikke Touch cover passer for deg, har Type cover
Hvis ikke Touch cover passer for deg, har Type cover

Mer kommer

Microsoft har ikke tenkt å hvile på laurbæroverflaten. Om tre måneder kommer det en proff-utgave av Surface.

Den blir litt tykkere, men vil drives av en Intel i5-prosessor. Fordelen er selvfølgelig at her kan man kjøre alt som finnes av programmer som finnes for både Windows 8 og tidligere utgaver.

Billigste utgave av Surface med 32 GB , men uten tastaturdeksel koster 449 dollar i USA.

Med tastaturdekselet koster det en hundrelapp mer, og for en til får man både tastaturdeksel og 64 GB.

Konklusjon

Surface er ikke noe annet enn Microsofts egenbygde nettbrett med Windows 8. Selskapet har ønsket å lage en slags referanse for å si til alle partnerne sine at slik kan det gjøres.

Og vi må innrømme at vi liker det. Spesielt hvordan de har ut-innovert selveste Apple ved å legge et tastatur inn i skjermbeskyttelsen og bygge inn en støtte.

Det gjør at man får både et nettbrett og en PC.

Det å venne seg til grensesnittet er ikke så vanskelig som man skulle tro. Spesielt i RT-versjonen av Windows 8, hvor behovet for å bruke den gamle desktoppen er liten. Med litt mer tilvenning tror vi det er mer effektivt med de firkantede flisene enn med ikonbaserte apper. Ikke minst fordi informasjon flyter opp og vises i flisene på mange av den og hvordan det hele er koblet mye tettere på innsiden.

Vi antar at App-utvalget kommer til å øke raskt. Microsoft vet at dett er kritisk og pisker hele systemet sitt. Og det er ikke lite, partnere inkludert. Vi ser ikke bort fra at vi kommer til å foretrekke Windows 8 på nettbrett foran iOS eller Android. Spesielt når det er satt seg mer i markedet.

Selv om både Apple og Google har et enormt forsprang i markedet bør de nå se godt i ryggespeilet.

Les også:

Ny iMac er 5 mm tykk  

10 spillefilmer du kan se på Youtube

Slik blir neste generasjons ultrabook

Denne appen kjenner igjen TV-serier  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.