T2

Test: MITSUBISHI HC4000 PROJEKTOR

Projektor bygd for kinorom

TEST: Mitsubishi HC4000 er den mest rendyrkede hjemmekinoprojektoren i feltet.

 Mitsubishi HC4000 er et godt valg om du har et hjemmekinorom med kontroll på lyset.
Mitsubishi HC4000 er et godt valg om du har et hjemmekinorom med kontroll på lyset. Bilde: Mitsubishi
27. okt. 2012 - 10:40
Vis mer

Med 1300 lumen på papiret er det åpenbart at Mitsubishi HC4000 har andre ambisjoner enn projektorer med 2300 lumen. Den er helt klart mer rettet inn mot de dedikerte hjemmekinoene.

I en setting hvor man har kontroll på lyset i rommet et dette kanskje en god middelvei hvor man får bra trykk i bildet samtidig som med et adekvat sortnivå.

Hovedsaken: TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Offset

Den har fortsatt noen utfordringer i forhold til plassering, men den har en ganske god zoom til DLP å være (1.5x).

Det man skal tenke på når det gjelder installasjon er offset.

Offset er en terminologi som beskriver noe om linsens plassering i forhold til lerretet. Når vi sier at offseten er høy vil det si at projektoren må henge en god del over lerretets øverste kant ved takmontering, og ditto under om den er bordplassert.

De fleste som monterer en projektor fast vil velge takmontering. Projektorer med offset kan ikke plasseres på en hylle i bakkant av rommet.

Husk også på zoomområdet når du skal beregne hvor projektoren skal henge.

Denne projektoren er for eksempel mer fleksibel med sine 1.5x zoom enn den dårligste som kun har 1.2x zoom.

Sammenlignet med LCD blir de fleste DLP-er parkert på dette området siden det ikke er uvanlig med 2x zoom på LCD-projektorer.

TEST: TEST: Gode høyttalere for lite penger

Menyer

Mitsubishi er den eneste som ikke kommer med norske menyer. Menyene er også litt mer, kall det rotete, enn de andre modellene.

På denne modellen finner vi derimot en ting vi ikke så på de andre, nemlig en mulighet for å finjustere gamma høy, middel og lav på både rød, grønn og blå enten individuelt eller samlet.

Hvitbalansen kan kalibreres og den kommer med komplett CMS med farge, metning og lysstyrke for primær og sekundærfarger. Den har i tillegg også vertikal strekk for de som sverger til 2.35:1 og anamorfisk linse.

Når man ser på de mulighetene som ligger i menyene er det åpenbart at her er det ikke spart på kruttet. De gir nemlig alle de verktøyene man trenger for å komme seg så tett på D65 som man ønsker.

Fordi dette er en test med budsjettmodeller har vi valgt å ikke gjennomføre en komplett kalibrering. De fleste som kjøper projektorer i denne prisklassen vil ikke bruke penger på å få de kalibrert. Det de vil se på er hvordan de er i filmmodus.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

TEST: Skal du ha ny TV i høst?

Flotte bilder som imponerer

Med 1300 lumen er denne projektoren et godt kompromiss. Den har såpass god kontroll på lyset at den egner seg godt i rom som kan stemples som dedikerte hjemmekinoer.

Der er det som regel mørkt, og da har denne projektoren litt mer å fare med enn de andre. Den har bedre sortnivå og selv vi som er vant til D-ILA kan leve med dette resultatet.

Skarpheten er meget god, noe som ikke er noen stor overraskelse, og som er en fordel DLP baserte projektorer har over de andre teknologiene. Sjefen selv, Håvard, ramlet innom og han skjønte knapt at det var mulig å få så god bildekvalitet som disse projektorene presterer til den summen de koster. Det er et godt kompliment!

Når vi ser på Avatar - som vi bruker fordi vi kjenner den godt, og fordi den har scener som både er mørke med skyggedetaljer, og i tillegg har en del lyse scener, er det ikke vanskelig å nikke anerkjennende til den jobben ingeniørene til Mitsubishi har gjort her.

Det er bra smell i lyse sekvenser, ikke like mye som på de to andre riktignok, men det tar den igjen på måten den behandler de mørke områdene på. Dette er bra!

Det beste er kanskje at man får dette resultatet rett ut av esken uten å måtte ty til avansert måleutstyr. Tenk om alle flatskjermer hadde gjort det samme! Da hadde jobben min vært betydelig enklere.

Les også:

Her funker det med høyttalere på veggen

Ekte highend-høyttalere på billigsalg  

Kompromissene

Hva er det man ikke får på projektorer i dette prisleiet? Man får ikke 3D støtte, for da må man opp i pris. Man får heller ikke en blenderløsning i optikken.

En blender gir både mulighet for totalt forskjellig lysstyrke på 2D og 3D, og gir som regel også mulighet for å kjøre en form for dynamisk blender hvor blenderen struper lyset i mørke sekvenser og åpner opp i de lyse sekvensene.

Konklusjon

I en dedikert hjemmekino er det umulig å komme utenom denne projektoren fra Mitsubishi.

Den er den eneste i denne runden som har god nok kontroll på lysstyrken slik at den også kan fungere i rom med god lyskontroll.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

TEST: Hjemmekino til folket

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Din neste musikkavspiller  

Disse får maks lyd ut av din iPhone  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.