T2

Her funker det med høyttalere på veggen

TEST: On-wall trenger ikke gå på bekostning av lydkvalitet.

Definitive Technologys vegghøyttalere låter bedre enn den magre størrelsen skulle tilsi.
Definitive Technologys vegghøyttalere låter bedre enn den magre størrelsen skulle tilsi. Bilde: Jørn Finnerud
25. juli 2012 - 19:51
Vis mer

I utgangspunktet har vi testet de fleste høyttalere i kinoen vår på kontoret, men skal man teste høyttalere ment for veggmontering, fant jeg ut at det var en god ide å ta i bruk stuen hjemme som en ny testarena for On-Wall oppsett.

Denne tanken har jeg hatt i hodet en stund, og noen dager før sønnens konfirmasjon kastet jeg med rundt og skred til verket. Tidligere har jeg hatt en løsning med gulvstående høyttalere og en integrert stereoforsterker.

Med små barn i huset fant jeg ut at jeg ville prøve en TV-benk fra Yamaha med integrert elektronikk, høyttalere og subwoofer. Denne løsningen har vi levd med et års tid. Problemet med den sistnevnte løsningen var musikkgjengivelsen.

Musikk er viktig, og ikke minst sosialt. Den sosiale delen er det ikke så lett å overholde når man må trekke ned i hjemmekinoen i etasjen under for å få en underholdende musikkopplevelse. Derfor ble løsningen med On-Wall og en kraftig subwoofer tenkt ut og effektuert.

TEST: KEF R900 - Ekte highend-høyttalere på billigsalg

På veggen

Nå er det Definitive Technology Mythos som skal til pers.

Vi har fått satt sammen en pakke med XTR-50 som fronthøyttalere, XTR-60 som senter, og XTR-20BP som surroundhøyttalere.

Denne konstellasjonen har en samlet pris på 21.760,-. I tillegg er man helt avhengig av en subwoofer. Her er det som alltid budsjettet som bestemmer, men vi er av den oppfatningen at kvaliteten på subwooferen er en meget viktig bestanddel i et oppsett som dette.

Min stue er ganske røslig, og det er 2.70 under taket, så jeg valgte en løsning med den største tuben til SVS, PC13-Ultra DSP. Den er kostbar (15.990,-), men er som skapt for å stå i hjørnet i stuen. Den ser mest ut som et designelement enn en tradisjonell subwoofer.

I tillegg trenger man selvsagt en hjemmekinoreceiver. Modellen vi benytter her er Pioneer VSX-LX55.

TEST: Hjemmekinoreceivere - Hjemmekino til folket

Teknikken

Definitive Technology er kjent for sin teknikk hvor de bruker en blanding av aktive elementer og passive radiatorer. De passive radiatorene gjør at effektiviteten øker på høyttalerne og man får en opplevd følelse av at høyttaleren er større en de fysiske målene skulle tilsi.

Det kan man saktens trenge når høyttalerne ikke er tykkere en 38mm. Får å få tilstrekkelig stivhet i kabinettet og fortsatt ha igjen litt plass inne i kabinettet er det laget av ekstrudert aluminium. Det gjør at det kan lages stivt uten å bli for tykt.

I tillegg satser Def-Tech på mange elementer. I tillegg til diskant har XTR-50 har 2 aktive mellomtone/bass elementer og 4 passive radiatorer, mens den største, XTR-60 har fire aktive elementer og fire passive. De forskjellige modellene, XTR-40/50 og 60 er laget for at det skal finnes en modell som matcher forskjellige flatskjermstørrelser.

I eskene til høyttalerne følger det med veggbrakett, bordstativ og en pappmal slik at man får hullene korrekt på veggen. I tillegg følger det også med en terminal hvor man skrur på høyttalerkablene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Når de er på plass, er det bare å putte pluggen inn i høyttaleren.

TEST: Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Oppsett

I motsetning til gulvstående høyttalere er de fleste on-wall høyttalere avhengige av å brukes sammen med en subwoofer, og man må derfor finne en fornuftig delefrekvens.

Her kan man prøvde seg frem, men min erfaring her er at det vil være fornuftig å legge seg på 100-150Hz. Har man mulighet for forskjellige delefrekvenser vil det kunne være en god ide, siden størrelsen er ganske forskjellig på de små bakhøyttalerne og den relativt røslige XTR-60 som vi bruker som senterkanal.

Vi lot først automatikken gjøre sin del av jobben for å se hva den kom frem til. Den valgte en delefrekvens  på 150Hz. Det betyr ikke nødvendigvis at det er riktig, så vi prøvde oss litt frem med ørene for å finne ut om det fungerte.

Det gjorde det, mye fordi integrasjonen med subwooferen ble god og fordi subwooferen sto så nære at den takler en relativt høy delefrekvens uten å dra til seg for mye oppmerksomhet.

TEST: Harman/Kardon BDS 470 - Hjemmekino i to kanaler

Langt over forventningene

For å være helt ærlig, så er det naturlig å ikke ha alt for store forventninger når man ser på tykkelsen på disse høyttalerne. De er jo så små og nusselige at man kan regne med at de orker å gi en klar lydforbedring sammenlignet med den aktive TV-benken, men at det neppe kunne sammenlignes med en dedikert hjemmekino.

Vel, så feil kan man ta.

Definitive Technology kan sin høyttalerteori og de varter opp med en lydopplevelse som kom litt bardus på meg. Her var det nemlig et dynamisk overskudd, og det ble ganske tydelig etter hvert at dette systemet tålte mye volum uten å forlate komfortsonen sin.

Vi verdsetter alltid at det er dynamikk i et hjemmekinosystem, og det er på plass her.

Større enn fysikken

Når vi ser på den nyeste Mission Impossible-filmen: Ghost Protocol, føler man skudd på kroppen, som om vi var plassert i en relativt kompetent hjemmekino med gulvstående høyttalere.

Noe av denne æren faller selvsagt på subwooferen, som virkelig er en dynamikkbombe, men høyttalerne ville fort avslørt seg selv om de ikke hadde greid å holde følge.

Lydbildet er detaljert uten at det tipper over mot det lyse eller tynne. Det er en snert som vi føler må til for å kunne kalle opplevelsen for realistisk. Vi liker også at systemet greier å sette opp en størrelse på lydbildet som vitner om at det er kvaliteter i dette systemet som klart overgår den fysiske størrelsen. 

Skal vi snakke om eventuelle svakheter ved høyttalerne så er det først og fremst at det trenger litt volum før det våkner opp og kommer til sin rett. På lavere volum får man ikke helt den samme dynamiske opplevelsen som man får når man spar inn nok kull på kjelen, men det er vel ikke mer enn naturlig.

Det er ikke bare Blu-ray-filmer som får et nytt liv i ”stuekinoen”. Også TV-serier, filmer og andre programmer får nytt liv. Spesielt filmer som sendes med surroundlyd blir en ny opplevelse med en hjemmekino i stuen.  

TEST: Focal Chorus 836V - Tåler skikkelig volum uten å miste kontrollen

Til musikk

Selv om både TV og filmlyden fikk seg et realt løft var også et av utgangspunktene å få en komplett løsning som kunne håndtere musikk på overbevisende måte. Vi bruker Sonos som kilde i stuen med en iPad som styring, og med tilgang til både Spotify og Rhapsody kan hele familien være med som både dommere og DJ.

Systemet fungerer overbevisende godt på musikk om man tar med seg at dette tross alt er høyttalere som er laget for å yte så godt som mulig med en størrelse som er så minimal som mulig uten å tape mer enn nødvendig.

De kan nok ikke erstatte et skikkelig dedikert stereoanlegg, men for en familie som hører på forskjellig musikk og koser seg med å kunne spille både høyt og lavt, er dette er system som gir mye glede, og lydkvaliteten er overbevisende størrelsen tatt i betraktning.

Igjen skal mye av æren tilfalle subwooferen, som gjør en flott jobb og  fyller opp lydbildet med en dynamisk og dyp bass. Den er også justerbar på den måten at man kan plugge igjen en eller flere av bassportene for å endre hvor dypt den spiller i frekvens.

Vi lar den spille uten plugger fordi vi i stuen ikke er interessert i at den skal spille med for mye trykk under 20Hz. 

Den kanskje morsomste øvelsen var når junior på fjorten klinte til med tekno og dro på skikkelig. Det var nesten ikke til å tro hvor høyt og allikevel dynamisk man kunne spille med dette oppsettet.

Konklusjon

Selv om min erfaring med on-wall systemer er begrenset, ga dette settet meg en så stor opplevelse av jeg definitivt skal fortsette med å bruke tid på å sjekke ut og teste flere on-wall systemer.

Følelsen av å sitte i sofaen og samtidig være tilstede i en fullblods hjemmekino ga en mersmak som kommer til å sitte i en stund.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Alt du bør vite om 3DTV

Canon hiver seg på speilløs-bølgen

Girer opp for full DAB-dekning

Sjekk oppløsningen på dette mobilkameraet!  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.