T2

Test: APPLE IMAC 27" (2012)

Kongen på alt-i-ett-haugen

TEST: Nye Apple iMac.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
30. jan. 2013 - 19:50
Vis mer

Apples iMac har gjennomgått flere generasjonsskifter uten synlige ytre endringer, og Apple har stort sett holdt seg til et design de har visst at fungerer.

Denne gang har Apple slanket maskinen ganske vesentlig, og maskinen måler bare fem millimeter langs kantene. Mot midten brer den seg imidlertid en god del mer ut, men det er ikke til å komme unna at iMac er en fenomenalt lekker maskin.

Fra de fleste vinkler ser du heller ikke bulen, og det gir en ganske markant wow-effekt, etter vår mening.

Luksusmaterialer

Vi liker også at strømforsyningen er integrert i maskinen. Når du ser på hvor store eksterne strømforsyninger maskinene fra Acer, Asus, Toshiba og Samsung leveres med, er dette et ganske stort pluss i vår bok. Dette er det kun Dell av konkurrentene som kopierer.

Materialene er de samme som Apple etter hvert har innført på alle sine produkter, med aluminium langs hele skroget og heldekkende glass foran skjempanelet. Foten er også solid, og vi liker hvor lett det er å justere skjermvinkelen.

Vi skulle dog gjerne sett at handlingsrommet her var større, men siden maskinen ikke er ment for touchbruk er det ikke like prekært som på for eksempel Asus ET2701, Samsung DP700A7D og Toshiba LX830.

Uansett: iMac er nok den eneste av alt-i-ett-maskinene vi har hatt inne som kvalifiserer til designmøbel, kanskje sammen med Acers 7600U.

TEST: Dell XPS 27: Sannsynligvis den beste alt-i-ett-maskinen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Kantene er syltynne, men skjermen buler litt ut på baksiden.
Kantene er syltynne, men skjermen buler litt ut på baksiden.

Superskjerm

Skjermen er helt eminent. Det 27 tommer store panelet har en oppløsning på 2560x1440, noe som både gir en kjempestor arbeidsflate og god pikseltetthet. Panelet har veldig god lysstyrke, innsynsvinkler så nært innpå 180 grader som det nærmest er mulig å komme og i tillegg et nattemørkt sortnivå.

Det gir veldig pene bilder, enten du bruker skjermen til Netflix-streaming, videoredigering eller hva som helst annet. Vi liker også at lysstyrken kan justeres direkte fra tastaturet.

Skjermen er glossy, men Apple har gjort en god jobb med å holde refleksjoner på et lavt nivå. De to millimeterne som skiller glasset fra selve panelet er nemlig fjernet, og selv om det kan høres ut som en liten forbedring, gjør det mye for opplevelsen ved at bildet kommer nærmere øynene.

Dette, sammen med en teknologi kalt plasmadeponering, holder refleksjoner på et veldig lavt nivå til en blank skjerm å være.

Dette er rett og slett en veldig behagelig skjerm å se på, og når det ser ut som dette, kan vi godt leve med at skjermen ikke har noen touchfunksjonalitet. Dette krever nemlig enda flere millimeter mellom glass og panel.

Kraftig grafikk

Demoeksemplaret vi fikk tilsendt fra Apple er den heftigste prekonfigurerte utgaven, med en pris på 16.490 kroner. Innvendig betyr det Intel Core i5-3470-prosessor, 8 GB RAM, 1 TB roterende harddisk og Geforce GTX675M-grafikk. Velger du billigste modell, får du den noe lavere klokkede i5-3470S og svakere grafikk i form av GTX660M.

Ytelsen er kanskje ikke overraskende god, og særlig på grafikkfronten ligger Apple et ganske stort steg foran konkurrentene, som stort sett alle har valgt den ganske mye svakere 640M-brikken.

I grafikktesten 3DMark Vantage (kjørt i Windows) fikk vi godt over 21000 poeng. Det er rundt dobbelt så mye som nærmeste konkurrent, Samsung DP700A7D, mens røkla med GT640M stort sett scorer mellom 7000 og 9000. Også GTX660M vil score en del bedre enn dette, men da er avstanden langt mindre (typisk cirka 11000 poeng).

TEST: Asus G75VW: TEST: Heftig gamingmonster fra Asus

 PCMark 73DMark VantageGeekbench
Apple iMac 27" (2012) (i5-3470, 8 GB, GF GT675MX)3475214969670
Acer Aspire 7600U (i5-3210M, 8 GB, GF GT640M)357969466536
Dell XPS 27 (i7-3770s, 8 GB, GF GT640M)4935905911005
Samsung DP700A7D (i5-3470T, 8 GB, Radeon HD 7850M)266698447055
Toshiba LX830 (i7-3610QM, 8 GB, GF GT630M)2302493410137
Asus ET2710 (i5-3450, 8 GB, GF GT640M)337779198736

Bra til spill

Spillytelsen er følgelig god. GTX675MX er den nest kraftigste av Geforce-brikkene tiltenkt bærbare enheter, og det gjør at du kan spille selv de nyeste spillene i god oppløsning og med høyt detaljnivå.

Vi spiller for eksempel Civilization V i fulle 2560x1440 med alt på High og 8x kantutjevning - og får stabile 60 bilder i sekundet. Går du ned til Medium og skrur av kantutjevningen, spretter vi opp til 140-150 bilder i sekundet, mens Low gir langt over 200.

Det andre av spillene vi har brukt i testene våre, det massive rollespillet The Elder Scrolls V: Skyrim, gir samme resultat. Her kan vi spille i full oppløsning på maksimale innstillinger, altså Ultra High, og få 60 bilder i sekundet. Det er veldig gode resultater både rent ytelsesmessig og visuelt.

For å sette maskinen på en enda større prøve innfører vi også det relativt nye skytespillet Borderlands II i testrutinene. Også her skinner iMac. Vi setter alle innstillingene på maks (altså High) i 2560x1440, og får fine bilderater på snaut 50 bilder i sekundet.

TEST: Asus U500VZ: En helt utrolig kjapp PC

iMac okkuperer ikke veldig stor plass på skrivebordet, tross den smått gigantiske skjermen.
iMac okkuperer ikke veldig stor plass på skrivebordet, tross den smått gigantiske skjermen.

Dyr oppgradering

Diskytelsen er middels, men du kan selvfølgelig velge å oppgradere til Fusion Drive eller en ren SSD om du ønsker det. Dessverre er Apples oppgraderingspriser ganske hårreisende.

Fusion Drive, som i praksis kun kombinerer en 128 GB stor SSD-del med 1 eller 3 TB roterende lagring, skal Apple ha henholdsvis 2000 eller 3200 kroner ekstra for. Og vil du kun ha SSD, har du bare ett valg: 768 GB til 10400 kroner (!).

Det er ikke spesielt forbrukervennlig, for å si det mildt. Det eneste du kan oppgradere selv i etterkant er minnet. iMac støtter opptil 32 GB RAM, og i basiskonfigurasjonen er det kun to av de fire minneplassene som er fylt.

Støysvak og kjølig

iMac er imponerende rent termisk sett. Den utvikler lite varme selv når maskinen blir presset, og resultatet er en veldig stillegående maskin.

Normalt sett opplever vi at viftene spinner godt opp under tunge oppgaver, men selv etter halvannen time med nevnte Civilization er det fortsatt lite støy å spore.

Her setter iMac standarden.

TEST: Sony VAIO Duo 11: Dette er hva Windows 8 handler om

Få porter

Tilkoblingsmessig er maskinen ganske forsiktig utrustet. Den har selvfølgelig ingen tilkoblinger på siden, men bak finner vi hodetelefonport, minnekortleser, fire USB 3.0-porter, to Thunderbolt-porter og ethernet-tilkobling.

Først og fremst er det ganske slitsomt å måtte bevege seg helt bak på maskinen hver gang vi skal koble til noe nytt, og for det andre er selve portutrustningen som nevnt mager.

Thunderbolt er selvfølgelig praktisk, i og med at den også kan fungere som skjermkobling, men det hadde likevel vært kjekt med en direkte HDMI-tilkobling – gjerne også for HDMI-inn. Denne skjermen er nemlig såpass lekker at det hadde vært fristende å bruke den også med andre signalkilder.

Apple har også droppet optisk drev for å muliggjøre de tynne kantene, og det er muligens et valg som vil drive vekk noen potensielle kjøpere. Vi hadde gjerne sett et bluray-drev her, men for mange er nok også optiske drev noe som tilhørte begynnelsen av 2000-tallet og nå er helt utdatert.

Integrert strømforsyning holder kabelrotet på et minimum.
Integrert strømforsyning holder kabelrotet på et minimum.

Brukbar lyd

Lyden iMac produserer er faktisk ganske god, med bra volum og til og med et hint av bass. Det er selvfølgelig ikke noe du lager diskotek hjemme med, men duger i massevis til “casual listening” fra Spotify og Netflix.

Har du en Apple TV kan du også streame hele skjermbildet direkte fra iMac til TV-en - riktignok med en liten forsinkelse, men ypperlig til video eller bildevisning.

Det medfølgende tastaturet er det samme som vi har sett hundre ganger tidligere fra Apple. Vårt testeksemplar hadde det minste Apple-tastaturet (uten numerisk tastatur), men du kan også velge et “vanlig” tastatur. Da må du riktignok klare deg med trådet tilkobling. Uansett er tastene behagelige å skrive på, og tastaturet lager lite støy.

Du kan selv velge om du vil ha iMac med mus eller trackpad. Vi skal ikke si så mye om hva du bør velge, men noterer at musa som fulgte med vår testutgave var notorisk ustabil og konstant mistet forbindelsen til selve maskinen.

Ganske irriterende, men forhåpentligvis ikke noe utbredt problem.

Konklusjon

Apples største iMac er nok en av de fremste datagavene du kan gi deg selv. Den ser helt fantastisk ut, har strålende skjerm og god ytelse. Den støyer dessuten lite og produserer kun middels med varme.

Vi skal likevel ikke komme unna at iMac gjør et solid innhogg i lommeboka, med en startpris på 15000 kroner. Om du klarer deg uten touch, er dette likevel ikke så verst valuta for pengene.

Apple leverer nemlig heftigere innmat enn de fleste Windows-konkurrentene, samtidig som de har et forsprang også på design og skjermteknologi. Dette er sannsynligvis det nærmeste vi har vært en toppkarakter i vårt nye karaktersystem.

Les også:

TEST: Hvilken strømmetjeneste er best?

Samsung slipper versting-PC

Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer

Denne alt-i-ett-maskinen blir til et Android-brett  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.