T2

TEST: Ivy Bridge imponerer

Den integrerte grafikken har tatt et stort steg.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
12. juni 2012 - 16:15
Vis mer

Intels Ivy Bridge ble lansert tidligere i vår, mens dobbeltkjerneprosessorene til ultrabook-bruk bare nylig er kommet på markedet.

Først ut

Den første Ivy Bridge-baserte maskinen vi har fått inn er 15-tommeren Toshiba Satellite P850, en kraftpakke med firekjernet Intel Core i7-prosessor, 6 GB RAM og 640 GB harddisk til under 6000 kroner.

Det du ikke får er en heftig dedikert grafikkbrikke, men Intel hevder selv at den integrerte grafikken (nå kalt Intel HD 4000) skal ha tatt store steg bare fra forrige generasjon.

Selve maskinen er en relativt lekker sak, selv om det som ifølge Toshiba er aluminium kan minne voldsomt om plast.

Folke-PC-preget viser seg også i vekten - 2,66 kilo er ikke akkurat veldig skulderveskevennlig, men heller ikke spesielt uvanlig, verken i denne prisklassen eller på dette utstyrsnivået.

Toshiba-tastaturet er litt for grunt, og er av den grunn litt slitsomt å ha med å gjøre.
Toshiba-tastaturet er litt for grunt, og er av den grunn litt slitsomt å ha med å gjøre.

Velutstyrt

Satellite P850 er nemlig utstyrt med optisk drev, dog kun DVD-brenner og totalt fire USB-porter, hvorav alle er av den raskere 3.0-standarden.

Ellers finner vi nettverksport, både HDMI og VGA i fullstørrelse, Kensington-lås og dedikerte hodetelefon- og mikrofonporter.

Skjermen er dessverre bare av typen med magre 1366x768 i oppløsning. Lysstyrken er riktignok god, men vi skulle ønske "standarden" for disse pc-ene hadde beveget seg opp et par hakk på oppløsningsskalaen.

Skjermen er også belagt med et blankt kontrastbelegg, og det medfører naturligvis også et visst problem med refleksjoner.

Les også: Her er Asus’ super-ultrabook

Acer lanserer ultrabook med touchskjerm  

Kraftig prosessor

Ytelsesmessig er vi faktisk imponert over Intels nye brikker. Nå skal det sies at denne i7-brikken er noe kraftigere enn hva vi er vante med, og en del hakk over det som vel blir standarden på kommende ultrabooks, men dette er uansett en heftig maskin, selv med den integrerte grafikken.

HD 4000-brikken klarer seg nemlig relativt godt i våre tester, og vi koser oss for eksempel med mellom 50 og 60 bilder i sekundet i The Elder Scrolls 5: Skyrim - riktignok på laveste innstillinger.

Beveger vi oss opp til medium-innstillingene, synker bilderaten kraftig - helt ned til drøyt 20 i sekundet.

Det samme gjelder Civilization 5, hvor vi noterer 30 bilder i sekundet på laveste innstillinger - akkurat nok til at spillet fremstår som jevnt og glatt. Prosessoren er selvfølgelig også kraftig nok i massevis.

1366x768 ser ut til å være standardoppløsningen for
1366x768 ser ut til å være standardoppløsningen for

Leverer greit

3DMark Vantage gir oss 3788 under Performance-innstillingene. Sammenliknet med Asus K55V, en sammenliknbar PC vi i skrivende stund også har til test, men som har dedikert skjermkort i form av Geforce GT630M, er det ganske bra.

Asusen scorer nemlig 5183, mens HD3000-baserte maskiner som oftest havnet mellom 1400 og 1600. En relativt massiv boost der, altså.

I Geekbench får dog den heftige prosessoren utfolde seg fritt, og Toshiba-maskinen scorer hele 9261.

Det er flere tusen bedre enn den nevnte Asus-maskinen (5815), som har den litt mindre heftige prosessoren Core i5-3210M, og omtrent det doble av hva de fleste ultrabook-ene har scoret i Geekbench.

Les også: Slik skjuler du dine internettspor

Disse får maks lyd ut av din iPhone  

Blir varm

Uheldigvis gir også prosessorkraften en viss varmeutvikling, og her synes vi Toshibas ingeniører og designere har gått litt i baret.

De har nemlig plassert vifteutløpet øverst til høyre på maskinen, altså like ved siden av der de fleste av oss har hånda om vi bruker ekstern mus.

Og luften som kommer ut når maskinen blir belastet, den er ordentlig varm, så her kan det være en viss fare for ubehag.

2,66 kilo er vel omtrent på standarden for pc-er i denne klassen.
2,66 kilo er vel omtrent på standarden for pc-er i denne klassen.

Relativt stille

Støymessig er Toshiba-en likevel en relativt god opplevelse. Ubelastet forholder den seg stort sett helt stille, mens vifta naturlig nok spinner opp under vanskeligere oppgaver.

Støysignaturen er noe høyfrekvent og irriterende, men lydnivået blir aldri enerverende på linje med en del ultrabook-maskiner vi har testet, for eksempel.

På batterifronten havner vi omtrent på et nivå vi vil karakterisere som "forventet".

P850 holder ut fire timer og 17 minutter med full HD-video og lysstyrke på 60 prosent. Det er like foran Asus K55V, men bak maskiner som Samsung Series 7 og Macbook Pro i 15-tommerutgave, som begge holder over seks timer med HD-video (med Sandy Bridge-innmat).

Les også: Denne terminalen kjører på strøm fra nettverkskabelen

Slik blir en ultrabook til

Grunt tastatur

Tastaturet er dessverre ikke helt etter vår smak. Tastene er litt for grunne, med det resultat at du ikke får den responsen du forventer når du trykker.

For undertegnedes del betyr det at jeg trykker litt hardere enn jeg egentlig vil, og ganske fort blir sliten i fingrene.

På syltynne ultrabook-maskiner er det til dels forståelig at tastaturene er såpass grunne, men her burde det definivt vært plass til større "travel" under fingrene.

Pekeplata er av den helt flate typen med dedikerte områder for høyre- og venstreklikk, og er helt ålreit, etter vår mening. I alle fall så lenge du holder deg til de dedikerte områdene for klikking.

Resten av plata er nemlig utrolig stiv, og det skal godt gjøres om klikkene du legger inn her registreres.

Plata i seg selv har god friksjon og er av god størrelse, og maskinen såpass stor at problemet med at du legger håndleddet på plata er minimal.

Høyttalerne er det Harman/Kardon som står for, og de leverer omtrent som de ser ut - relativt flat og uengasjerende lyd, men helt grei for en PC av denne størrelsen, og fullstendig brukbart for enkle effekter og dialog i film og spill og musikklytting på farten.

Toshibas designvalg er trygge, men P850 er likevel en tøff maskin.
Toshibas designvalg er trygge, men P850 er likevel en tøff maskin.

Konklusjon

Toshiba P850 er en kraftpakke i et relativt kompakt skall. Den har kun Intels integrerte HD 4000-grafikk, men denne er faktisk blitt såpass bra nå at du kan spille nye spill på lave innstillinger med en fullt passabel bildefrekvens.

Våre to største innvendinger er tastaturet, som er altfor grunt, og det faktum at varmen ledes ut øverst til høyre, like ved hånda om du bruker ekstern mus.

Den lave skjermoppløsningen er nok også nok til å avskrekke enkelte.

STOR TEST: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Hyttedo med hjemmekomfort

Slik tar du panoramafoto

Dette kameraet hjelper deg med å ta gode bilder

Slik blir Intels nye prosessorer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.