T2

Slik blir Intels nye prosessorer

Ivy Bridge er her, og Intel lover opptil doblet ytelse på den integrerte grafikken.

Bilde: Dag Yngve Dahle/Intel
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
23. apr. 2012 - 18:26

Intel har allerede snakket om sin nye 3D-transistorteknologi i rundt et år, men det er først nå prosessorer basert på teknologien vil komme i handelen.

Ivy Bridge

Ivy Bridge er navnet på den nye plattformen, og den utgjør et “tikk” på Intels “tikk-takk”-rytme, hvor tikk-ene utgjør ny produksjonsteknologi og takk-ene en utvikling av eksisterende teknologi.

Den største forbedringen med de nye prosessorene vil komme på grafikksiden, noe også Intels ultrabook-sjef Anand Lakshmanan fortalte Teknisk Ukeblad på CES i Las Vegas i januar.

Faktisk hevder Intel at ytelsen vil opp mot dobles fra dagens integrerte brikker, og de største forbedringene vil skje på transkoding av video (riktignok bare i kompatibel programvare).

I rent syntetiske tester mellom sammenliknbare prosessorer fra dagens og kommende generasjon, mente Intel å kunne vise til ytelsesøkninger for grafikken på mellom cirka 70 og 105 prosent.

Den nye grafikkdelen får navnet Intel HD Graphics 4000, og innfører også støtte for DirectX 11 og tre skjermer samtidig.

– Hardcore-gamerne vil nok fortsatt sverge til dedikerte grafikkort, men vanlige spillere vil kunne få en veldig god opplevelse på integrert grafikk, sier Intels skandinaviske produktspesialist Jan Östling.

Intel Xeon: – 80 prosent bedre ytelse per watt

AMD: – Folk flest har ikke råd til en PC til 1000 dollar

1200003927.jpg

Mindre forbedring

For prosessoren er det mer en generasjonsmessig forbedring, med mellom 0 og 20 prosent i syntetiske tester. De nye firekjerneprosessorene har en brikkestørrelse på 160 mm2, og totalt 1,4 milliarder transistorer.

Større integrasjon og deling av cache mellom CPU-kjernene og grafikkprosessoren skal gi større muligheter for intelligent energistyring, altså at prosessoren i mye større grad bruker energi der den trengs og sparer der den kan.

Den nye teknologien skal ifølge Intel bare bruke halvparten så mye energi på samme ytelsesnivå som forrige generasjon (2D-transistorer på 32 nm), og også en del mindre når PC-en er uvirksom.

Akkurat hvilken effekt det vil ha i praksis, vil de imidlertid ikke si så mye om, men stikkordene for den nye generasjonen er kjøligere, rikere og lettere, altså en bedre visuell opplevelse til lavere energiforbruk og med mulighet for tynnere formfaktorer.

Les også:

Slik skal ultrabookene bli bedre

Her er ultrabooken for businessbrukerne 

1200003928.jpg

Større kontroll

For overklokkerne vil grensen for klokkemultiplikatoren økes, mens kontrollen over DDR-frekvensene også blir mer finkornet.

Prosessorsokkelen (LGA1155) er også den samme, slik at de nye prosessorene vil være bakoverkompatible med brikkesett også fra forrige generasjon, men dog uten de nye funksjonene.

Nytt er også en ny versjon av Intel Wireless Display, altså Intels teknologi for trådløst å vise bildet fra PC-skjermen på en TV eller annen skjerm. Den nye versjonen, 3.0, skal blant annet ha lavere responstid.

Først ut er firekjerneprosessorene fra 29. april, med totalt fem nye Core i5-prosessorer, åtte i7-prosessorer og én såkalt Extreme Edition. Tokjerneprosessorene, som blant annet brukes i ultrabook-maskiner, vil komme senere i andre kvartal. Prispunktene skal ligge på omtrent samme nivå som for Sandy Bridge.

Neste "takk" på Intels prosessorklokke har for øvrig kodenavn Haswell og skal komme i 2013. Slagordet er "The notebook reinvented".

Ultrabook-tester fra Teknisk Ukeblad:

TEST: Samsung Series 5 ULTRA

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Acer Aspire S3

TEST: Toshiba Z830

TEST: Asus UX31 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.