DINGSER OG VERKTØY

Hyttedo med hjemmekomfort

TEST: Norsk toalett for hytter uten vann, avløp eller strøm.

28. apr. 2012 - 18:16
Vis mer

Gammeldassen har sine tilhengere, men stadig færre ønsker å sitte på en trebenk slik våre forfedre har gjort i uminnelige tider.

Oppfinnsomheten på dette området er stor, og det finnes et utall løsninger på hvordan vi skal bli kvitt våre fornødenheter på hytter uten vann og avløp.

Mange av løsningene skiller det våte og det tørre fra hverandre slik at man kan gjøre en kontrollert nedbryting av det faste. Snurredassen er kanskje den mest kjente. Når den får en sesong eller to på seg, blir avfallet brutt ned til jord.

Andre løsninger, for de som har strøm på hytta, forbrenner avfallet, men det gir dårlig kapasitet, koster mye strøm og lukter litt.

Ingen av de oppfinnsomme hyttedoene kan konkurrere med det gode, gamle vannklosettet vi har hjemme, men en av dem kommer svært nær.Article1592_Image2581.jpg

Vakuum og trykk

Norske Jets har utviklet en do som skal likne så mye på et vannklosett som mulig. Det er nesten ikke mulig å se forskjell uten å se oppi. Da ser man at vannspeilet er mye grunnere enn i et vannklosett. I tillegg er åpningen til rørsystemet trangere.

Den store forskjellen er at innholdet ikke skylles ut med vann når du trykker på knappen. Det er vakuum som trekker ut etterlatenskapene. Når det er gjort, slipper en ventil ned en halv liter vann som skyller veggene i skålen og virker som en vannlås som stopper lukt.

 

Hemmeligheten til Jets er en patentert pumpe de kaller Vacuumarator. Det er ikke annet enn en elektromotor forbundet med en slags knivturbin og med et kammer foran og bak. Når man trykker på knappen etter dobesøket, starter motoren og går fra ett til tre sekunder.

Det er nok til å skape et vakuum som drar 60 liter luft sammen med innholdet i skåla inn gjennom et 50 mm rør og gjennom knivturbinen. Der kvernes det unevnelige innholdet til ørsmå bestanddeler og blåses ut på den andre siden. På trykksiden kobles vakuumaratoren til et inntil 30 meter langt og 32 mm tykt plastrør. Ved utløpet er valgfriheten stor.Article1592_Image2582.jpg

Har hytta kjørevei, kan man deponere innholdet i tette tanker, som tømmes med slamsuger. Kommer man ikke til med en slik, kan man bruke varianten med biotank.

Les også:

TEST: Stikksager på batteri

TEST: Driller til boring i mur og stein

Biotank

I vårt tilfelle var det ikke adkomst for slamsuger, så valget falt på det Jets kaller en biotank. Når man velger en slik, kommer hele leveransen med toalettskål, styringsenhet og ulike deler levert inne i Biotanken. Praktisk, men det veier 72 kilo.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Biotanken kan stå inntil 30 meter unna pumpen og kobles til trykkrøret. Inne i tanken er det en kurv hvor man spenner ut en hampesekk som mottar kloakken. Væskeoverskuddet filtreres gjennom hampen, omtrent som den var et kaffefilter, og fordeles ut i en tre meter lang underjordisk infiltrasjonsgrøft.

Filtersystemet er utarbeidet ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og består av en tre meter lang grøft fylt med Lecakuler og dekket til med isolasjon og jord. Poenget er å lage en underjordisk nedbryting av stoffene i væsken, og det kommer ikke lukt verken fra tanken eller nedbrytingsanlegget.

Installasjon

Det er ikke vanskelig å installere Jetsdoen, men du bør være litt nevenyttig.

Jets har laget en særdeles god og omfattende installasjonsmanual som ikke rommer mye tvil. Det er ingen elinstallasjon. Både pumpen og styringpanelet skal ha en tilgang til stikkontakt hvis det er en 230 volt variant. Resten er bare noen signalkabler. Men blir det for mange tommeltotter, er nok en fagmann å foretrekke.

Det var et spennende øyeblikk da alt var montert og vi trykte på knappen første gang. Men alt virket som det skulle. Resten av sesongen viste den seg like enkel og luktfri som hvilken som helst vannklosett, selv om det er elektronikk og ikke vanntrykk og mekanikk som styrer den.

Den store forskjellen er et det ikke er en offentlig etat, men du selv som må ta deg av årets produksjon.

Tømming

Da vi stengte hytta i fjor høst, var det eneste vi gjorde å dosere isopropanol ned i skåla i stedet for vann for å frostsikre anlegget. Det er viktig å ikke benytte vanlig glycolbasert frostvæske fordi det stopper den biologiske nedbrytingsprosessen.

Da vi åpnet biotanken i år, ble vi overrasket over hvor godt nedbrutt og luktfritt innholdet var. Det var ikke mye å grave ned. Erfaringen med den gamle Mulldoen var at dette ikke var den morsomste delen av hyttelivet, men selv her var forbedringene store.

Jetsutgaven med biotank koster 32 750 kroner.

Les også:

Nå blir hyttenettet raskere

Ny hytte for 62000 kroner

Slik bygger svenskene sauna

Unik markahytte forfaller 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.