T2

TEST: Asus Eee PC 1215N

Stein Jarle Olsen
30. sep. 2010 - 11:00
Vis mer

Siden netbookenes spede start har det vært Intels Atom-prosessorer som har regjert. AMD har siden kommet på banen med et alternativ, men på batterilevetid og varmeproduksjon er det fortsatt Intel som regjerer.

Kraftig minimaskin

Asus var også først ute med sin Eee-serie, som da målte sju eller åtte tommer og var langt fra det de fleste kjenner som netbooks i dag. Med 1215N har taiwanerne tatt steget helt opp til 12 tommer og byttet til dobbeltkjerneprosessor og Ion-grafikk fra Nvidia.

Det betyr at vi snakker om relativt kraftig maskinvare til netbook å være, samtidig som batterilevetiden skal holdes god, grunnet Nvidias Optimus-teknologi, som automatisk bytter mellom den interne og den diskrete grafikkbrikken etter behov.

Ellers finner vi 2 GB RAM og 250 GB harddisk, samt et batteri på 56 Wh.

Matt MATT: Ikke lenger blankt lokk, noe i alle fall vi setter pris på.
Matt MATT: Ikke lenger blankt lokk, noe i alle fall vi setter pris på.

Matt

Det første som slår oss er at 1215N definitivt har fått en designoppgradering fra tidligere Eee-modeller.

Den blanke plasten på lokk og armlene har blitt byttet ut med en mattere og mer eksklusivt utseende plast som er langt mindre mottakelig for fingermerker. Et steg i riktig retning, mener vi, selv om fingermerker fortsatt er et tydelig problem på den sorte varianten.

Dette er også en lett og fin 12-tommer, og vi veide den inn på drøye 1,5 kilo. Formen er dessuten helhetlig og fin, selv om batteriet lager en liten utstikker på undersiden. Denne passer dermed godt i en sleeve eller i veska.

TEST: En liten batterikjempe

Godt tastatur

Tastaturet, av typen med en egen åpning for hver tast, er også relativt vellykket. Det bråker en god del under skriving, men har ikke nevneverdig svikt eller andre irritasjonsmomenter.

Knappene er store og gode, de er plassert på riktig sted og vi får også tilgang til enkle mediekommandoer ved hjelp av Fn-tasten.

Vi har imidlertid blitt så vante med å ha styring av lysstyrke og volum på piltastene at det oppleves litt uvant med medietaster der i stedet. Dette handler selvfølgelig om smak og behag, men er likevel verdt å merke seg.

Tasteresponsen kunne også vært noe bedre - vi opplever den som en smule seig og litt vel "klikkete". Tastene lager også en god del lyd, men likevel: Dette er utvilsomt et tastatur vi kan skrive lenge og vel på uten å bli sliten i fingrene.

TEST: Acer Aspire TimelineX 3820TG

Flate for store fingre

Pekeflata er dessuten langt større enn hva som er vanlig på netbook-maskiner, rett og slett fordi det er plass til en god del mer. Den har perfekt friksjon, og oppleves som utmerket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Maskinvaren håndterer dessuten både tofingerscrolling og andre multitouch-kommandoer på en responsiv og fin måte.

Selve musetasten har vi imidlertid lite til overs for. Den er nemlig av typen som ikke har noen fysisk avdeling, men stoler på at du treffer riktig til høyre og venstre for midten.

Problemet er bare at selve tasten stivner rundt en centimeter før slutt på høyre side, og du dermed har et veldig avgrenset område som faktisk fungerer til høyreklikking. Dette er definitivt et irritasjonsmoment.

MASSIV: Stor pekeflate til så liten maskin å være.
MASSIV: Stor pekeflate til så liten maskin å være.

Klikkeplast

Resten av kabinettet er også utnyttet godt, etter vår mening. Skjermramma er ikke nevneverdig bred, og tastaturet går nesten helt ut i kanten.

Asus har dessuten fått plass til både VGA-og HDMI-porter, 3 USB-porter, nettverksinngang og separate innganger for hodetelefoner og mikrofon. I tillegg finner vi også en minnekortleser for SD- og MMC-kort.

Byggekvaliteten er relativt god, og det eneste vi reagerer på, er en viss klikking i plasten helt nede i venstre hjørne under tastaturet. Det så vi for øvrig også på Asus UL30A.

Skjermen er av den blanke typen, og du bør dermed unngå å bruke den i omgivelser med sterkt lys bakfra. Lysstyrken oppleves som god, men vi kunne gjerne sett at minimumsnivået var enda litt lavere, for eksempel til bruk i helt mørke omgivelser.

SMÅKRAFTIG: Ion-kortet tilbyr støtte for HD-video i maskinvareakselerte avspillere, og gir også en viss ytelse i spill. Men det nyeste av det nye kan du bare glemme.
SMÅKRAFTIG: Ion-kortet tilbyr støtte for HD-video i maskinvareakselerte avspillere, og gir også en viss ytelse i spill. Men det nyeste av det nye kan du bare glemme.

Grei ytelse

Ytelsen oppleves som en god del bedre enn på tidligere netbook-maskiner vi har testet, og Windows 7 framstår som responsivt og kjapt.

Dobbeltkjerneprosessor og en dobling av RAM-mengden gjør at maskinen håndterer multitasking langt bedre enn de fleste andre netbook-varianter vi har sett. Ion-kortet gjør også at full HD-video går som smurt, og skal også gi grei ytelse i alt annet enn de heftigste spillene.

Om du ønsker å spille de nyeste spillene, bør du kanskje vurdere en annen maskin. Vi prøvde oss på demoen til kommende Arcania: Gothic 4, og må dessverre konstatere at dette nok var et stykke fra spillbart, selv på laveste detaljnivå. Ønsker du å bruke 1215N til spilling, bør du holde deg til litt eldre, ikke fullt så ressurskrevende spill.

I de syntetiske ytelsestestene våre kan vi vel heller ikke si at 1215N imponerer. I PCMark Vantage får vi 1772 poeng (se resultater for alle deltestene i spalten til høyre), mens Geekbench gir oss en score på 1393.

I tabellen under kan du se 1215Ns score sammenlignet med ULV-maskinen Asus UL30A og Acer Aspire TimelineX 3820TG, som har en relativt sterk “standardprosessor” i Intels Core i3 og dedikert grafikkbrikke. (Vi har nylig byttet testpakke fra PCMark 05 til PCMark Vantage, og har derfor dessverre ikke sammenliknbare tall for alle PC-ene vi har testet.)

SMÅKRAFTIG: Ion-kortet tilbyr støtte for HD-video i maskinvareakselerte avspillere, og gir også en viss ytelse i spill. Men det nyeste av det nye kan du bare glemme.
SMÅKRAFTIG: Ion-kortet tilbyr støtte for HD-video i maskinvareakselerte avspillere, og gir også en viss ytelse i spill. Men det nyeste av det nye kan du bare glemme.

Ingen batterikjempe

På batterisiden er det relativt bra, selv om det er tydelig at batterilevetid ikke har vært hovedfokus for Asus denne gang. Vi har for eksempel sett batterier med større kapasitet på langt mindre Eee-maskiner, som for eksempel 1005PE, som uvirksom overlevde i rundt 14 timer da vi testet den.

I Battery Eaters standardtest fikk vi et resultat på 4 timer og 5 minutter med den integrerte grafikkløsningen og 20 % lysstyrke på skjermen.

Med Ion-kortet aktivert fikk vi tre timer og 17 minutter, og inaktiv holdt 1215N i 5 timer og 24 minutter. Ingen av disse resultatene er særlig imponerende, men havner stort sett i kategorien "helt greit".

På avspilling av SD-video med 60 % lysstyrke holdt maskinen i fire timer og 22 minutter, mens den på HD-video holdt tre timer og 46 minutter.

Med den interne grafikkløsningen opplever vi i praksis en brukstid på rundt fem timer med ganske mager lysstyrke.

LETTSKREVET: 1215N har et godt tastatur.
LETTSKREVET: 1215N har et godt tastatur.

Stille

Støymessig er dette en vinner. Med lett bruk forholder 1215N seg nesten helt stille, selv om vi merker at vifta går.

Og den er tydeligvis ganske effektiv, for mens lufta som kommer ut er relativt varm, forblir bunnen brukbart kjølig, selv etter lengre tids bruk. Akkurat som det skal være.

TEST: Stillere PC skal du lete lenge etter

Konklusjon

Alt i alt er dette en maskin som scorer middels på de aller fleste områder, med unntak av mobilitet, hvor den er ganske bra.

Vekten er lav og skjermstørrelsen og oppløsningen et perfekt kompromiss mellom mobilitet og funksjonalitet. I tillegg er både støynivå og varmeproduksjon lave.

Alt koker derfor ned til prisen, som i skrivende stund ligger fra rundt 4000 kroner på nett. For de pengene får du definitivt en ultraportabel med relativt bredt bruksområde og bedre ytelse enn alle netbookene vi tidligere har testet. Hadde bare batteriet holdt litt lenger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.