T2

TEST: Acer Aspire TimelineX 3820TG

Stein Jarle Olsen
26. juli 2010 - 10:41

Acer Aspire TimelineX 3820TG

Produkttype: Bærbar PC med 13,3-tommers skjerm og skiftbar grafikk

Pris: Cirka 7.000 kroner.

Vurdering

Pluss:

  • Bra ytelse
  • Tynn
  • Bra tastatur

Minus:

  • Kranglete pekeflate, dårlig fingerscrolling
  • Ikke imponerende batteritid
  • Både støyer litt og blir noe varm

Acer og Asus ble kjent som de beste valgene i 13-tommers-klassen i ”forrige” generasjon, med modellene Timeline 3810 og UL30.

Vi var svært begeistret for Asus UL30A, og mente du neppe fant en stillere maskin på markedet den gang.

Dobbel grafikk

Nå er det Acers 3820TG som er på testbenken. Den har fått en dobbeltkjernet Intel Core i3 330M-prosessor på 2,13 GHz, 4 GB RAM, 500 GB harddisk og skiftbar grafikk.

Det vil si at den har et (ikke akkurat) kraftig ATI Radeon HD5470-kort for vanskelige oppgaver, i tillegg til en intern Intel HD Graphics-brikke som brukes når du vil ha lavt effektforbruk og en kjølig maskin.

På designfronten er det som vanlig slankt og stilig, i sort og matt og blank grå. Lokket er i og for seg ganske lekkert, men er virkelig en magnet på fingermerker.

Maskinen er i tillegg bare snaue 3 centimeter tykk, og batteriet gir ingen stor pukkelrygg. Det gjør at den lett passer i en veske eller sleeve.

Ytelseshopp

i3-prosessoren er et stort steg opp hva angår ytelse fra CULV-prosessorene vi har sett i en rekke maskiner frem til nå. Det vises også i Windows Experience Index, hvor prosessoren får en score på 6,2 av maksimalt 7,9.

I PCMark Vantage får vi også et markant bedre resultat enn for eksempel med nevnte UL30A. En totalscore på 4776 med den integrerte grafikkbrikken (og 5072 med det dedikerte grafikkortet) er hederlig. Til sammenlikning hadde UL30A og de andre CULV-maskinene vi har testet rundt 3000 i PCMark Vantage.

Også i SuperPi er det tydelig at i3-prosessoren er sterkere enn det Intel tidligere har levert. 3810TG bruker 47 sekunder på å kalkulere tallet pi med to millioner desimaler.

Vi sammenlikner med henholdsvis Asus Eee 1005PE, en typisk netbook med Atom-prosessor, og Acer Aspire 1810TZ, forrige generasjon Timeline-maskin, med CULV-prosessor, og ser at dette er kjapt.

SuperPi utnytter i tillegg bare en av prosessorens to kjerner, så forskjellen er i praksis enda større.

Brukbart til spill

Forholdsvis kjapt synes vi også om hvordan maskinen yter i Windows og andre vanlige oppgaver. Det er responsivt, selv i strømsparingsmodus, og vi har ingen problemer med video i full HD.

Vi forsøkte oss også på et spill, nemlig demoen til det kommende strategispillet Disciples III, og selv om det kanskje ikke var noen opplevelse i hastighet, var det fullt spillbart.

Bra tastatur

Tastaturet er svært behagelig, og tastene er både store og gir et velavpasset klikk når man trykker på dem. Ctrl- og Fn-tastene er på riktig sted, og Acer har også fått plass til egne taster for Home, Pg Up, Pg Dn og End.

Pekeflaten er vi imidlertid ikke overbegeistret for. Den har veldig høy friksjon, og stiller derfor store krav til fingrene som skal bruke den.

I klamt sommervær synes vi den rett og slett er en plage å bruke, og vi er heller ikke veldig imponert over den såkalte multitouchen til Acer.

Tofingerscrolling fungerer for så vidt, men vi synes ikke dette er på nært like responsivt som vi skulle ønsket. Det samme gjelder det dedikerte scrollefeltet til høyre på flaten – man må trykke skikkelig hardt for å få scrollet, og det er ikke særlig praktisk.

Fort tom

Den kraftigere maskinvaren fjerner litt av det som gjorde oss så begeistret for maskinene i forrige generasjon.

De var preget av strålende batteritid og svært lavt varme- og støynivå. Med 3820TG blir vi ikke lenger imponert på noen av disse punktene.

På batterisiden lover Acer som på forrige generasjon en levetid på rundt åtte timer.

Det ser vi ikke helt hvordan de får til, og tallet er i beste fall oppgitt med basis i en fullstendig uvirksom maskin med alt deaktivert og lysstyrken på skjermen på laveste nivå.

Effektsugende

I Battery Eaters standardtest fikk vi nemlig et resultat på under to timer, med lysstyrken på skjermen på 20 prosent.

Resultatet var nærmest likt for det interne og det dedikerte grafikkortet, noe som overrasket oss litt.

At 3820TG holder kortere enn forgjengeren, er dog ingen stor overraskelse. Core i3-prosessoren har nemlig en varmeproduksjon/effektforbruk (TDP) på opptil 35 watt, mens ULV-prosessorene stort sett har 10 watt og Atom så lavt som 2 watt.

Uvirksom, med samme lysstyrke og strømsparing aktivert, holdt 3820TG i seks timer og 51 minutter. Det gjør at den blir banket ettertrykkelig av for eksempel Asus UL30A, som riktignok hadde et batteri på 83 Wh, mens 3820TG har 64Wh.

I praksis opplever vi en brukstid på rundt fire timer med surfing, chatting og litt web-tv.

Noe varme og støy

Den produserer også en viss mengde varme, og det gjør at den lille vifta til tider må spinne fort rundt for å holde følge. Verken varmen eller støyen er prekær, men den er likevel langt verre enn på CULV-maskinene.

Ellers har vi lite å utsette på Acers 13-tommer. Skjermen kunne kanskje hatt litt mer lysstyrke å by på, men innsynsvinkelen er god horisontalt og brukbar vertikalt.

Skjermen lar seg også bøye langt bakover, noe som er praktisk i et trangt flysete eller på t-banen.

Byggekvaliteten er stort sett god, og maskinen er greit avstivet. Vi synes imidlertid skjermlokket er litt i mykeste laget – her kunne man godt tatt i litt mer.

Det hadde heller ikke gjort noe om den hadde vært en smule lettere. Etter å ha brukt 11,6-tommere i fleng den siste tiden, føles denne unektelig ganske massiv.

Vi veide Aceren til drøye 1,8 kilo, noen titalls gram mer enn for eksempel nevnte Asus UL30A.

Megalader

Laderen er også av den vanlige, gigantiske typen som gjerne følger med bærbare datamaskiner. Hvorfor kan dere ikke se til Apple, kjære PC-produsenter, og lage noe som ikke veier en halv kilo og er på størrelse med en mobiltelefon fra 1980-tallet?

Dessuten er vi fremdeles ingen fan av Acers hang til å preinstallere alskens unødvendige programmer på PC-ene sine. Fortsatt er det prøveversjoner av virusprogrammer, onlinebackup, spill og til og med et program for å dele opp mediefiler.

En ren, ny PC hadde absolutt vært å foretrekke.

Konklusjon

Alt i alt er Acer Aspire TimelineX 3810TG et ganske bra valg om du trenger mer ytelse enn hva CULV- eller netbookmaskiner kan levere.

Vi er imidlertid ikke kjempeimponerte over batterilevetiden, og lurer på hvordan Acer presser ut åtte timer bruk av denne maskinen.

Prisen er også ganske drøy. 7000 kroner i billigste nettbutikk er nok noe mer enn vi ville lagt i denne maskinen.

Samtidig er det mer nærliggende å sammenlikne med større og kraftigere maskiner enn CULV-variantene, og da er kanskje ikke dette et så dårlig valg likevel?

Om du synes ytelse er viktigere enn batterilevetid, men fortsatt vil ha en tynn og liten maskin å ha med deg, er 3820TG midt i blinken.

Småmaskiner med muskler

PS: Acer Aspire TimelineX 3820TG finnes også i en utgave med Core i5-prosessor og HD 5650-grafikk, som koster omtrent det samme.

Den har imidlertid bare 320 GB harddisk og sannsynligvis enda litt kortere batteritid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.