T2

Småmaskiner med muskler

Kvaliteten er jevnt over høy, og vi må si oss svært positivt innstilte til Intels CULV-plattform. Stikkordene er stille, kraftfulle (i alle fall sammenliknet med netbook-maskiner) og hendige.
Kvaliteten er jevnt over høy, og vi må si oss svært positivt innstilte til Intels CULV-plattform. Stikkordene er stille, kraftfulle (i alle fall sammenliknet med netbook-maskiner) og hendige. Bilde: Stein Jarle Olsen/Simen Håkonsen
Stein Jarle Olsen
15. mars 2010 - 10:44
Vis mer

Netbookene har vært på markedet siden 2007. Vi har sett utgaver i 7, 9, 10, 11 og helt opptil 12 tommer, men felles for dem alle har vært at maskinvaren har vært svak og prisen lav.

Nå er vi inne i neste æra, og den har fått det lite velklingende navnet CULV.

Sterkere

Konseptet kommer fra Intel og står for ”Consumer Ultra Light Voltage” – prosessorer for forbrukermarkedet med svært lavt strømforbruk, men med mer kraft enn hva Atom-prosessorene i netbookene har levert.

Med CULV er dessuten de fleste av netbook-restriksjonene borte, og vi ser derfor maskiner med helt opp til 4 GB RAM, med store harddisker og som leveres med ordentlige versjoner av Windows 7.

Størrelsen er fortsatt svært hendig, med 11,6 og 13,3 tommer som de vanligste formatene. Strømforbruket er dessuten lavt, noe som fører til batteritider mellom 4 og 9 timer i praktisk bruk.

Tett i toppen

I vår test hadde vi hentet inn fem 11,6-tommers CULV-maskiner fra ulike produsenter, i tillegg til en AMD-basert utfordrer fra Lenovo.

Vi endte opp med å dele ut to treere, en firer og tre femmere - ingen skiller seg ut såpass mye at de fortjener en sekser, men det er likevel stor forskjell i brukeropplevelsen fra topp til bunn.

Alle CULV-maskinene scorer tilnærmet likt på ytelse, batterilevetid, støynivå og vekt, og det er dermed detaljene som utgjør forskjellene.

Trange taster

Særlig er det tastaturutformingen som kan være problematisk hos enkelte produsenter.

11,6 tommer er ikke helt stort nok til å få plass til et tastatur i full størrelse, og gode prioriteringer og tasteutforming er derfor essensielt for å kunne skrive raskt og korrekt.

Særlig er det Dell som har gått i baret her, både på tastatur og ikke minst på pekeflaten, som vi vil karakterisere som alt annet enn vellykket.

Best batterilevetid er det Samsung som har, hovedsaklig fordi de har brukt et litt større batteri enn konkurrentene.

HP i tet

Vår favoritt er likevel CULV-maskinen til HP, kalt Pavilion dm1. Den er billigst av maskinene i testen (Cirka 4700 kroner med Pentium-prosessor, Celeron-utgaven koster mindre), har det beste tastaturet og en veldig slank og lekker utforming.

Batterilevetid og ytelse er også på høyde med de andre, og vi nøler derfor ikke med å kåre HP-maskinen til det beste kjøpet i denne omgang.

Gode alternativer er også nevnte Samsung X120 og ikke minst Acer Aspire 1810TZ .

BESTE KJØP: HP Pavilion dm1. Stein Jarle Olsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.