T2

TEST: Stillere PC skal du lete lenge etter

Stein Jarle Olsen
16. apr. 2010 - 08:27
Vis mer

Vi har tidligere vært svært fornøyde med hva Asus har levert i netbook-klassen. Alle Eee-maskinene vi har testet, har hevdet seg i toppen både når det gjelder batterilevetid, tastaturer og design.

Nå er tiden kommet for å se nærmere på hva Asus leverer i CULV-klassen, med 13,3-tommeren UL30A.

Ingen duell

Opprinnelig var planen å gjøre dette til en ”favorittduell” mellom de generelt velanmeldte modellene Asus UL30A og Acer Aspire Timeline 3810TZ, men Acer klarte aldri å levere oss noe testprodukt. Dermed blir det Asus som alene må forsvare 13-tommernes CULV-utvalg.

Og det gjør de til gagns. UL30A er lite annet enn en svært solid PC-pakke, og Asus leverer i kjent stil varene.

Standardinnmat

Først til spesifikasjonene, som er tilnærmet like de vi så på 11,6-tommerne vi testet tidligere i år. Du får Intel Core2Duo-prosessoren SU7300, som har to kjerner på 1,3 GHz hver, 4 GB RAM, 500 GB harddisk og 64-bit-utgaven av Windows 7 Home Premium.

Som med de andre maskinene basert på CULV-plattformen er grafikkprosessoren Intels GMA 4500MHD.

Ytelsen er ikke overraskende veldig lik den vi så på de andre CULV-maskinene – en annen verden enn netbooks, og god nok til de aller, aller fleste oppgaver, men fortsatt langt under hva mer strømkrevende maskinvare klarer å levere.

Som forventet

I praksis synes vi maskinen i all hovedsak er responsiv og fin, men i strømsparingsmodus ”hikker” det iblant litt. Ikke veldig irriterende, men verdt å tenke på om du ikke takler å vente på PC-en.

I PCMark Vantage får vi totalscoren 3064, som er på linje med de andre CULV-maskinene vi har testet. Det er likevel dobbelt så mye som de fleste netbooks, og nok til å spille av video i full HD-kvalitet med rett avspiller og riktig sett med kodeker.

Det holder også til spill som ikke krever så mye av grafikkortet, for 4500MHD er fortsatt ikke all verden å skryte av.

Aluminium

Byggekvaliteten er stort sett solid, med topplokk i børstet aluminium og hardplast rundt resten av ramma. Den sølvblanke plata under lokket er vi imidlertid noe mer skeptiske til – den virker rett og slett ikke helt godt satt sammen, og lager klikkelyder i begge de nederste hjørnene.

Vi er litt usikre på om dette skyldes eventuelle tidligere anmelderes røffe omgang med maskinen, men velger å nevne det likevel.

Lettskrevet

Tastaturet er ikke ulikt Apples Macbook-tastatur, med flate taster med stort mellomrom. Vi synes skriveopplevelsen er strålende, med behagelig respons og store, fine taster.

Tasteplasseringene er i tillegg akkurat som de skal være, og det er befriende (om enn litt uvant, etter å ha brukt så mange minimaskiner) å se at man igjen har fått plass til en egen rad med Home, PgUp, PgDown og End ytterst på tastaturet.

De viktigste funksjonstastene er også på plass, med Fn + F-tastene til å styre lysstyrke, volum og diverse annet.

Med tanke på at disse funksjonene brukes langt oftere enn selve F-tastene, hadde det kanskje vært mer praktisk om lysstyrken og volumet var "default" uten hjelp av Fn-tasten, men det er for pirk å regne.

Piltastene dobler for øvrig også som play- og pausekontrollere i mediespillerprogrammer.

Preinstallert

Pekeflata går i ett med resten av chassiset, men defineres av at den er ruglete å ta på. Vi har ingenting å utsette på den, og selv multitouch-scrollingen fungerer fint, i alle fall i ytelsesmodus.

På programvaresiden har Asus utstyrt UL30A med både det ene og det andre. Vi finner en rekke egne Asus-programmer, virusprogram fra Trend og tidsbestemte prøveversjoner for Microsoft Office-programmene. Ikke like ille som hos en del andre produsenter, men fortsatt litt for mye ”dritt” etter vår smak.

Himmelsk batteri

Batteriet til UL30A er nærmest i en klasse for seg selv. Maskinen kommer i to utgaver, en med batteri på hele 84 wattimer (Wh) og en på 63 Wh.

Vår testmodell hadde det største batteriet, som Asus hevder holder i opptil 12 timer med alle funksjoner avslått og baklyset på skjermen på lavt nivå. Battery Eater rapporterte imidlertid om at selv om batteriet hadde en ”design capacity” på 84 Wh, var maksimal faktisk kapasitet kun på cirka 76 Wh.

I standardtesten til Battery Eater fikk vi et resultat på fire timer og 52 minutter. Det er riktig bra, med tanke på at bruksscenarioet er relativt usannsynlig. 11,6-tommerne holdt til sammenlikning ut i fra to timer og 59 minutter til tre timer og 37 minutter.

Mer enn lovet

I Battery Eaters lesetest, som ikke belaster prosessoren, med trådløst nett deaktivert og baklyset på skjermen på minimalt, holdt UL30A faktisk i hele 14 timer og 51 minutter. Det er bedre enn selv mini-PC-en Asus Eee 1005PE, som holdt i snaut 14 timer.

Med kontinuerlig videoavspilling i SD og lysstyrken på 65 prosent, kommer vi frem til et godt anslag på hva som er brukstiden i praksis. Her oppnådde vi 7 timer og 40 minutter, som også er riktig så bra.

Musestille

Dette er sannsynligvis også den mest stillegående bærbare maskinen vi har vært borti. I strømsparingsmodus må du ha vifta helt inntil øret for å i det hele tatt høre at den går, og vi har ikke opplevd en eneste gang at den spinner opp ytterligere i vanlig bruk.

Det er rett og slett imponerende, og enda mer imponerende er det at den heller ikke blir særlig varm. Vi kjenner at den har noen punkter under hvor det kan merkes en viss temperaturøkning, men den blir aldri direkte varm, selv ikke etter mange timer med batteritesting.

Harddisken knatrer imidlertid en god del, og gjør at vi lengter litt frem til dagen da SSD-disker blir allemannseie.

Plast

Designmessig er Asus UL30A slank og fin, og tross kapasiteten gir ikke batteriet maskinen noen stygg pukkelrygg. Aluminiumslokket gir også et visst eksklusivt preg, men det ødelegges fort av den sølvfargede plastflata under.

Maskinen oppleves også som en smule tung. Den veier snaut 1,8 kilo med batteri, og det kan være litt i drøyeste laget for å bære rundt i veska over lengre tid.

Blank

Skjermen er også av den kjempeglossy typen, og det er også ramma rundt, noe som gjør det til en prøvelse å bruke maskinen utendørs eller med en lyskilde bak. Skjermen for øvrig har vi lite å utsette på, med unntak av i strømsparingsmodus.

Da ser det ut til at maskinen endrer på fargepaletten til skjermen, og det gjør innsynsvinkelen ubrukelig både horisontalt og vertikalt, i tillegg til at store deler av kontrasten forsvinner. En merkelig affære, og noe vi aldri tidligere har sett på noen bærbar maskin.

Konklusjon

Asus UL30A koster 5.790 kroner med det minste batteriet (modell QX156V), mens maskinen med det største batteriet (QX056V) koster deg noen hundrelapper mer, litt avhengig av hvor du kjøper den.

Det gir deg en vanvittig batterilevetid, brukbar ytelse og et design som kan minne litt om en billigutgave av Apples Macbook. Totalt sett er dette en pakke som ikke er enkel å slå, og et meget godt valg for deg som vektlegger batterilevetid og mobilitet høyere enn å ha den heftigste ytelsen til enhver tid.

Hadde vi hatt tierskala, hadde dette vært en nier. Anbefales.

PS: UL30 finnes også i modellen UL30VT, med doble grafikkort (ett integrert og ett dedikert, men som kan deaktiveres for å spare strøm). Batterilevetiden er litt lavere, men prisen omtrent den samme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.