INDUSTRI

Telenor valgte norsk – frivillig

Leif Hamnes
25. aug. 2011 - 16:01

THOR7

  • THOR7 vil være posisjonert på 1 grad vest.
  • Den utstyres med kapasitet for kringkastings- og data og skal takle HD-TV og 3D.
  • THOR5 og THOR6 er befinner seg også på 1 grad vest, hvor Telenor også samarbeider med Intelsat om driften av IS 10–02.
  • THOR III befinner seg på 4 grader vest.

Når Telenor ruster seg for å bygge sin syvende satellitt, THOR7, er det med Norspace som eneste norske leverandør.

Men én er samtidig uendelig mye mer enn null, og mer enn nok til å lokke fra godordene fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap), da han markerte det helnorske samarbeidet sammen med Telenors konsernsjef Fredrik Baksaas.

– Jeg er imponert og ganske stolt over at vi har kompetanse i Horten som leverer høyteknologisk utstyr over hele verden, og langt ut i verdensrommet. Og jeg er imponert og fascinert over at vi har selskaper som Telenor, som også er en stor aktør i verdensrommet, og at deres aktiviteter skaper synergier, sier Stoltenberg.

Ble selv vraket

Det at en norsk storaktør velger norsk teknologi, har slett ikke vært noen selvfølge ved tidligere anledninger.

Telenor har ironisk nok nylig selv på kontroversielt vis oppplevd å bli vraket av en norsk storkunde.

Da Forsvaret skulle kjøpe satellittjenester til en milliard kroner, falt nemlig valget i stedet på den spanske satellittaktøren Hisdesat.

Dette skjedde uten at Telenor ble invitert til anbudsprosess, i strid med anbefalingene til et statlig utnevnt utvalg (riktignok ledet av Tormod Hermansen) , og på tross av industriens egne advarsler om tap av industrielle ringvirkninger.

Fra venstre: adm. direktør i Norspace Sverre Bisgaard, Statsminister Jens Stoltenberg og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas
HELNORSK: Adm. dir. i Norspace Sverre Bisgaard, Statsminister Jens Stoltenberg og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Telenor

Ikke nasjonalisme

THOR7-kontrakten sikrer på sin side arbeidsplasser i Horten og posisjonerer den norske romfartsindustrien i det som har vært Bonusfesten er over

Baksaas bedyrer at nasjonale hensyn ikke har spilt inn for delvis statseide Telenor, når de denne gangen befant seg på andre siden av forhandlingsbordet.

– Telenor er en internasjonal aktør som bruker internasjonale anbud for sine innkjøp. Når vi bruker milliarder av kroner, kjøper vi det som er best. Vi tar ikke nasjonale hensyn – alt på en satellitt må virke hele levetiden ut. Det vil si minimum femten år uten mulighet til å kunne reparere, sier Baksaas.

Satellitten skal bygges i Palo Alto i USA høsten 2012 og skal skytes opp høsten etter i Fransk Guyana.Ledende posisjon

Norspace skal kort fortalt levere mottakerne og senderne som gjør at Telenor Satellite Broadcasting kan kommunisere med THOR 7 fra kontrollsentralen på Fornebu.

Kjent for sin verdensledende posisjon innen Surface Acoustic Wave (SAW), akustiske overflatebølger, har Horten-bedriften utviklet seg til en stor uavhengig leverandør av elektronisk utstyr til satellitter og bæreraketter.

Mer om Norspace: Har Galileo i kikkerten

Norsk kontroll på europeisk satellitt

Forhandler med EU om satellittkontrakter

Og THOR 7, som får en total investeringsramme på 1,6 milliarder kroner, er en svært viktig kontrakt, mener administrerende direktør Sverre Bisgaard.

– Den gir oss kreditt for det vi gjør, og gir gode ringvirkninger for Norspace, sier Bisgaard.Multifunksjon

THOR7 skal blant annet levere maritime tjenester og bredbånd til sjøs i Nord-Atlanteren, Østersjøen, Middelhavet, Rødehavet og Persia-gulfen.

Satellitten skal også brukes til kringkastingstjenester i Sentral- og Øst-Europa.

Dekningsområdet for det maritime elementet blir Nordsjøen, Østersjøen og Middelhavet, og satellitten skal Denne skal sende 3D-TV

Trenden er klar, mener Baksaas.

– I løpet av de siste fem årene har Telenor investert 4 milliarder kroner i nye og mer moderne satellitter. Vi ser en sterk vekst i markedet for satellittkommunikasjon. Det offentlige bruker det blant annet til miljøovervåking. Private bedrifter trenger mer kapasitet for HDTV og 3D, bredbånd og maritime tjenester, sier han.

Mer om norsk satellitteknologi: FFI-utviklet satellitt i bane

Ingeniørbragden 2010:<br/> AISsat-1: Tar tyvfiskere – sikrer skipsfart

Giske vurderer ny satellitt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.