INDUSTRI

Teknologisenteret på Mongstad slapp ut 9 ganger for mye ammoniakk

Mener regelverket er for strengt.

TCM har bedt Miljødirektoratet om å få utvide grensen for ammoniakkutslipp på Mongstad.
TCM har bedt Miljødirektoratet om å få utvide grensen for ammoniakkutslipp på Mongstad. Bilde: TCM
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. feb. 2014 - 10:43

21. januar ble det ved TCMs aminanlegg på Mongstad ved flere anledninger målt ammoniakk-konsentrasjoner over den tillatte grensen på 100 deler per million (ppm). På det meste ble ammoniakk-konsentrasjonen på det målt 905 ppm, altså ni ganger så høyt som grensen, skriver TCM i en epost til Miljødirektoratet som Teknisk Ukeblad har sett.

Det tok 90 minutter før utslippet kom under grenseverdien igjen. Gjennomsnittlig over døgnet utgjorde ammoniakkonsentrasjonen 163 ppm, mens grenseverdien over et døgn er 33 ppm.

25. januar ble det også målt utslipp over grenseverdiene. Da var den høyeste konsentrasjonen 386 ppm, mens utslippene over døgnet utgjorde et snitt på 117 ppm.

TCM understreker i eposten at det ikke ble registrert høye konsentrasjoner av ammoniakk på bakkenivå, og at ingen gassdetektorer i anlegget ble aktivert.

Årsaken til utslippet er problemer med viften som blåser eksosen fra kraftvarmeverket.

Også tidligere har TCM sluppet ut for mye ammoniakk.

Les også: – Ingen resultater fra Mongstad-testingen

– Ikke helseskadelig

Kommunikasjonssjef Vegar Stokset i TCM understreker at det viktigste for selskapet er å drive en virksomhet som ikke medfører skade for helse og miljø.

– Vi har et veldig avansert deteksjonssystem som overvåker eventuelle utslipp, og vi har gode analyser for miljøeffekten av utslippene. Vurderingen vi har gjort, er at disse utslippene var så små at de ikke medførte noen skade for helse og miljø.

- Men utslippene er ni ganger så høyt som grensen. Betyr det at dere mener det er noe feil med grensen?

– Disse grenseverdiene ble satt med tanke på hva vi på TCM i en innledende fase beregnet at vi ville slippe ut, ikke ut fra hva som var et miljøproblem, sieir Stokset.

Usikkert om Johan Sverdrup-oljen kan raffineres på Mongstad

Les også:

Vil utvide grensen

Også i februar har det vært enkelte døgn med høyere ammoniakkutslipp enn hva som er tillatt i utslippstillatelsen. Det skyldes ekstraordinære tester av ytelsen til aminanlegget.

– Siden dette kan skje igjen i perioden frem til slutten av februar, har vi søkt Miljødirektoratet om å utvide grensene litt. Det er viktig å understreke at disse utslippene ikke utgjør noen fare for helse eller miljø, sier Stokset.

Han kan ikke si nøyaktig hvor TCM mener utslippsgrensen bør settes.

– Det viktige er at det ikke er noen fare for helse og miljø. Vi vil alltid være føre var, og skjønner at det må settes konservative grenseverdier. Men basert på kunnskapen vi har samlet oss nå, mener vi det kan være trygt å justere på utslippstillatelsen, sier Stokset.

Åpner for justering

Seksjonssjef Harald Sørby i Miljødirektoratet svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hvordan han ser på utslippsoverskridelsen.

– Dette er selvfølgelig ikke bra, og det er noe vi må følge opp og få en forklaring på. Når det er sagt, så opplyser TCM at ingen gassdetektorer ble aktivert, så vi har ingen grunn til å tro at det skulle være noen fare for at befolkningen i området eller at de har merket noe til dette i det hele tatt, sier Sørby.

Han sier Miljødirektoratet har tett dialog med TCM om driften av teknologisenteret.

– Vi skal ta tak i dette og snakke med dem om erfaringene de har gjort og hva som kan gjøres for å hindre at det skjer videre, eller om vilkårene eventuelt må justeres. Vi ga tillatelse basert på den beste kunnskapen vi hadde da testsenteret ble startet. Jeg skal ikke se bort fra at det kan være behov for å justere noen vilkår. Men det er for tidlig å si om grensen er optimal eller ikke, sier Sørby.

Les også:

Hemmelig dokument kan vise at elektrifisering er mye billigere enn selskapene påstår

Norwea advarer Siv Jensen mot å ikke høre på Stortinget  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.