PODKAST

Teknologien som oppgraderer naturgjødsel

Over hundre år etter sin død får Kristian Birkeland en renessanse. Ikke med kunstgjødsel, men med naturgjødsel.

Rune Ingels er teknologisjef i N2 Applied. Her viser han fram lysbuen som fikserer nitrogen fra luft og som tilføres naturgjødselen og gjør den til et mye bedre produkt.
Rune Ingels er teknologisjef i N2 Applied. Her viser han fram lysbuen som fikserer nitrogen fra luft og som tilføres naturgjødselen og gjør den til et mye bedre produkt. Foto: Odd Richard Valmot
26. nov. 2020 - 20:30

Etter rundt 30 år i Hydro og Yara sa forskningssjef Rune Ingels opp. Han ville følge sin lidenskap om å gjenopplive ideen om å bruke Birkelands lysbue til å fiksere nitrogen, som pantene trenger, fra luften.

Det aller meste av det husdyrene våre spiser kommer ut som urin og møkk, men det er ikke så bra gjødsel som man skulle tro. Rundt 30 prosent av nitrogenet, i form av ammoniakk, tapes til luft.

To prosent tapes til vann og så dannes det masse lystgass. Det er en klimagass som er rundt 300 ganger mer potent enn CO2.

Ingels, som i dag er teknologisjef i N2 Applied, og samboer Grete Sønsteby startet for ti år siden, og nå har de 30 ansatte. Nylig fikk de 25 millioner kroner fra EU som er svært interessert i teknologien deres.

I dag er det ikke alternativer til kunstgjødsel. Ubearbeidet naturgjødsel kan ikke gjøre jobben alene. Vi må tilføre kunstgjødsel. Gjorde vi ikke det ville halve jordens befolkning dø i løpet av et år.

N2 Applied prosesserer og tilfører NOx som gjør at nitrogenet bevares og at gjødselen blir så å si luktfri. Ved å bruke litt strøm for å drive anlegget og lysbuen, gjør bonden seg uavhengig av kunstgjødsel og reduserer klimautslipp og luftforurensing dramatisk.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forbrukerrådet og en rekke politikere fra de fleste partier på Stortinget har uttalt seg kritisk om Enovas mandat, som handler om at de primært skal gi støtte til umodne teknologier. Solceller er det energisparingstiltaket der det deles ut mest støtte til private.
Les også

Gi Enova nytt mandat og få fart på energisparing hos boligeiere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.