OLJE OG GASS

Teknisk feil gjør at olje for 1,8 milliarder ikke har blitt pumpet opp

Full stopp i produksjonen på Skarv-feltet.

Tekniske problemer på den flytende produksjonsenheten på Skarv-feltet gjør at man verken får produsert olje eller gass. Operatør BP håper å ha fikset feilene i løpet av måneden.
Tekniske problemer på den flytende produksjonsenheten på Skarv-feltet gjør at man verken får produsert olje eller gass. Operatør BP håper å ha fikset feilene i løpet av måneden. Bilde: BP
6. nov. 2014 - 13:33

Skarv-feltet i Norskehavet, som ble satt i produksjon med en flytende produksjonsenhet i 2012, produserer for øyeblikket verken olje eller gass.

Produksjonen av gass og kondensat stoppet 2. november etter en kortslutning i en trafo i et utstyrsrom.

Oljeproduksjonen stoppet allerede 8. september på grunn av problemer med en stigerørsventil. Feilen gjør at operatør BP Norge ikke får injisert gass i reservoaret, noe som er nødvendig for å produsere olje.

Teknisk Ukeblad har foreløpig ikke fått de faktiske tallene på hvor mye olje og gass som ikke har blitt produsert som følge av stansen, men BP Norge opplyser selv på sine hjemmesider at de har en forventet oljeproduksjon på 54.700 fat hver dag i 2014.

Les også: Norsk sokkel får 4G-dekning

Store volum

Gitt antall dager som har passert siden 8. september, har i så fall 3.172.600 fat olje blitt liggende i feltet. Med dagens oljepris tilsvarer dette omtrent 1,8 milliarder kroner.

Pressetalsmann Jan-Erik Geirmo i BP Norge sier at stansen merkes.

– Skarv er en stor produsent når den går for full maskin, så vi merker at produksjonen er nede. Bortfall er ikke noe man ønsker, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Vi jobber på spreng med dette her, men vi ser ikke for oss at det blir produksjon i løpet av denne uken. Vi satser på at vi skal komme tilbake i produksjon i løpet av måneden, sier Geirmo.

Les også: Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over

Skal produsere i 25 år

BP Norge er altså operatør på feltet med en eierandel på 23.84 prosent. De andre i lisensen er Statoil (36,17 prosent), Eon E&P Norge (28,08 prosent) og Pgnig (11,92 prosent).

Skarv ligger 210 kilometer fra Sandnessjøen. Feltet ble oppdaget i 1998 og satt i produksjon i 2012. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at utbyggingen av prosjektet har kostet 10 milliarder kroner mer enn planlagt.

Feltet skal produsere til 2037 og inneholder 106 millioner fat olje og kondensat, og 48,3 milliarder standard kubikkmeter gass.

Les også:

BP måtte skifte 3000 muttere og bolter på Skarv

Skarv-produksjon endelig i gang

Norsk sokkel blir først i Europa med nytt overvåkingssystem for helikoptre  


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.