OLJE OG GASS

Skarv-produksjon endelig i gang

Over ett år forsinket.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
2. jan. 2013 - 12:34
Vis mer

Produksjonsskipet Skarv kom i gang med produksjonen på fjorårets siste dag.  Opprinnelig produksjonsstart var tredje kvartal 2011.  

BP skyver forsinkelser  og kostnadssprekk til side i dag for å markere en begivenhet for oljeselskapet.

Gass og kondensat

– Oppstarten av Skarv er en viktig milepæl for BP, og tilfører ny produksjon fra et av våre kjerneområder med høyere marginer, sier BPs konsernsjef Bob Dudley i en pressemelding.

Skarv-feltet ligger ca. 210 kilometer vest for Sandnessjøen i Nordland. Det er beregnet å ha brutto utvinnbare ressurser på nesten 100 millioner fat olje og kondensat, og over 42,5 milliarder Sm3 gass.

Yme, Skarv og Valhall: 50 milliarder i kostnadssprekk

Rør og skip

Feltet ble oppdaget i 1998, og feltutbyggingen omfatter et avansert produksjons- og lagerskip (FPSO) som er bygget spesielt for tøffe værforhold som utenfor norskekysten.

Det er fem brønnrammer på havbunnen og en 80 kilometer lang 26-tommers gasseksportrørledning som er tilkoplet Gassled transportsystem for eksport til markeder i Europa.

Oljen vil bli fraktet til markedet med tankskip.

Kvalitetssvikt

Skarv FPSO ble bygget ved Samsung Heavy Industries i Sør-Korea på rekordtid. Skipet ble tauet til den gang Aker Stord i mars 2011 for de siste klargjørende arbeider.

Det viste seg å være atskillig mer å gjøre på FPSO-en for å få den ferdig til gassproduksjon på Skarv-feltet 200 kilometer vest for Sandnessjøen.

Les også: – Koreanske leverandører mangler ingeniørkunnskap

Sprekk

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at kostnadssprekken på det opprinnelige 35,6milliarder kroners-budsjettet ble på ca. 10 milliarder kroner. I forslaget til statsbudsjett for 2013 opplyser olje- og energidepartementet at totalinvesteringen nå er estimert til 47,1 milliarder kroner. Det er en økning på 11,5 milliarder, eller 32,4 prosent fra 2007. "Lønnsemda i prosjektet er framleis god", skriver OED i statsbudsjettet.

Transport- og installasjonsleder Geir Edvardsen i BP opplyste til TU at mye av problemene og forsinkelsene kan knyttes til kvalitetsproblemer med turret (svingskiven der fortøyning og produksjonsrør og annet kommer opp i skipet og som FPSO-en dreier rundt).

Dermed har det fått en dominoeffekt.

Rakk ikke værvindu

I fjor høst opplyste Edvardsen til TU at lekkasjer i rørsystemet i turreten førte til at BP kom sent i gang med installasjon av Skarv-skipet ute på feltet.

– Dermed rakk vi ikke å trekke inn stigerørene mens det var gode værforhold høsten 2011, og vi måtte vente helt til våren i år før vi kunne fullføre dette arbeidet, sa han til TU i august 2012.

Øker sakte

BP vil nå øke produksjonen gradvis, og er ventet å nå et snitt på 125 000 fat oljeekvivalenter daglig innen seks måneder.

BP sin andel av dette er 30 000 fat daglig. Produksjonen forventes deretter å øke til om lag 165 000 fat daglig i løpet av 2013 og BP sin andel øker til 40 000 fat daglig.

– Skarv vil være et viktig knutepunkt for BP i Norge, og vil bidra vesentlig til vår produksjonsøkning her. Feltet er også en ny og viktig gasskilde for Europa, sier administrerende direktør Rebecca Wiles i BP Norge i en pressemelding.

– Sammen med fortsatt drift på Ula- og Valhall-feltene, viser dette BPs langsiktige perspektiv for vekst i virksomheten i Norge, heter det i meldingen.

Les også:

Yme blir skrinlagt

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

Kinesisk riggselskap satser på skandinaver  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.