BYGG

Studenter med passivhus

Joachim Seehusen
13. des. 2011 - 14:01

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen fremstod som en varm tilhenger av passivhus da hun kastet glans over et arrangement på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo, AHO, i dag.

Nøkkelnæring

– Byggenæringen er en nøkkelnæring. Hva slags bygg vi bygger og hvilken kompetanse vi skaper er viktig for energibruken og for klimaet fremover, sa Halvorsen da et Osloprosjekt i regi av AHO, Høgskolen i Oslo og Akershus, Fagskolen i Oslo og Sogn Videregående skole, ble presentert.

De fire skolene har i høst kjørt et samarbeidsprosjekt der studentene ved AHO først hadde en konkurranse om å tegne den beste byggmodulen med passivhusstandard.

Deretter har ingeniørstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus prosjektert modulen. Så gikk det videre til Fagskolen i Oslo der studentene laget en BIM-modell av prosjektet.

Sogn Videregående skole er siste steg, der skal elevene bygge passivhusmodulen.

BILDESERIE: Se studentenes byggmoduler

Spansk vinner

Arkitektstudentene hadde kommet frem med 12 kandidater i en intern konkurranse som en del av skolens undervisning. Av disse ble den spanske studenten Joan Ramon Pastor Planas kåret til vinner.

Han hadde lagt vekt på å få til en enkel og byggbar konstruksjon som likevel gir rom for fleksibilitet. Til Teknisk Ukeblad forklarer den glade vinneren at han valgte å studere i Norge primært av to grunner.

– Dere har et villere og tøffere klima enn vi har i Spania, og jeg ønsket å lære meg hvordan vi bør bygge for å takle et slikt klima. I tillegg ønsket jeg å lære å bygge med andre materialer enn de som er vanlige i Spania.

SLÅR FAST: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår ned en spiker for å markere starten på et byggeprosjekt der elever ved Sogn Videregående Skole skal bygge en passivhusmodul.
SLÅR FAST: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen slår ned en spiker for å markere starten på et byggeprosjekt der elever ved Sogn Videregående Skole skal bygge en passivhusmodul.

Samarbeid

Sammen med skolene har Lavenergiprogrammet, SINTEF, og industripartnerne Indus, Uco, Temporent og Moelven ByggModul deltatt i prosjektet.

Osloprosjektet skal også bidra til å redusere frafallet i videregående skole ved at fokus på fremtidsrettede løsninger og ny teknologi skal gjøre utdanningen mer spennende.

Et annet viktig mål er å utvikle bedre samarbeid mellom fag- og utdanningsgrupper som ikke alltid samarbeider optimalt til tross for at de aller er engasjert i byggeprosjekt

Les også:

Verdens høyeste treblokk

Vil ha skattelette for strømsparing

Vil fjerne frykten for passivhus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.