Arendal: 190.000 liter diesel i året. Det er det som skal til for å drive kystradiosenderen og hotellet ved Isfjord Radio. Stedet ligger 100 kilometer fra Longyearbyen, og om vinteren er det bare tilgjengelig med snøskuter eller helikopter.
Nå vil eieren, Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK), omstille seg til et liv etter kullkraften. Derfor skal de bruke Isfjord radio som testarena for et fornybart energisystem som kan selges til alle avsidesliggende steder uten tilknytning til strømnettet.
Vedlikehold med AR-briller
– Vi ser mot arktiske destinasjoner i første omgang: Canada, Alaska, Grønland og arktisk Russland. Vi har også dialog med prosjekter i Antarktis, sier Geir Ove Ropphaugen, markedsansvarlig for energi i Store Norske Spitsbergen Kulkopani.

De ønsker å bygge opp Longyearbyen som et drifts- og vedlikeholdssenter som kan gi support til de andre off-grid-stedene hele døgnet, hele året.
– Vi må uansett ha et vaktsystem for å drifte energiverket i Longyearbyen, og vi kan gjerne bygge på med andre destinasjoner. Vi har testet AR-briller fra Microsoft som lokale mekanikere kan bruke, slik at vi kan veilede dem fra Longyearbyen og be dem skru på bestemte brytere eller fikse bestemte ting, forklarer Ropphaugen.
Kan kjøpe ammoniakk fra Finnmark
Ved Isfjord Radio blir første steg å installere et styringssystem, et termisk lager og batteri. Selskapet håper å utvide med solceller og vindkraft neste år. Det vil ta ned dieselforbruket betraktelig.
Men Store Norske vil gå lenger. Planen er enten å lage hydrogen lokalt eller kjøpe ammoniakk fra Berlevåg for å dekke forbrukstoppene i mørketida. Der har Aker Clean Hydrogen og Varanger Kraft gått sammen om å produsere ammoniakk fra vindkraft.
Målet er å finne utslippsfrie løsninger for skipsfarten, men på veien dit kan de også finne en energiløsning for Svalbard og andre arktiske øyer.

Gunstige vind- og solforhold
Behovet ved Isfjord Radio er i underkant av 1 GWh strøm og varme i året. Vindforholdene er ifølge Ropphaugen ganske gode, og han anslår at de vil trenge inntil 300 KW vindkraftkapasitet.
Isfjord Radio
Viktig sendersted for kystradioen i Nord-Atlanteren, opprettet i 1933.
I 2011 monterte Telenor Maritim Radio en ny kystradiosender på Isfjord Radio som sender kortbølge vær- og ismeldinger til skipstrafikken rundt og nord for Svalbard.
Kilde: Wikipedia
Solceller har lenge blitt brukt til tekniske installasjoner som værstasjoner, fyrlykter og telekommunikasjonstårn i polare strøk. Nye forsøk fra Svalbard viser at tosidige solceller er svært gunstige på snø.
– Det er også vår erfaring, så vi tror at vi kan ta med oss dette til Ny-Ålesund, Hopen, Bjørnøya og Jan Mayen. Kanskje kan vi også snakke med russerne om løsninger for Barentsburg og Pyramiden, sier Ropphaugen.
– Det er kjempespennende for hele Norge hvis vi får til dette. Klarer vi det i Arktis, klarer vi det i hele verden. Vi har allerede konkrete planer i Canada.
Størst behov i arktisk Russland
Store Norske er ikke de eneste som jobber med slike løsninger. Blant annet har EU flere prosjekter for å skaffe fornybar energi til europeiske øyer og avsidesliggende lokalsamfunn. Likevel mener Ropphaugen at Store Norske ligger langt framme og kan bli ledende på helhetlige energiløsninger.
Lars Kullerud er president for University of the Arctic. Han er særlig opptatt av å inkludere Russland i dette prosjektet.

– Det er der det bor flest folk og behovet er størst. Russland har flere tusen avsidesliggende lokalsamfunn som stort sett bruker kull. Det er også dyrt for dem, for de må fly inn kull med fly. Mens det bor hundre tusen mennesker i arktisk Canada, bor det et par millioner i arktisk Russland – mange av dem off-grid.
Kullerup peker på at sot fra forbrenning av kull og diesel legger seg på snøen og får den til å smelte raskere.
Ammoniakk for alle motortyper om to år
Cato Esperø, salgssjef i Wärtsilä Norge, sier at de allerede leverer ammoniakkmotorer til kraftstasjoner flere steder i verden.
– Det er et arbeid som må gjøres med tanksystemer og sikkerhetssystemer, men i 2023 skal alle våre motortyper være tilgjengelige på markedet med ammoniakk som drivstoff, sier Esperø.
Wärtsilä har flere testlaboratorier i Vasa i Finland og bygger nå en teststasjon på Stord der de fra september skal teste en multifuelmotor.
– Da skal vi kjøre langtidstester for å sjekke eksosen og se hvordan motoren slår inn på nettet og hvordan responsen er i forskjellige driftsfaser, sier Esperø.