Vaksinasjon

Stor skepsis til vaksiner i Europa

Mange innbyggere i Europa føler seg ikke sikre på at det er trygt å ta vaksiner, ifølge en ny undersøkelse. Skepsisen er størst i Frankrike.

Protest i Strasbourg mot vaksinasjonsprogrammet i Frankrike.
Protest i Strasbourg mot vaksinasjonsprogrammet i Frankrike. (Foto: Colourbox.com)

Mange innbyggere i Europa føler seg ikke sikre på at det er trygt å ta vaksiner, ifølge en ny undersøkelse. Skepsisen er størst i Frankrike.

I Øst-Europa svarer 50 prosent at det er trygt å ta vaksiner i den globale undersøkelsen som er utført av Gallup for den britiske organisasjonen Wellcome.

Den tilsvarende andelen i Sveits og Østerrike ligger bare litt høyere enn i Øst-Europa.

Av alle de 144 landene som er undersøkt, er vaksineskepsisen mest utbredt i Frankrike. Her svarer bare 47 prosent at de mener det er trygt å ta vaksiner, ifølge BBC. 33 prosent av de spurte i Frankrike er direkte uenige i at det er trygt.

– Stor helserisiko

– I økede grad finnes det befolkningsgrupper og hele land i verden hvor tilliten til vaksiner faller og færre vaksinerer seg. Dette utgjør en stor helserisiko, sier Imran Khan i Wellcome til avisa The Guardian.

I Norge er tilliten til vaksiner høyere enn i mange andre europeiske land. Her svarer 83 prosent at det er trygt å ta vaksiner.

Undersøkelsen ble gjennomført som en del av Gallup World Poll mellom april og desember i fjor, og resultatene ble offentliggjort onsdag.

Les også

Ser konsekvensene

Også i mange utviklingsland er det høy tillit til vaksiner. Både i Bangladesh og Rwanda svarer nærmere 100 prosent at vaksiner er trygge, effektive og viktige for barn.

– Kanskje forklaringen er at mennesker i disse landene kan se hva som skjer hvis du ikke tar vaksiner, sier Khan.

Skepsis til vaksiner i vestlige land skyldes i alle fall delvis konspirasjonsteorier og feilaktige påstander som spres på nettet. Meslingutbrudd i en rekke land er knyttet til vaksineskepsis, som av Verdens helseorganisasjon (WHO) er utpekt til en av de ti største truslene mot global helse.

Les også

Kommentarer (54)

Kommentarer (54)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå