OLJE OG GASS

Stor oversikt: Dette er de 30 største oljeavdelingene i Norge

Oslo er ett av landets største oljefylker.

Det er 330.000 som er direkte eller indirekte sysselsatt i norsk oljeindustri. Dette slo en rapport fra International Research Institue og Stavanger (Iris) fast tidligere i år. Disse selskapene ansetter flest.
Det er 330.000 som er direkte eller indirekte sysselsatt i norsk oljeindustri. Dette slo en rapport fra International Research Institue og Stavanger (Iris) fast tidligere i år. Disse selskapene ansetter flest. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre. Ill: Kjersti Magnussen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. apr. 2015 - 19:45

Det er 330.000 som er direkte eller indirekte sysselsatt i norsk oljeindustri. Dette slo en rapport fra International Research Institue og Stavanger (Iris) fast tidligere i år.

Rapporten ble laget på vegne av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Les også: Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Her er de flest oljearbeidere

– Absolutt sett er det flest ansatte innen direkte petroleumsrelatert virksomhet i Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Akershus og Vest-Agder, heter det i rapporten.

Men dersom man tar hensyn til de som er indirekte sysselsatt, som gjennom finans, transport og hotell, sniker Oslo seg inn på topplisten.

– Rogaland og Hordaland er fortsatt størst. Men nå med Akershus og Oslo på tredje og fjerde plass.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Størst i havet

Men hvor er flesteparten av oljeindustriens menn og kvinner ansatt? Kanskje ikke overraskende troner Statoil høyt på listen – med en rekke av deres avdelinger, både på Forus, Bergen og Fornebu.

Men størst er Statoil  i havet med 5194 offshoreansatte. Se full oversikt over de største oljeavdelingene i Norge i tabellen.

Kjersti Magnussen/Kilde: Iris
Også selskaper som Aibel, Bilfinger, FMC, Aker Solutions og National Oilwell Varco kommer høyt på lista. (Vi gjør oppmerksom på at listen er basert på 2014-tall.)

– Dersom vi ser bort fra aktivitet på sokkelen og fra operatørselskapenes avdelinger på land, er de landbaserte avdelingene til leverandørindustrien stort sett knyttet til de store eksportnæringene, heter det i rapporten, eller til hjemmemarkedsrettet aktivitet innen nybygg, vedlikehold og modifikasjon, heter det i rapporten.

Les også:De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

Størst og minst

Oslo har for øvrig ifølge rapporten 30.900 sysselsatte innen oljesektoren.

Dette inkluderer både de indirekte sysselsatte, de leverandøransatte, de som jobber i operatørselskaper og de som er offshorearbeidere og bosatt i kommunen.

De 30900 fra Oslo utgjør 9 prosent av Oslos sysselsatte befolkning. Til sammenligning hadde Rogaland hele 40 prosent av sin sysselsetting i oljeindustrien, med 99.200. Oppland hadde kun én prosent, som tilsvarer 900 sysselsatte.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, er det ifølge den samme rapporten kun 13 kommuner som ikke har én eneste ansatt i oljeindustrien.

Les også: 

I fjor økte USAs oljeproduksjon med 1,2 millioner fat. Det er nesten like mye som HELE Norges oljeproduksjon

Stanser hundrevis av rigger: Kan gi hopp i oljeprisen

Martin Linge har allerede gått på milliardsmell. Nå går det mot nye Korea-utsettelser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.