OLJE OG GASS

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

– Det å få betalt for å sove må sies å være en relativt grei ordning, sier Norsk olje og gass.

Når ansatte med den såkalte 2-4-ordningen må jobbe mer enn to uker, får de en betaling på 11.766 kroner i døgnet. Her fra boreriggen COSL Promotor.
Når ansatte med den såkalte 2-4-ordningen må jobbe mer enn to uker, får de en betaling på 11.766 kroner i døgnet. Her fra boreriggen COSL Promotor. Bilde: Håkon Jacobsen
22. sep. 2014 - 10:51

Kostnadsnivået på norsk sokkel har det siste året vært et gjennomgangstema i oljeindustrien.

Selv om oljeprisen ligger rundt 100 dollar fatet, har blant annet Statoil satt i gang det største spareprogrammet i selskapets historie.

Teknisk Ukeblad skrev også nylig at flere tusen jobber forsvinner fra oljeserviceselskapene.

Derfor kan det være interessant å se på overtidsbetalingene for offshoreansatte på norsk sokkel.

Vi gjør oppmerksom på at tallene gjelder for dem som har den såkalte 2-4-ordningen, altså de som er to uker på jobb og har fire uker fri.

Overtidsbetalingene gjelder blant annet ikke for ansatte i oljeserviceselskaper og andre som står utenfor ordningen.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Taksameteret går fort

En gjennomsnittlig offshorearbeider har en årslønn på 650.000 kroner i året, som innbefatter grunnlønn og offshorekompensasjon.

Dette betyr at den gjennomsnittlige timelønnen er 370 kroner.

Hvis denne arbeideren må jobbe mer enn to uker, enten på grunn av værforhold som gjør det umulig å komme seg i land, fordi kollegaen på land blir syk og ikke kan avløse eller på grunn av andre forhold, begynner taksameteret å tikke ganske fort.

Nesten 12.000 i døgnet

I løpet av 12-timersskiftet får man et overtidstillegg på 65 prosent.

I de resterende 12 timene i døgnet har man i praksis fri, selv om man må være på plattformen. For dette får man den vanlige timelønnen på 370 kroner.

Til sammen gir dette en betaling på 11.766 kroner i døgnet.

Hvis man da jobber en uke ekstra, som ikke er uvanlig, får man 82.362 kroner. Denne summen justerer seg selvsagt etter hvor høy årslønn den enkelte arbeider har. 

Det viser tall Teknisk Ukeblad har fått tak i fra Norsk olje og gass, bransjeorganisasjonen som representerer operatørselskapene på norsk sokkel.

Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Lite fleksibilitet

Eli Ane Nedreskår er informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse i Norsk olje og gass. Hun sier de høye utbetalingene gir oljeselskapene lite fleksibilitet.

– Vi har full forståelse for at det å jobbe utover de 14 dagene som er avtalt kan være problematisk for folk når det ikke er avtalt på forhånd. Men vi synes de blir veldig godt kompensert. Ansatte på andre tariffavtaler får selvsagt overtidsbetaling for de timene de arbeider. Men offshoreansatte i oljeselskap får lønn 24 timer i døgnet. Det å få betalt for å sove må sies å være en relativt grei ordning, sier hun.

– Vi ser at rotasjonsordningen med to uker på og fire uker av gir veldig lite fleksibilitet til arbeidsgiveren. Det er 14 dager på jobb, og etter det er det ikke slingringsmonn. Hvis man trenger en ansatt en halv dag ekstra, begynner kostnadene å løpe veldig fort. Det er en utfordring at ordningen gir lite fleksibilitet for arbeidsgiver. Det er dyrt, for å si det sånn, sier Nedreskår.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Dele lugar: 5250 i uken

Det er også andre ordninger som bekymrer Norsk olje og gass. Såkalt «hotbedding» er en av dem. Dette er en ordning som går ut på at man deler enkeltmannslugar, og dermed sengen sin, med en annen ansatt som går på motsatt skift.

Ulempen er altså at man bruker samme seng og at man ikke har tilgang til lugaren sin de 12 timene man er på jobb. Men godtgjørelsen er 750 kroner i døgnet, eller 5250 kroner i uken.

I tillegg til dette får offshoreansatte gratis mat som er tilgjengelig store deler av døgnet. Så fort man tjener over 600.000 kroner i året må man imidlertid betale skatt av dette.

Les også: I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

– Kan bli ganske høyt

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi innrømmer at summene kan bli høye, men at det er oljeselskapene som må se på sin egen praksis.

– Man må huske på at dette ikke er ren overtidsbetaling. Betalingen består av to ting: Ventetid og overtid. Når en vanlig arbeider på sokkelen jobber overtid, får han eller hun 65 prosent. På land får man 100 prosent, så i utgangspunktet har man mye dårligere betaling enn på land. Men så får man også det som heter ventetidsbetaling, som gir en kompensasjon på 65 prosent for de timene som blir tatt av fridagene. Summen av det kan bli ganske høy, sier han.

– Jeg vil si at de som har uttelling på dette er operatørselskapene. Sannsynligvis bryr de seg ikke om dette fordi de får så stort skattefradrag, sier Sande.

Les også: – Oljearbeiderne jobber overtid tilsvarende 2000 mann

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi anklager oljeselskapene for å hive overtid etter folk. Han oppfordrer selskapene til å se på egen praksis i stedet for å kritisere lønnsnivået.
Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi anklager oljeselskapene for å hive overtid etter folk. Han oppfordrer selskapene til å se på egen praksis i stedet for å kritisere lønnsnivået.

– Må se på egen praksis

Men Norsk olje og gass uttrykker jo en bekymring for kostnadene?

– Norsk olje og gass må få sine medlemmer til å se på egen praksis. De bør kontakte Statoil, Conocophillips og alle de andre selskapene og spørre dem hvorfor de hiver overtid etter folk. De bør sørge for å ha nok bemanning slik at dette ikke skjer, svarer han.

Vil det si at dere synes betalingene er for gode?

– Hvis din arbeidsgiver setter deg til å være disponibel i 24 timer, ville du også krevd betaling for den tiden. Overtid har selskapene 100 prosent kontroll over, hvis man ser bort fra tåke og dårlig vær. Jeg vil heller si det er en manglende bevissthet hos oljeselskapene når det gjelder dette her, sier han.

 

 

Les også: 

– Halvparten av lønna offshore er overtidsbetaling

Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Disse har høyere lønnsvekst enn oljeingeniørene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.