OLJE OG GASS

Statoil-sjefen på frierføtter i nord

I VESTERÅLEN: Konsernsjef Helge Lund i Statoil under torsdagens besøk i  Vesterålen, der han blant annet deltok på et dialogmøte i regi av Vesterålen regionråd hos Kystvakta i Sortland.
I VESTERÅLEN: Konsernsjef Helge Lund i Statoil under torsdagens besøk i Vesterålen, der han blant annet deltok på et dialogmøte i regi av Vesterålen regionråd hos Kystvakta i Sortland. Bilde: Scanpix
29. okt. 2010 - 07:56

Statoil-sjef Helge Lund kom til Vesterålen med løfter om milliardkontrakter og 2.000 nye arbeidsplasser. Men forsikringer mot en ødeleggende oljekatastrofe kunne han ikke gi.

Les også: Slik vil Statoil bygge ut i Lofoten og Vesterålen

– Helt andre forhold

– Det kan være farlig å sykle selv om man har på seg sykkelhjelm. De fleste av oss sykler for det, sa Lund under et dialogmøte om oljeutvinning i nord hos Kystvakten på Sortland.

Statoil-sjefen har lenge vært varsom med å kommentere mulige ulykkesscenarier etter oljekatastrofen i Mexicogolfen. Nå slår han fast at han har liten tro på lignende tilstander dersom oljeindustrien slipper til på de omstridte blokkene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er helt andre forhold her oppe. Jeg tror ikke det samme kunne ha skjedd her, men all industriell virksomhet er forbundet med risiko. Så jeg vil ikke si at en ulykke ikke kan skje, men sjansene er svært små, sier Lund til NTB.

Les også: Statoil tror på 2000 nye jobber i Lofoten

Arealkonflikt

Fiskerne i Lofoten og Vesterålen er blant de mest skeptiske til oljeutvinning. Årsaken er den såkalte arealkonflikten om sokkelen som er svært smal i de aktuelle områdene. Ifølge Lund er Statoil forberedt på å bli møtt med strenge krav fra myndighetene for å hindre at leteboring, seismikkskyting og drift av oljefeltene går ut over fisket.

– En konsekvensutredning vil kunne gi svar på disse spørsmålene. Myndighetene vil også kunne sette krav gjennom en konsekvensutredning, som industrien kan forberede seg på å møte, sier Lund, som anfører at etablering av fornybare energikilder som havvindmøller også vil føre til arealkonflikt med fiskerinæringen.

Spørsmålet om konsekvensutredning er politisk brennbart. SV har kategorisk avvist tanken om en slik utredning, og miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener man vet mer enn nok til å slå fast at oljeutvinning utenfor kysten av Lofoten er uaktuelt.

Les også: – Oljen er Norges opium

Ringvirkninger

Statoil har utarbeidet en såkalt industriskisse som tar utgangspunkt i Oljedirektoratets ressursanslag for hva som befinner seg av olje og gass under havbunnen.

– Vi kan skape 2.000 permanente arbeidsplasser i driftsfasen, og langt flere i utbyggingsfasen. I tillegg blir det ca. 1 milliard kroner i løpende årlige kontrakter til leverandørindustrien her oppe. Får vi til landanlegg, blir det også betydelig skatteinngang for kommunene. I Hammerfest ligger dette på 150 millioner kroner per år, sier Lund. Han var selv i tvil om Statoil skulle offentliggjøre beregningene.

– Jeg er redd for at vi skal bli beskyldt for ikke å være etterrettelige. Industriskissene er basert på vår beste vurdering etter 40 år på norsk sokkel, og de er heller defensive enn offensive, sier han.

På spørsmål om han er trygg på at oljevernberedskapen i Nord-Norge er god nok til å håndtere en eventuell ulykke, svarer han slik:

– Det er et område som vil utvikles videre, ikke minst som et resultat av ulykken i Mexicogolfen.

Les også: Lofoten-olje hindrer ikke investeringsras:<br/> 4 av 10 kan miste jobben

Skeptisk

Elleve av tolv ordførere i Lofoten og Vesterålen er i utgangspunktet positive til en konsekvensutredning av oljeutvinning i nord. Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen (V) er alene om å si klart nei.

– Jeg er på lokalbefolkningens side. De fleste på Røst frykter hva det vil ha å si for fiskerinæringen og naturressursene vi har rundt oss. Norges største sjøfuglkoloni ligger på Røst, og følgene av en oljeulykke ville ha vært katastrofale. Strendene i Lofoten lar seg ikke vaske med verken tannbørste eller skrubbkost, sier han til NTB.

Ellingsen og hans meningsfeller var i mindretall under dialogmøtet hos Kystvakten, men også Natur og Ungdom fikk sagt sin mening.

– Det vil aldri være forsvarlig med oljeutvinning i disse områdene så lenge Statoil ikke kan garantere at risikoen for et oljeutslipp er lik null, sa NU-leder i Nordland, Ingrid Skjoldvær.

Les også: Statlige etater i krangel om Lofoten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.