OLJE OG GASS

Statoil presser Russland på Shtokman-avgjørelse

Statoil legger press på russiske myndigheter i forhold til Shotkmanutbyggingen. Her under signeringen av avtalen med Gazprom.
Statoil legger press på russiske myndigheter i forhold til Shotkmanutbyggingen. Her under signeringen av avtalen med Gazprom. Bilde: Scanpix
Maiken Ree
7. nov. 2011 - 12:59

Shtokman:

  • Shtokman Development AG har sagt de vil ta en investeringsbeslutning for rørledningsdelen av prosjektet i løpet av første kvartal 2011.
  • Statoil og flere eksperter sier Shtokman-prosjektet ikke vil være lønnsomt med dagens skattesystem i Russland.
  • Inneholder 3800 milliarder kubikkmeter gass og 37 millioner tonn kondensat.
  • Operatør er Shtokman Development AG, som er et felles eid selskap mellom Statoil, Gazprom og Total.
  • Shtokman-gassen vil delvis skipes via rørledning, delvis som LNG.


Shtokmanfeltet befinner seg rundt 600 kilometer fra land i islagte farvann på russisk side av Barentshavet. Store tekniske utfordringer og endringer i gassmarkedet har ført til en rekke utsettelser i prosjektet.

Partnerne i prosjektet, Gazprom, Total og Statoil, forhandler nå med russiske myndigheter hvorledes den skatte- og finansieringsmessige strukturen av prosjektet skal være.

Les også: Avviser nok en Shtokman-utsettelse

Ikke kommersielt

Det var Statoils Russland-president, Jan Helge Skogen, som sa til Moscow Times forrige uke at selskapet prøver “å kommunisere en påtvingende nødvendighet”. Skogen skal ha sagt at betydelig skattelette er nødvendig.

– Prosjektet er i dag ikke kommersielt bærekraftig. Det er kritisk at ting nå faller på plass, sa Skogen til en forsamling under en konferanse i Moskva forrige uke.

Ønsker Statoil i Jamal-samarbeid

Også Giske presset på

Også Trond Giske skal ha presset de russiske myndighetene til å ta et valg.

Statoil friskmelder gassmarkedet

– Det er essensielt at Shtokmanprosjektet gir avkastning, sa Giske.

Shtokmanfeltet er av enorme dimensjoner, og er estimert å inneholde 3900 milliarder kubikkmeter gass, og 53,3 millioner tonn kondensat. Opprinnelig skulle det tas en investeringsbeslutning i mai i år, men den ble nok en gang utsatt.

Vil gi Shtokman fornybar kraft

Ønsker norsk deltakelse i Russland

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.