KRAFT

Statoil og Statkrafts neste havvindpark får 6 MW-turbiner

Leverandørvalget er tatt.

Velger stort: Statoil  velger Siemens direktedrevne 6 MW-turbin til havvindparken Dudgeon. Det er langt større enn 3,6 MW-turbinen som er brukt her i Sheringham Shoal. Foto: Alan O'Neill.
Velger stort: Statoil velger Siemens direktedrevne 6 MW-turbin til havvindparken Dudgeon. Det er langt større enn 3,6 MW-turbinen som er brukt her i Sheringham Shoal. Foto: Alan O'Neill.
14. jan. 2014 - 10:56

Siemens skal levere 67 vindturbiner til havvindparken Dudgeon, som Statoil og Statkraft planlegger å sette opp i britisk farvann.

Turbinen som er valgt har en kapasitet på 6 MW og rotorblader med en diameter på 154 meter. Typen er dermed blant de største turbinene som i dag tas i bruk i kommersielle havvindparker.

Turbinen er uten mekanisk gir, og drives av en direktedrevet generator.

Statoils direktør for fornybar energi, Siri Espedal Kindem, mener valget er en milepæl i prosjektet og for eierne.

Presse ned havvindkostnader

– Den nye turbinkontrakten vil sikre planlagt framdrift for Dudgeon-prosjektet mot full drift i 2017. Teknologiutvikling er avgjørende for optimalisering av kostnader og løsninger i havvindindustrien, og bruk av disse nye store turbinene er en viktig bidragsyter for å redusere havvindkostnadene, sier Espedal Kindem i en melding.

Pressetalsmann Morten Eek i Statoil utdyper overfor Teknisk Ukeblad:

– Vi har valgt denne typen fra Siemens fordi den har ny, robustgjort teknologi, og vi vurderer den som kostnadseffektiv. Størrelsen er valgt ut fra hva som kan gi Dudgeon-prosjektet best økonomi. Flere og mindre turbiner ville gitt mindre lønnsomhet totalt sett, sier Eek.

Turbinkontrakten har en verdi på over en halv milliard norske kroner, og omfatter detaljprosjektering, leveranse, montasje og idriftssettelse av 67 havvindturbiner.

Servicekontrakten omfatter drift og vedlikehold to år etter at parken er satt i drift.

Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark

Betydelig større

Tidligere har Statoil og Statkraft samarbeidet om havvindparken Sheringham Shoal, som ble satt i drift utenfor Norfolk-kysten i 2011.

Turbinene som nå er valgt til Dudgeon er betydelig større enn 3,6 MW-turbinene brukt på Sheringham Shoal.

– I Dudgeon prøver vi å optimalisere løsningene enda mer for å presse ned elektrisitetskostnadene, og vi har et godt samarbeid med Siemens innen drift og vedlikehold for å sikre høy regularitet, sier Statoils direktør for havvindprosjekter, Halfdan Brustad.

Leder for fornybar energi i DNV GL, Johan Sandberg, mener valget av 6 MW er et spennende, men stabilt valg som gir Statoil og Statkraft ny erfaring.

Dersom Statoil senere velger samme størrelse til Hywind-parken i Skotland, gir dette helt sikkert viktige synergier, innsparinger og redusert risiko. De får også erfaring med Direct drive-teknologien som man kan dra god læring av under videre planlegging mot Doggerbank og andre prosjekter, sier Sandberg til Teknisk Ukeblad.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Stor betydning

– Statoil og Statkraft er i dag to av de største og sterkeste aktørene i hele havvindindustrien, og det viser mot og lederskap når mange andre viser usikkerhet. Deres betydning innen offshore vind kan ikke overvurderes, sier Sandberg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Statoil og Statkraft har ikke tatt endelig investeringsbeslutning for Dudgeon, men går alt etter planen skal den første turbinserien være klar for utlasting og installering i januar 2017.

Gjennomføring av havvindparken Dudgeon forutsetter en endelig investeringsbeslutning tredje kvartal i år, ifølge Statoil.

– Kontrakten er under forutsetning at vi mot slutten av året gjør en positiv investeringsbeslutning. I mens skal prosjektet modnes fram med forprosjektering og forberedende infrastrukturarbeid, sier Eek til Teknisk Ukeblad.

Prosjekteringsarbeidet starter denne måneden, og skal blant dreie seg om design av fundamenter og elektrisk infrastruktur.

Statoil har operatøransvaret for parken, og eier 70 prosent, mens Statkraft eier 30 prosent.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

Denne havvindparken kunne blitt 33 prosent mer effektiv

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland  

Vindkraft til havs koster stadig mer, mens solkraft blir billigere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.