KRAFT

Statoil og Statkraft kjøper havvindprosjekt

Selskapene har sammen overtatt det britiske havvindprosjektet Dudgeon.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
17. okt. 2012 - 10:08

Det har de gjort ved å kjøpe alle aksjene i Dudgeon Offshore Wind Limited, som er et datterselskap av det britiske energiselskapet Warwick Energy Limited.

Statoils eierandel vil være 70 prosent og Statkraft vil ha en andel på 30 prosent.

Dudgeon-prosjektet har nylig fått konsesjon for utbygging av inntil 560 MW. Utbyggingsfeltet ligger i Nordsjøen, 32 kilometer nord for byen Cromer i det nordlige Norfolk.

Prosjektet ligger dessuten 20 kilometer nordøst for havvindparken Sheringham Shoal, de to selskapenes første felles havvindprosjekt, som nylig ble åpnet.

Statoil og Statkraft skal nå optimalisere prosjektet, sørge for endelige godkjenninger og etablere samarbeid med leverandører og lokale interessenter for å lede prosjektet fram til en endelig investeringsbeslutning, skriver Statoil i en pressemelding.

Les også: Intern strid i Statoil om vindkraft

Statoil leder prosjektet

Prosjektet vil bli utviklet av en felles prosjektgruppe, der Statoil vil lede prosjektet fram mot investeringsbeslutning.

– Overtakelsen er i tråd med Statoils strategi om gradvis vekst og nye forretningsmuligheter innen havvind som en del av arbeidet med å utvikle vår portefølje innen fornybar energi. Statkraft og Statoil mener at prosjektet styrker våre posisjoner i det nordlige Norfolk-området ytterligere, og at vi vil dra nytte av den gode dialogen vi allerede har etablert med britiske myndigheter, lokalsamfunnet og leverandører, sier Statoils direktør for fornybar energi, Siri E. Kindem.

Direktør for offshore vindkraft i Statkraft, Olav Hetland, sier i pressemeldingen at oppkjøpet er et viktig skritt i Statkrafts plan om å bygge opp selskapets industrielle posisjon innen havvindkraft.

– Vi vil spille en aktiv rolle i utviklingen, og vi har tro på at vi vil kunne redusere kostnadene i prosjektet ved å kombinere Statkrafts erfaring som Europas største produsent av fornybar energi med Statoils erfaring og teknologi fra offshore-installasjoner. En endelig investeringsbeslutning vil være avhengig av gode rammebetingelser og at britiske myndigheter fortsatt satser på å øke andelen fornybar energi, sier Hetland.

Les også:

Statoil hindret havmøllekollaps Intern strid i Statoil om vindkraft

– Norge har et forsprang på flytende vind  

Gunstig område

Rettigheten til å utvikle Dudgeon-området ble gitt av britiske myndigheter i den andre tildelingsrunden i 2003. Det ble valgt fordi det ligger innenfor et område som myndighetene allerede har godkjent for utbygging av havvind, med høy vindhastighet, gunstige havdyp, og studier har vist at det har relativt lav fiskeri- og skipsvirksomhet, ifølge Statoil.

Statoil og Statkraft arbeider også sammen med de to andre partnerne RWE og SSE i Forewind-konsortiet med å modne Dogger Bank-prosjektene fram mot konsesjon. Dogger Bank-prosjektene kan samlet bli verdens største havvindutbygging, 120 km utenfor kysten av Storbritannia.

Les også:

Millioner til energiforskning

Havvindforskning mister pengestøtte

Vinden forsinker havvind

Advarer mot dobbelstøtte han selv kan tjene på

Svensk vindkraft er fortsatt mest lønnsom  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.