OLJE OG GASS

Statoil fikk avslag på økt produksjon

John Olaisen tror myndighetene frykter at økt utvinning fra Troll kan ødelegge reservoaret.
John Olaisen tror myndighetene frykter at økt utvinning fra Troll kan ødelegge reservoaret. Bilde: Marit Hommedal/Statoil
Maiken Ree
9. feb. 2011 - 18:10

LONDON: Statoil har søkt om tillatelse til å øke produksjonen fra Ormen Lange og Troll, men har fått avslag fra norske myndigheter.

Selskapet ville likevel ikke kommentere avslaget under Kapitalmarkedsdagen i London i dag.

Avslag

Ifølge Statoils presentasjon førte Gullfaks-problemene, i tillegg til avslag på økt produksjonstillatelse for Ormen Lange fra norske myndigheter, til et produksjonsfall på 70 000 fat oljeekvivalenter per dag i 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Under presentasjonen kom det også frem at selskapet vil ha en negativ produksjonsinnvirkning på 80 000 fat oljeekvivalenter også i 2011 på grunn av avslag på økt produksjonstillatelse på Troll, Ormen Lange samt problemer på Gullfaks.

Les også: Mindre gass i Ormen Lange

Les også: Gassproduksjonen i gjenge igjen

Stort problem

Ifølge Carnegie-analytiker John Olaisen er avslaget på søknaden om økt produksjon en “kvasi-hemmelighet”.

– Dette er tydeligvis et stort problem for Statoil. 80 prosent av produksjonen deres er i Norge, og de har nå flere felt som har produksjonsproblemer. Ormen Lange og Troll er de to viktigste feltene for Norge, og Gullfaks kommer ikke langt etter, sier Olaisen til Teknisk Ukeblad.

Ifølge Olaisen har ingen forklart hvorfor avslaget på økt produksjon er gitt. Han mener det kun kan være to grunner.

– Den ene grunnen er at myndighetene ser at Statoil kan ødelegge reservoaret ved å øke produksjonen. De sammenligner med Gullfaks-feltet, hvor Statoil har pumpet for mye vann ned. Den andre muligheten er at myndighetene vil holde tilbake gassen for å øke gassprisene. Det ville i så fall ikke vært lov i henhold til konkurranse, sier analytikeren.

Han mener derfor at det kun kan skyldes frykt for å ødelegge reservoaret.

Les også:

Nedskrevne reserver

Flere analytikere stilte spørsmål til avslaget i produksjonstillatelsene under presentasjonen, men Statoil ville ikke gi svar på hvorfor de ikke har fått øke produksjonen.

I fjor ble det kjent at Ormen Lange-operatør Shell nedskrev reservene på feltet med 25 prosent. For kort tid siden ble det boret en tørr letebrønn på feltet. Det kan tyde på store usikkerheter knyttet til feltets fremtid.

Olaisen mener problemene på feltene kan tyde på at produksjonen fra norsk sokkel faller raskere enn antatt.

– Det kan hende at dette er symptomatisk for en sokkel i modningsfasen. Det kommer jevnt og trutt produksjonsproblemer på disse store feltene. Statoil varsler fem prosent fallende produksjon frem mot 2020, men mye tyder på at det kan være mer, sier Olaisen.

Les også: SAFE kaller Statoils HMS-tall for «visvas»

Gullfaksproblemene fortsetter i 2011

Statoil-funn nær Gullfaks

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.