OLJE OG GASS

– Statoil beordrer avnappet turbin fjernet fra prosjekttegninger

Ifølge Upstream skal Statoil ha bedt om å fjerne den andre Sverdrup-turbinen fra tegninger.

Modellen av Johan Sverdrup som stod utstilt på Aker Solutions Stand under ONS.
Modellen av Johan Sverdrup som stod utstilt på Aker Solutions Stand under ONS. Bilde: Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
12. sep. 2014 - 13:48

Det var under ONS i år at Statoil-direktør og sjef for Johan Sverdrup-utbyggingen, Øyvind Reinertsen fant ut at modellen som stod utstilt på Aker Solutions stand var utstyrt med én gassturbin mer enn den skulle.

At Sverdrup-modellen hadde to og ikke én turbin blir sett på som relativt kontroversielt, da flere av Stortingets representanter har forventet at hele feltet skal drives av kraft fra land.

Statoil-direktøren fjernet dermed turbinen like før en pressekonferanse skulle starte på Aker Solutions-standen.

Les også: Professor mener utsettelser på Johan Castberg kan gi høyere verdiskapning

Statoil avviser to turbiner

Statoil avviser dog at det er planer om to gassturbiner. De forklarer feilen på modellen med at det var ugunstig ferieavvikling i kommunikasjonsavdelingen til Statoil og Aker Solutions. Sistnevnte selskap skal ha stilt Statoil spørsmål om modellen skulle ha én eller to turbiner, uten å ha fått svar.

– Men de fikk aldri svar fordi jeg var på ferie. Dermed bygget de turbinene og satte dem løst på modellen. Dette hadde vi glemt inntil Reinertsen så på modellen. Da kunne han informere om at kommunikasjonsavdelingen ikke hadde fulgt med i timen, fortalte kommunikasjonssjef for Sverdrup-prosjektet Janicke Allers til Teknisk Ukeblad.

Hun forsikret også om at det skulle bli én turbin og ikke to.

Les også: OD skulle vurdere Utsira-kabel. Så langt er det kun Statoil som har fått brev

Upstream: Vurderer mer kapasitet

Det er dog ikke alle som tror at kommunikasjonsavdelingene er den egentlige årsaken til at modellen ble utstyrt med den kontroversielle turbinen.

– Hva var den egentlige årsaken til at modellen ble bygget med to turbiner? Det var neppe ferie i kommunikasjonsavdelingen som var den opprinnelige årsaken, sier uttaler Bellona.

Organisasjonen sitter også igjen med et annet spørsmål.

– Visste ikke prosjektet i Aker hvor mange turbiner som var besluttet? Mulig at modellbyggeren ikke visste det, men hvorfor må Aker spørre Statoil om dette, undrer de.

I dagens utgave av den internasjonale olje- og gassavisen Upstream heter det at Statoil nå har beordret at turbin nummer to skal fjernes fra samtlige prosjekttegninger.

I tillegg skriver avisen at Statoil og partnerne nå vurderer å endre kapasiteten på kabelen. Tidligere har det vært snakk om 78 MW, deretter 100. Nå vurderer man 125 MW.

Statoil uttaler dog til Upstream at konseptet ikke er endret.

– Konseptet inkluderer en kraftløsning på 100 MW fra land, én gassturbin og et dieselaggregat som nødkraftkilde, heter det.

Les også:

Når Bilfinger må redusere med 600 ansatte blir kvinner, lærlinger og eldre beskyttet

Bakgrunn: Dragkampen om kraft fra land  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.