KRAFT

Statnett skylder kundene 3,5 milliarder

Tilbakebetaling: Når Statnetts sentralnettariff settes for høyt et år, bør pengene betales tilbake til kundene langt raskere enn i dag, mener Norsk Industri.  foto: Øyvind Lie
Tilbakebetaling: Når Statnetts sentralnettariff settes for høyt et år, bør pengene betales tilbake til kundene langt raskere enn i dag, mener Norsk Industri. foto: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
13. mars 2013 - 07:00
Vis mer

Statnett har de siste tre årene hatt langt større inntekter enn de hadde regnet med, blant annet­ på grunn av store inntekter fra utenlands­kablene.

Overskudd

Nå sitter selskapet på hele 3,5 milliarder kroner av kundenes penger. Det er nesten like mye som Statnett fakturerer i løpet av et helt år. Dette må de betale tilbake.

Statnett er nemlig et monopolselskap, og myndighetene tillater ikke at selskapet over tid tar inn mer penger enn de trenger til å utføre sitt oppdrag.

Norsk Industri er svært kritisk til at Statnett har bygget seg opp så stor såkalt «merinntekt».

Bransjeorganisasjonen krever at de årlige tariffene i langt større grad må gjenspeile de årlige kostnadene og inntektene i sentralnettet, og vil ha raskere tilbakebetaling til kundene.

Les også: Konkurs kan ramme Hardanger-mastene

Krevde en milliard

I høst krevde Norsk Industri at Statnett skulle betale tilbake en hel milliard av de utestående pengene i år, ved å kutte tariffene betraktelig.

Det fikk de ikke gjennomslag for. Statnett selv ønsker å betale tilbake pengene over flere år, for å holde tariffene jevne.

Nå er det lagt ytterligere sten til byrden for industrien. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nylig innført regler som gjør at hvis nettselskaper har en merinntekt som er høyere enn 35 prosent av tillatt inntekt, ville selskapene måtte betale NVEs referanserente, som er varslet å bli hele 7,12 prosent i år. Målet er å gjøre det dyrere for nettselskapene å ta inn for mye penger.

Men Statnett søkte unntak for regelverket for 2013, med følgende begrunnelse:

«Dersom Statnett skulle tilpasset seg for­slaget på kort sikt for å unngå vesentlig renteberegning av merinntekt med NVEs referanse­rente, måtte Statnett satt forbrukstariffen til null. Statnett mener i utgangspunktet at et slikt kutt i tariffene er uønsket».

Les også: Slik er du som strømkunde

Slipper strafferente

NVE innvilget Statnetts søknad. Dermed slipper Statnett unna «strafferente» på deler av beløpet og betaler i år isteden markedsrenten Nibor som er langt lavere.

Det liker Norsk Industri dårlig.

– Dette unntaket er vi fullstendig uenig i. Statnett­ får «låne» de pengene de har krevd inn for mye til en lavere pris. Midler blir holdt tilbake med en lavere rente enn det som var lovlig vedtatt før dispensasjonen ble innvilget. Dette er naturlig nok ikke akseptabelt for industrien og hindrer alternativ anvendelse av disse midlen­e. Bedriftene bør og skal ha en legi­tim rett til å disponere egne midler, sier fagsjef Ole Børge Yttredal i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.

Les også: Historisk høye kraftinvesteringer

Reduserer tariffen

Konserndirektør Bente Hagem i Statnett har forståelse for industriens synspunkter, men understreker at selskapet vil redusere nettariffen både i år og de neste to årene. I år er for eksempel tariffen 20 prosent lavere enn i fjor.

Hun understreker også at alle nettselskaper er pålagt av myndighetene å holde stabile tariffer samtidig som merinntekten eller mindre­inntekten skal holdes lav.

– Merinntekten nå skyldes både et ekstra­ordinært lavt rentenivå og betydelige handels­inntekter med utlandet, noe som industrien vil nyte godt av, sier Hagem

Store planer

Videre viser hun til at Statnett har store investeringsplaner, og at tariffen vil stige i årene som kommer.

– Det var derfor lite ønskelig å redusere tariffen­ betydelig for så øke denne kraftig i etterkant. Dette var også majoriteten av våre kunder enig i. Det ville ført til at nettselskapene måtte endre sine tariffer, og det ville gitt store svingninger i nettleien til vanlige forbrukere, sier Hagem.

Hun understreker at hun er positiv til renteendringene for merinntekt som NVE har vedtatt, og mener Statnett fint vil kunne forholde seg til dem fra 2014.

Les også:

Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Tapte 18 millioner på negativ strømpris  

Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.