IT

Spår nytt folkeopprør om overvåking

BLOGGERNES HELT: Camilla Lindberg fikk 4 500 hyllest-mail og 300 blomsterbuketter på én dag fra svenske personvernforkjempere. Hos partifellene fikk hun en kald skulder.
BLOGGERNES HELT: Camilla Lindberg fikk 4 500 hyllest-mail og 300 blomsterbuketter på én dag fra svenske personvernforkjempere. Hos partifellene fikk hun en kald skulder. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
23. okt. 2008 - 08:00
Vis mer

Da den særdeles omstridte svenske FRA-loven i september ble betraktelig tynnet ut og omskrevet, sto én politiker igjen som folkets vinner: riksdagsrepresentanten Camilla Lindberg.

Les også:

På veien fram, hadde Sverige opplevd sin mest opprivende politiske debatt siden Vietnamkrigen.

– Regjeringen ante ikke at dette ville bli så stort, og det er blant de største feilene den har gjort. Denne saken har gitt slagsmål i Riksdagen, dører ble smelt og representanter besvimte av opphisselse, fortalte Lindberg til norske bransjetopper under Nortib-konferansen på Sundvolden i Buskerud i går.

Frosset ut

Bare noen måneder før sin hittil største seier, var Camilla Lindberg en utstøtt og ensom svensk politiker, skydd av regjeringsmedlemmer og partifellene i Folkpartiet liberalerna.

Som den eneste fra det borgerlige flertallet nektet hun å stemme for sin egen regjerings forslag om å gi Försvarets Radioanstalt (FRA) nærmest fri tilgang til å avlytte all teletrafikk som krysset Sveriges landegrenser.

– Presset var såpass sterkt at det var belastende for kolleger å bli sett sammen med meg, i enhver sammenheng. Jeg ble for eksempel sittende alene i lunsjen, forteller Lindberg med et smil til TU.no i dag.

Les også:

Symbol på kampen

Partiapparatet brukte knallharde midler for å unngå at det knepne flertallet i Riksdagen skulle ødelegges av dissidenter fra egne rekker. 12 motstandere ble raskt til én – Camilla Lindberg.

Alenegangen gikk ikke upåaktet hen hos dem som startet det folkelige opprøret mot overvåkingen: Internettbrukerne.

– Uttrykket "blomsterbombing" ble skapt i svensk presse på grunn av meg. Der kolleger fikk opptil 37 000 hatmail hver og dødstrusler, fikk jeg 300 blomsterbuketter og 4 500 rosende mail, forteller hun.

Det var særlig de opprinnelige motstanderne, dem som snudde, som fikk svi.

Les også:

– Det er beinhardt å stå opp mot statsministeren. Flere av disse var unge politikere i 20-åra, og opplevelsen må ha vært uhyggelig, sier Lindberg.

Tror på nye seire

Selv nevnes hun i dag som "årets kvinne i Sverige", "spionhelten som nesten veltet regjeringen" og så videre. Men det hun sitter igjen med, er at det svenske folket "våknet".

Dette gjør at hun ser optimistisk på debatten om EUs nesten like omstridte datalagringsdirektiv – en debatt som ventes å skylle inn over både Sverige og Norge til høsten.

Les også: Politikerne vurderer veto mot lagringsdirektivet

– Jeg tror ikke folks reaksjon mot lagringsdirektivet vil være dempet fordi man føler vi oppnådde en seier om FRA-loven – tvert imot. Denne saken har ført til at opinionen kvekker til med én gang det lanseres noe som kan tenkes å ha med overvåking eller krenkelse av personlig integritet å gjøre – både gode og dårlige forslag. I tillegg har man nå innsett av bloggerne kan være en betydelig maktfaktor, sier Lindberg til TU.no.

STØTTER BRODERFOLKET: Pär Nygårds fra IKT-Norges søsterorganisasjon i Sverige, IT-företagende Almega, deler IKT-Norges skepsis mot EUs datalagringsdirektiv.

Fellesnordisk overvåkingsdebatt

Mye taler for at striden om den EU-vedtatte trafikkdataovervåkingen vil blusse opp på nytt igjen noenlunde samtidig i både Norge og Sverige, noe Lindbergs besøk på IKT-Norges Nortib-seminar kan ses i lys av.

– Internett bygger på tillit. Dersom denne svekkes, risikerer vi at kundene innskrenker bruken av våre tjenester, og at operatørene dermed få kostnadene for kundenes reaksjoner. Det blir en risiko for færre investeringer i bransjen, noe som også svekker inntektene, sier Pär Nygårds fra svenskenes motstykke til IKt-Norge, IT-Företagende Almega.

Han presiserer at lovløse tilstander, altså fraværende regulering, heller ikke skaper tillit på sikt.

– Det blir en balansegang. Når det gjelder EUs datalagringsdirektiv, deler vi mange av IKT-Norges bekymringer. Særlig gjelder dette personvern, sikkerhet og kostnadene bransjen utsettes for, sier Nygårds til TU.no.

Les også:

Norge kan slippe EUs datalagringsdirektiv

Statlig gigantlager for elektroniske spor

Apenes angriper justisministeren

Datalogger: En honningkrukke for kriminelle

Store bror er lettlurt

Politikerne vurderer veto mot lagringsdirektivet

Nettkamp mot EUs lagringsdirektiv

Nå skal du overvåkes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.