IT

Politikerne vurderer veto mot lagringsdirektivet

EUs datalagringsdirektiv kan bli saken som får et stortingsflertall til å gå inn for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.
EUs datalagringsdirektiv kan bli saken som får et stortingsflertall til å gå inn for å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen. Bilde: Mona Strande
15. jan. 2008 - 08:59

Direktivet pålegger teleoperatører og internettleverandører å lagre opplysninger om all data- og teletrafikk i minimum et halvt år og maksimum i to år.

Les også: Nettkamp mot EUs lagringsdirektiv

- Personvernfiendtlig

– Direktivet er personvernfiendtlig, markedsfiendtlig og helt unødvendig, sier nestleder Trine Skei Grande i Venstre til Klassekampen, som har loddet utvalgte politikeres holdning til direktivet. Skei Grande slår fast at Venstre er klart mot direktivet.

SVs nestleder Audun Lysbakken mener direktivet er en del av en utviklingmot et overvåkingssamfunn og sier det er naivt å tro at opplysningene ikke vil bli misbrukt. Også Irene Johansen, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen for Ap, mener direktivet går for langt.

– Jeg føler ubehag over at det er noen som til enhver tid skal vite hvem jeg kommuniserer med. Fokuset på terrortrusselen har gått for langt, sier Johansen.

Avventende

Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen er derimot positiv. Han sier blant annet at det handler om "å ha tillit til systemet."

Bjørg Tørresdal (KrF) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget sier at KrF ikke har behandlet direktivet internt ennå, men at hun er «veldig skeptisk» fordi det minner om overvåking.

Høyres stortingsgruppe skal diskutere saken onsdag, og ingen i partiet har ønsket å kommentere direktivet. Unge Høyres leder Torbjørn Røe Isaksen har imidlertid på egen hånd gått ut offentlig mot å innføre direktivet i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.