Søvn-vest skal redde liv på veiene

Fords tar ny teknologi i bruk for å skremme ungdommen fra å kjøre bil når de er trette.

Søvn-vest skal redde liv på veiene
Siste skrik på motefronten er antrekket ikke, men Ford mener søvnvesten deres kan redde liv. Foto: Ford

Lukk øynene, og tell sakte til ti. Ikke særlig skummelt, er det vel? Ikke før du sitter bak rattet på en bil som tordner avgårde i  80 km/t, uten å ane hva som skjer, uten mulighet til å avverge katastrofen.

Det er vel kjent at søvnige sjåfører kan sammenliknes med dem som kjører i ruspåvirket tilstand - man får ikke alltid helt med seg hva som skjer. Nå har bilgiganten Ford laget en søvnvest som skal lære unge sjåfører om farene ved å sette seg bak rattet når man er trøtt.

Svarte hull i 80 km/t

Drakten skal etterlikne mikrosøvn, en ukontrollerbar bevisstløshet som kan komme av overtretthet. Spesielle elektroniske briller blokkerer synet ditt plutselig og jevnlig, for å etterligne følelsen av de svarte hullene man kan oppleve når søvnen begynner å ta grep. Brillene er koblet til en app, og skal vise blackouts fra tidels sekund og oppover, helt opp til ti sekunder. Med en fart på 80 km/t, har du på ti sekunder kjørt over 220 meter - i blinde.

I tillegg skal tunge «klesplagg» simulere svømme-i-sirup-følelsen man kan få på vei inn i søvnen: En ti kilo tung vest, armbånd og ankelvekter som veier 3,5 kilo hver, og et tungt hodeplagg som skal vise hvor tungt det kan være å holde hodet oppe når søvnen begynner å melde seg.

– Som en zombie

Vesten er utviklet av forskere ved Meyer-Hentschel Institute i tyske Saarbrücken.

– Hvis du kjører når du er trøtt, risikerer du å bli en zombie bak rattet. Du blir en fare for deg selv, passasjerene og alle andre rundt deg, sier dr. Gundolf Meyer Hentschel i en pressemelding.

I følge Ford kan utslitthet være årsak til hver femte trafikkulykke.

Da Transportøkonomisk Institutt i 2004 gjorde en undersøkelse om søvn bak rattet, svarte 22 prosent av de spurte at de hadde sovnet bak rattet. Skummelt nok kan tallet være enda høyere - det er ikke alle som får med seg at de har vært borte vekk i et øyeblikk. 

Kommer til Norge

Søvnvesten brukes i Ford-programme Driving Skills For Life, som skal gjøre unge sjåfører bevisst på farene som lurer ute i trafikken. Til høsten skal Ford Norge ta i bruk drakten.

Tidligere har Ford også utviklet drakter som skal simulere kjøring i bakrus og kjøring i narkopåvirket tilstand.