OLJE OG GASS

Solheim vil dempe oljetempoet

VIL DEMPE: - Vi må hele tida vurdere tempoet i oljevirksomheten. Det at vi sier ja til alle nye prosjekt er det som gjør at norske utslipp går opp, sa Erik Solheim til SVs landsstyremøte i Oslo lørdag ettermiddag.
VIL DEMPE: - Vi må hele tida vurdere tempoet i oljevirksomheten. Det at vi sier ja til alle nye prosjekt er det som gjør at norske utslipp går opp, sa Erik Solheim til SVs landsstyremøte i Oslo lørdag ettermiddag. Bilde: Scanpix
28. nov. 2011 - 07:52

– Vi er helt nødt til å vurdere om vi skal stikke et sugerør ned i hver eneste pytt i Nordsjøen. Det er ikke sikkert at vi trenger å si ja til alle nye prosjekter. Å dempe tempoet i åpningen av nye felter vil bli ett av de viktigste tiltakene for å få ned norske utslipp med 20 prosent innen 2020, sier Solheim til NTB.

Halvparten av alle norske CO2-utslipp kommer i industrien og oljevirksomheten.

– Vi må hele tida vurdere tempoet i oljevirksomheten. Det at vi sier ja til alle nye prosjekt er det som gjør at norske utslipp går opp. Det er også farlig for næringsutviklingen over tid, fordi det blir en svært ensidig satsing, utdyper Solheim.

Les også: Enorm optimisme i oljenæringen

Strøm på plattformene

SV vil pålegge olje- og gassindustrien til å bruke strøm fra land fremfor gassturbiner for å drive plattformene.

– Det er et tiltak som først og fremst er aktuelt for nye felt, men må også vurderes for gamle felt, sier Solheim.

Frp: Kritisk til elektrifisering av sokkelen

Partiet ser også for seg et klimafond som kan brukes til å finansiere nye teknologiske løsninger for å få ned utslippene.

– Ideen om at vi ikke skal ha andre tiltak i kvotepliktig sektor vil jeg beskrive som svært farlig. Det er farlig for norsk industri, for uten teknologiutvikling blir vi hengende etter. Å være blant de siste til omstille seg er garantert oppskriften på at du er først inn i en krise, sier Solheim.

Statoil: Vil bygge ut på fem år

Strømkrise for oljeselskapene

Hjemlige kutt

Miljøvernministeren var helt klar i sin tale til landsstyret lørdag om at Norge må gjennomføre kutt i klimautslipp her hjemme, og ikke bare ved hjelp av kvotekjøp i utlandet.

– Bare de som har veldig god tid, kan bruke tid og krefter på en slik diskusjon. Det er åpenbart at vi må gjøre begge deler, sa Solheim.

Zero: – Klimakutt ute er gammeldags

Han begrunner behovet for hjemlige kutt med hensynet til Norges troverdighet internasjonalt, teknologiutvikling og at det vil ramme norsk næringsliv hardt dersom vi ikke tilpasser oss en virkelighet med utslippskutt.

Miljøvernministeren er samtidig krystallklar på at det ikke er aktuelt med særnorske avgifter for fastlandsindustrien.

– Det er ingen klimagevinst ved å legge ned norsk aluminiumsindustri og flytte den til andre land. Og vi er avhengig av å ha med industrien og arbeidsfolk i denne alliansen. Jeg har ingen sympati med dem som mener at det gjelder å lide seg til utslippskutt. Tvert om handler det å se mulighetene også til å skape nye arbeidsplasser, sier Solheim.

Alf Bjørseth: Frykter norsk industridød

Krav til melding

Regjeringens klimamelding er blitt utsatt flere ganger.

– Vi trenger en klimamelding som baner vei for framtidas arbeidsplasser, en grønnere industri, miljøvennlige transportløsninger og ytterligere utslippsreduksjoner etter 2020, heter det i en uttalelse fra SV-landsstyret lørdag.

Klima preget også partileder Kristin Halvorsens tale fredag, der hun la vekt på at det er en nær sammenheng mellom den økonomiske krisen og klimakrisen. Halvorsen advarte også partiet mot å se på klimameldingen som en mulig sak å gå ut av regjeringen på.

Les også: Global CO2-skatt helt nødvendig

«The Climanator» vil ha klimaaction

Usikkert klima for u-landskvoter

Varsler mer ekstremvær

Forskning skal få fart på klimaforhandlinger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.