KARRIERE

Snart blir det flere sivilingeniørutdanninger i Bergen

Høgskolen, universitetet og NHH signerer avtale.

 På onsdag signerer Høgskolen i Bergen en avtale sammen med Universitet i Bergen og Norges Handelshøyskolen som vil gi studentene et bredere tilbud innen sivilingeniørutdanning.
På onsdag signerer Høgskolen i Bergen en avtale sammen med Universitet i Bergen og Norges Handelshøyskolen som vil gi studentene et bredere tilbud innen sivilingeniørutdanning. Bilde: Mauricio Pavez - Senter for nye medier
13. jan. 2015 - 14:57

På onsdag signerer Høgskolen i Bergen en avtale med Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole som vil gi studentene i byen et bredere tilbud innen sivilingeniørutdanning.

Allerede i år vil masterstudenter i teknologifag ved studieinstitusjonene i Bergen kunne få sivilingeniørtittel på vitnemålet hvis studiet tilfredsstiller kriteriene.

Nye studier

Som følge av avtalen vil studentene i løpet av de nærmeste årene også kunne ta sivilingeniørgrad i medisinsk teknologi (i samarbeid med Haukeland universitetssykehus), energi og undervannsteknologi. Flere studieprogrammer skal også være på vei.

Avtalen signeres av rektorene Dag Rune Olsen ved UiB, Ole-Gunnar Søgnen ved HiB og Frøystein Gjesdal ved NHH, på Bergen Næringsråd sitt frokostmøte.

Det er disse aktørene, pluss Uni Research og Christian Michelsen Research, under klyngesamarbeidet Science City Bergen som har arbeidet systematisk for å styrke sivilingeniørutdanningen i regionen.

Les også: Nyutdannede sivilingeniører tjener best av alle med mastergrad

Større volum

Dekan ved Avdeling for ingeniør- og økonomifag ved Høgskolen i Bergen, Geir Anton Johansen, sier at dette er noe som har blitt snakket om og planlagt lenge.

– HiB utdannet 400 ingeniører i 2014, og er den største ingeniørutdanningen i landet. HiB utdanner i dag sivilingeniører, men med samarbeidet med UiB og NHH vil Bergen også bli en by med større volum på og bredere tilbud innen sivilingeniørutdanning, sier Johansen.

Johansen påpeker at høgskolen vil fortsette å utdanne mange ingeniører, da samfunnet fremdeles har et stort behov for teknologikompetanse.

Les også: 3000 søkere har fått tilbud om plass på et siving-studium. Men det er bare planlagt 1900 plasser

Flere studier

Helge K. Dahle, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB, sier at de ønsker å tilby utdanning som kommer i tillegg til dagens tradisjonelle sivilingeniørutdanninger.

– Det handler videre om å møte behov i samfunnet her i vest. Samtidig ønsker vi både å synliggjøre og å utvikle en sterkere teknologiprofil, og i dette ligger det også at vi ønsker å tilby studentene tettere kobling på teknologiutviklingen, sier Dahle.

– En del av studieprogrammene er allerede på plass, mens resten må vi bruke litt tid på å bygge opp. Det avhenger av når vi får finansiering på plass.

Les også: Dette er de vanskeligste teknostudiene å komme inn på

Det er sivilingeniørutdanning

Tidligere var sivilingeniørtittelen beskyttet, men med innføringen av kvalitetsreformen i 2003 og opprettelsen av mastertittelen, ble beskyttelsen fjernet.

Mange institusjoner begynte da å bruke tittelen "Master i teknologi/sivilingeniør" på vitnemålene.

Dekan ved Avdeling for ingeniør- og økonomifag, Geir Anton Johansen, forklarer at det har utviklet seg ulik praksis i hva som skal til for å bruke tittelen sivilingeniør.

Universitets- og høgskolerådet ba Nasjonalt råd for teknologisk utdanning om å undersøke og utarbeide kriteriene som presiserer når kan man bruke tittelen sivilingeniør.

Her er deres konklusjon fra et møte i mai 2013.

«Det er to veier for å bli sivilingeniør. Enten etter 3-2 modellen, hvor bachelorgraden er en grad i ingeniørfag etter rammeplanen eller annen likeverdig utdanning som sammen med mastergraden oppfyller omfanget av de faglige kravene. Eller som et femårig integrert studium.»

Les også: Disse tjener best av teknologitoppene

Opptakskravene til sivilingeniørutdanningen skal være:

  • Det høyeste nivå i matematikk fra videregående
  • Nest høyeste nivå i fysikk samt kravet til gerenell studiekompetanse

I dokumentet legges det til at:

1. Utdanningen skal være forskningsbasert og gi basiskunnskaper i matematikk, statistikk, fysikk og informatikk og ofte kjemi, som både er fokusert på den teoretiske forståelsen og på anvdendelser.

2. Sivilingeniørutdanning inneholder en solid basis i teknologi og spissede kvalifikasjoner innen teknologisk spesialområde, slik at studenten oppnår avansert kunnskap inkludert vitenskapelig teori og metode, gode ferdigheter og solid generell kompetanse innen den valgte tekniske spesialiseringen og systemforståelse.

3. Utdanningen skal også gi en forståelse av teknologiske og etiske utfordringer og teknologiens innvirkning på mennesker og miljø både i negativ og positiv retning.

4. Utdanningen gir kunnskap, ferdigheter og kompetanse til å kommunisere med og lede andre mennesker, samt forstå sammenheng og innvirkning på økonomiske forhold. Utdanningen inneholder elementer som vil gjøre sivilingeniøren i stand til å arbeide i et internasjonalt miljø.

Les også:

De er UiBs første mastere i fornybar energi

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Mens sivilingeniørene vasset i bonuser i fjor, fikk ingeniørene nesten ingenting  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.