T2

Slik får du bedre mottak på hytta

Bedre antenner på bredbåndsruteren kan gjøre underverker.

Ved å montere to retningsvirkende antenner fra Pointing, kunne vi ta imot Netcoms nylig aktiverte LTE-nett i stedet for dårlig hastighet på 2G. For en forskjell!. Den nederste antennen er en tv-antenne. Foto: Odd Richard Valmot
Ved å montere to retningsvirkende antenner fra Pointing, kunne vi ta imot Netcoms nylig aktiverte LTE-nett i stedet for dårlig hastighet på 2G. For en forskjell!. Den nederste antennen er en tv-antenne. Foto: Odd Richard Valmot
26. aug. 2012 - 17:28
Vis mer

Hva gjør du når du pakker opp en skinnende ny 4G-ruter, og den så vidt presterer 2G i sneglehastighet?

Det var det vi opplevde på hytta i sommer, da vi lånte med Netcoms nye ruter for småbedrifter uten kablet bredbånd. Ruteren er produsert av Huawei og dekker både 2-, 3-, og 4G.

2G, attpåtil med dårlig hastighet, er ikke spesielt moro, selv om man har god tid om sommeren.

Resultatet var ikke overraskende, siden hytta ligger ugunstig til når det gjelder Netcoms basestasjoner. Det er mange mindre skogkledde øyer i mellom. Trær med mye løv eller barnåler demper signalene kraftig. Spesielt når det regner, spres signalene mellom basestasjonen og ruteren.

Les også: Dette er Telenors nye supersatellitt

Antenner

Den nye Huawei-ruteren har to øreantenner på hver side. Det er nok til å få inn alle de tilgjengelige båndene når dekningen er god, men i vårt tilfelle var de svært lite tilstrekkelige. 2G-båndet, som de tok inn, går på 900 MHz-båndet.

Den lave frekvensen har mye bedre inntrengningsegenskaper enn 2100 MHz som brukes til 3G, og til 1800 MHz som Netcom benytter til LTE, utenom byene hvor de benytter 2600 MHz.

Men teknologien har råd for dårlig mottak.

Vi utstyrte oss med to antenner fra importøren Emcom, som har spesialisert seg på slikt. Dette er ifølge reklamen potente saker som skal gjøre det mulig å få mye bedre kontakt med basestasjonene.

Se video: Her mottar Odd Richard et anrop under vann

Flere effekter

Eksterne antenner forbedrer mottaket på flere måter:

For det første er kabelen lang nok til at de kan flyttes utendørs og unngå den dempingen de høye frekvensene møter i vegger. Det hjelper også å montere antennene så høyt som mulig for å få en signalvei med minst mulig forstyrrelser.

Det finnes flere typer antenner, men de vi testet, var laget av Poynting og var konstruert for alle bølgebånd i mobilnettet mellom 900 og 2600 MHz.

Antennene var direktive. Det vil si de skal peke mot basestasjonen man vil bruke. I tillegg var dette antenner som kunne by på en gain, det vil si en forsterkning, på hele 11 dB, selv om noe av dette tapes i den ti meter lange nedføringskabelen.

Jo kortere denne er, jo bedre, men samtidig er det ofte bedre mottak jo høyere man monterer antennene. Uansett er dette kraftige saker når man tar i betraktning at de antenneørene som følger med ruteren forsterker mellom en og to dB.

Les også: Telenor spår bompenger på mobilnettet

Dobbel dose

Huawei-ruteren er utstyrt med to antenner, såkalt MiMo – multiple-input, multiple-output som brukes i 3G og LTE til å øke signaleringskvalitet og hastighet.

I vårt tilfelle betød det at vi monterte to antenner som vi satte 90 grader på hverandre. Det utnyttet de horisontal- og vertikalpolariserte signalene til og fra basestasjonen best mulig.

Vi hadde allerede montert tv-antennen i en mast oppe på taket, og det var det høyeste punktet på hytta. Det var også det beste stedet å montere bredbåndsantennene.

Vi manglet riktignok det rette monteringssettet for å få den ene i vertikal posisjon, men det var ikke vanskeligere enn at vi hang den nederste antennen opp i den øverste.

Les også: Huawei lanserer smarttelefon til 595 kroner

Stor forskjell

For en forskjell antenner gjør på mottaket. Fra dårlig edge, strålte plutselig ruteren ut bredbånd med nesten 9 Mbit/s, og den tok inn LTE-nettet som Netcom skrudde på i sommer.

Vi skulle gjerne sett mye høyere hastigheter, som vi har oppleved i Oslo, men med så mye skog over en distanse på nesten 5 km, var denne hastigheten imponerende nok.

Likevel opplevde vi noen ganger markante fall i hastigheten, og vi kunne se på ruteren at den falt helt tilbake til edge, selv om det var sjelden.

Plasseringen vår var nok strengt tatt utenfor det praktiske dekningsområdet, men antennene halte oss innenfor.

Likevel ble mottaket påvirket av regn, skog og andre forhold, men testen viser med all tydelighet at eksterne antenner av og til gjør underverket, og er helt nødvendig om man vil få glede av den høye hastigheten mobilnettverkene kan tilby.

Les også:

De beste bredbåndsbyene  

Slik skal bredbåndet bli billigere

Vil prioritere mobildekning for viktige personer

Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.