MOBIL

Slik blir Windows Phone 8.1

Dette vil den neste store oppdatering bety for deg.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. mars 2014 - 12:14

Microsoft har en ny utgave av Windows Phone på vei, og det er ventet at de viser den frem under Build 2014-konferansen i San Francisco i begynnelsen av april.

Windows Phone 8.1 blir en stor oppdatering av Windows Phone 8, og det er ventet at den vil bli tilgjengelig for alle eksisterende modeller. For deg som har en nyere Lumia-modell betyr dette altså at du kan se frem til en rekke nye funksjoner på telefonen din i år.

Nøyaktig når Windows Phone 8.1 blir tilgjengelig er ikke kjent, men det er ventet at oppdateringene vil begynne innen sommeren.

LES OGSÅ: De største nyhetene og trendene fra mobilfesten

Dette er nytt

Microsoft har så langt ikke bekreftet hva som faktisk er nytt i Windows Phone 8.1, men en lekket utviklerversjon av operativsystemet og andre lekkasjer peker mot en rekke nyheter.

Windows Phone-bloggen WPcentral har samlet informasjon om den nye utgaven, og vi har trukket ut de nyhetene vi mener er de viktigste. Det skal nevnes at det slett ikke er sikkert at alle funksjonene vil komme med i den endelige utgaven.

Les tester av Windows-telefoner:

Gigantisk Nokia med kjempekamera

TEST: Nokia Lumia 1020

TEST: Nokia Lumia 925  

Endelig et varselsenter

Det er så godt som sikkert at det kommer et varselsenter i Windows Phone 8.1, slik videoen under viser. Det betyr at alle varsler om meldinger, Facebook-oppdateringer, Twitter-mentions og slikt samles i en oversikt.

Bilder og videoer viser at Microsoft har gått for en løsning lignende Androids varselmeny, hvor en meny du trekker ned fra toppen av skjermen viser varsler og snarveier til funksjoner som Wi-Fi og flymodus.

Ifølge en artikkel hos WMpoweruser.com vil varselsenteret kunne vise inntil 20 varsler pr app. Du vil kunne trykke på varslene for å gå til appen, slette dem enkeltvis eller slette alle.

Måten Windows Phone håndterer varsler på er et av de store ankepunktene mot plattformen, så vi regner med at dette er en kjærkommen nyhet for deg som bruker Windows og for deg som vurderer en telefon med operativsystemet.

LES OGSÅ: 5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

Det skal også bli mulig å stoppe alle varsler i bestemte tidsrom, litt som Apples «Ikke forstyrr»-funksjon i iOS. Om du aktiverer funksjonen på kvelden slipper du å bli vekket av Facebook-varsler på natta.

Bedre apphåndtering

Minnekort har til nå vært reservert for lagring av musikk, video og bilder. Om ryktene stemmer skal det blir mulig å også lagre data fra apper her i Windows Phone 8.1. Det betyr kort sagt at du ikke vil være begrenset av intenminnet på telefonen når du laster ned spill og apper. Om du for eksempel laster ned spillelister i Spotify, vil de kunne lagres på minnekortet.

Det skal også bli mulig å lagre appdata i Microsofts skytjeneste OneDrive. Kort sagt betyr dette at innstillinger og slikt vil være like på alle enheter du bruker appen på.

Det skal ellers blir mulig å oppdatere apper automatisk, slik at du slipper å åpne appbutikken og laste ned disse manuelt.

Tilbake-tasten i Windows har til nå lukket apper. I Windows Phone 8.1 skal den i stedet pause apper. Det vil si at de ikke må åpnes på nytt om du bruker dem igjen innen en gitt tid.

LES OGSÅ: Windows Phone er Nokia

Windows Phone 8.1 skal komme med støtte for navigasjonstaster på skjermen i stedet for fysisk på fremsiden av telefonen.
Windows Phone 8.1 skal komme med støtte for navigasjonstaster på skjermen i stedet for fysisk på fremsiden av telefonen.

Brukergrensesnitt

Windows Phone vil se ut som før, men det skal bli mulig å ha bakgrunnsbilder på startskjermen.

Til nå har alle Windows-teleofner vært nødt til å ha tre taster under skjermen. I den kommende utgaven ser det ut til at dette blir valgfritt for produsentene, for det skal bli mulig å legge disse som ikoner nederst på skjermen i stedet. Som på Android, med andre ord.

Microsoft kommer antakelig til å integrere en stemmeassistent lignende Apples Siri. Denne heter ifølge ryktene Cortana, men vil antakelig hete noe annet når den lanseres. Funksjonen vil kort sagt gjøre det mulig å utføre operasjoner ved å prate til telefonen.

Ifølge The Verge skal den ha mange av de samme funksjonene Siri har, blant annet kan du fortelle Cortana hva den skal kalle deg og slikt.

Tastaturet skal stort sett være som før, men det kommer angivelig mulighet for swype-inntasting. Det vil si at du bare trekker en finger over tastaturet for å skrive et ord. Om du for eksempel vil skrive «Hei» begynner du på H, trekker fingeren til E og videre til I.

Det skal ellers være mulig å endre SMS-app. Om dette kommer med betyr det enkelt og greit at du kan bruke andre apper til å håndtere SMS-meldingene dine.

Windows Phone 8.1 får angivelig en funksjon som gir deg oversikt over batteriforbruket på telefonen. Her vises Data Sense, som gir deg oversikt over databruken.
Windows Phone 8.1 får angivelig en funksjon som gir deg oversikt over batteriforbruket på telefonen. Her vises Data Sense, som gir deg oversikt over databruken.

Bedre oversikt

Foruten bedre håndtering av varsler, skal Windows Phone 8.1 gi deg bedre oversikt over forbruk av data og strøm. Dette blir en forbedring av den eksisterende Data Sense-funksjonen, som forteller deg hvor mye datatrafikk du har brukt.

Med 8.1 kommer det angivelig en funksjon kalt Battery Power Sense, som forteller deg hvilke apper eller funksjoner som bruker mest strøm. Om du føler at du stadig må lade telefonen blir det altså lettere å finne synderen her.

I Sense vil det ifølge ryktene komme mulighet til å dele tilgang til trådløse nettverk med andre Windows Phone-brukere. Om du så får besøk av en venn som vil ha tilgang til nettverket ditt, kan du gi tilgang uten å måtte fortelle hva nettverksnøkkelen din er.

LES OGSÅ: 5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

Internet Explorer 11 kommer med nye funkskjoner når den dukker opp på Windows Phone.
Internet Explorer 11 kommer med nye funkskjoner når den dukker opp på Windows Phone.

Ny nettleser

Windows Phone 8.1 skal komme med nettleseren Internet Explorer 11. Denne får nye funksjoner, som mulighet til å lagre passord og brukernavn på nettsider, det skal bli mulig å laste opp filer fra nettleseren, og støtten for HTML5-video skal være bedre.

LES OGSÅ: Operas nettleser gir tilgang til mobilkameraet

Det skal bli mulig å skanne dokumenter i Office ved å bruke telefonens kamera. Tekstgjenkjenning vil konvertere disse dokumentene til tekst.

Apper skal få tilgang til geofence. Det vil si at de kan gjøre operasjoner basert på hvor du er. Et tenkt eksempel kan være at en treningsapp starter automatisk når du nærmer deg treningssenteret.

Ellers skal det være støtte for Miracast. Dette betyr at du vil kunne speile skjermbildet trådløst på en skjerm med Miracast-støtte. Enkelt sagt: Trådløs HDMI. Skjermutgang via USB skal også komme på plass, men det er noe uklart hvorvidt dette vil kreve ny maskinvare eller ei.

Det kan også komme på plass støtte for å koble til mus og tastatur.

Det skal bli mulig å lagre appdata på minnekortet i den neste versjonen av Windows Phone.
Det skal bli mulig å lagre appdata på minnekortet i den neste versjonen av Windows Phone.

Stor oppdatering

Slik det ser ut nå blir Windows Phone 8.1 en veldig stor og omfattende oppdatering av plattformen. Siden Microsoft naturligvis ikke har bekreftet noen ting enda, kan det hende at funksjoner som ikke har blitt omtalt vil lanseres, og at funksjoner som har lekket ut ikke kommer med i den endelige utgaven.

Uansett har Windows Phone-brukere mye å se frem til de neste månedene.

Du kan se oversikten denne artikkelen i hovedsak er basert på ved å besøke WPcentral.com.

LES OGSÅ:

Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Nå kan du oppdatere til iOS 7.1

Slik gjør du iPhone raskere

HTCs nye flaggskip er ute av sekken

Bluetooth-dingsen for deg som vil ha kontroll  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.