T2

De største nyhetene og trendene fra mobilfesten

Her er funksjonene vi lot oss imponere over og det vi tror vi får se mer av.

En av de største nyhetene under årets Mobile World Congress var Samsungs satsing på å bygge pulsmåler inne i alle dingsene sine. Foto: Marius Valle
En av de største nyhetene under årets Mobile World Congress var Samsungs satsing på å bygge pulsmåler inne i alle dingsene sine. Foto: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mars 2014 - 14:30

Mobile World Congress i Barcelona er over for i år, og vi har fordøyd inntrykkene fra messen. Det meste dreide seg om nyhetene fra Samsung, Sony og Nokia i år.

Samsung lanserte sin oppfølger til fjorårssuksessen Galaxy S4. Galaxy S5 er i våre øyne en naturlig oppdatering, litt på samme måte som Apples iPhone S-modeller er en mindre oppdatering av forgjengeren.

Det er kanskje ikke en helt rettferdig beskrivelse, da Sony gjorde en enda mindre synlig oppdatering av sitt flaggskip. Xperia Z2 er praktisk talt lik Xperia Z1 i utseende, med sprekere maskinvare, litt større skjerm og noen nyheter under panseret.

Samsung lanserer nye smartklokker r, og et treningsarmbånd. Det mest oppsiktsvekkende med disse er at de også måler pulsen din.

Nytt kapittel for Nokia

Nokia var den eneste produsenten som gikk i en helt ny retning. Etter måneder med spekulasjoner lanserte produsenten sine første Android-telefoner i Barcelona. Telefonene fungerer ikke som Android-telefoner flest, da de kjører en tungt modifisert utgave av Googles operativsystem, og de skal ikke konkurrere med Nokias Lumia-telefoner.

Det var for øvrig ikke bare disse tre det dreide seg om under Mobile World Congress. LGs mini-telefon har 4,7 tommers skjerm , Huawei mener alvor med mininettbrett , HTC vil låne prosessoren din og løse gåter og ZTE var blant produsentene som også viste frem nye telefoner og nettbrett.

LES VÅRE LYNTESTER FRA MESSEN:

Android på Nokias vis

Slik er Sonys nye flaggskip

Nesten umulig tynt nettbrett  

Her er vårt førsteinntrykk av Samsung-flaggskipet

Slik er Samsungs nye smartklokker

De største nyhetene ligger i detaljene

Mens det for noen år siden ble lansert et lass med toppmodeller under Mobile World Congress, er det nå altså mange produsenter som velger å vise frem nyhetene sine før eller etter messen. Da slipper de også å krangle om oppmerksomhet fra andre produsenter.

Toppmodellene som ble lansert var kanskje ikke direkte banebrytende, men de hadde en rekke interessante nye funksjoner. Noen av disse bet vi oss spesielt merke i, og ikke overraskende handler mye av det om Samsung.

Samsungs strømsparemodus skal gjøre det mulig å bruke telefonen en dag ekstra selv om du bare har ti prosent batterikapasitet igjen.
Samsungs strømsparemodus skal gjøre det mulig å bruke telefonen en dag ekstra selv om du bare har ti prosent batterikapasitet igjen.

Samsungs strømsparemodus

Det er antakelig ikke uvanlig at man oppdager at mobilen er i ferd med å gå tom for strøm når man er på vei ut døra. Kjedelig om du skal tilbringe kvelden på byen, og ikke har noen mulighet til å få kontakt med venner når batteriet nådeløst stenger butikken.

Slike problemer skal Samsungs nye strømsparemodus sette en effektiv stopper for. Når du aktiverer «Ultra strømsparemodus», som de kaller det, kutter telefonen ut alle unødvendige funksjoner for å spare på strømmen. Samsung hevder at du skal kunne presse ut et døgn brukstid når du bare har ti prosent batterikapasitet igjen.

Når du aktiverer modusen bruker telefonen noen sekunder på å deaktivere alt, og du sitter igjen med de grunnleggende funksjonene. I tillegg til å ringe og tekste kan du surfe og sjekke e-post. Skjermen går over i svart-hvitt-visning, for å spare ekstra på strømmen.

Vi syns i det hele tatt dette er en kjempelur idé, som vi håper flere mobilprodusenter skamløst kopierer. Det kan nemlig se ut til at Galaxy S5 blir en telefon du lett kan stikke på fjellet en helg med uten å bekymre deg for å miste livlinjen med omverdenen.

LES OGSÅ: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Samsung har integrert pulsmåler i Galaxy S5. Det er en gimmick, men også muligens et endetidstegn for pulsklokkeprodusentene.
Samsung har integrert pulsmåler i Galaxy S5. Det er en gimmick, men også muligens et endetidstegn for pulsklokkeprodusentene.

Pulsmåler inn i dingsene

Samsung har funnet ut at vi vil vite hvor høy puls vi har. Derfor har de bygget inn pulsmåler i det meste de lanserte i Barcelona. At du kan måle pulsen din på telefonen er gjerne lite annet enn en gimmick. Foruten å konkurrere om hvem som har lavest hvilepuls er det vanskelig å se de helt store bruksområdene.

Mer interessant er det at pulsmåler nå er på plass i alle Samsungs nye smartklokker. Enten du går for Gear 2 eller treningsarmbåndet Gear Fit vil du kunne bruke dem til trening. Når du starter treningsprogrammet på klokkene vil de måle pulsen din kontinuerlig. Batteriet skal holde til omtrent seks timers pulsmåling, så med mindre du driver med ekstreme økter bør dette holde til de fleste brukere.

Slik vi ser det bør pulsklokkeprodusenter som Polar og Garmin følge denne utviklingen med en bekymret mine. Mobilprodusentene utslettet markedet for MP3-spillere, kompaktkameraprodusentene kunne ikke annet enn å følge med på at produktene deres ble mer og mer uvesentlige, og produsentene av bilnavigasjonssystemer har sannsynligvis nådd sin topp.

Vi skal ikke glemme at også andre mobilprodusenter er ute etter å ta pulsen din. LG har for eksempel lansert et trådløst hodesett som gjør det samme.

Samsungs smartklokker er riktig nok ikke noen fullgod erstatning for en god pulsklokke enda, og de virkelig seriøse treningsfanatikerene vil trolig fnyse av produktene i sin nårværende form. Likevel er dette illevarslende for pulsklokkeprodusentene.

Så skal det sies at vi har våre tvil rundt teknologien til Samsung. Pulsmåleren er optisk, og må ligge helt inntil huden for å få en riktig avlesning. Hvor godt det kan fungere i praksis, når klokken beveger seg på armen under trening, gjenstår å se når vi får testet dette på tredemølla.

LES OGSÅ: Polars nye pulsklokke snakker med mobilen

Pakningen på innsiden av bakdekselet sørger for at Samsung Galaxy S5 er vanntett.
Pakningen på innsiden av bakdekselet sørger for at Samsung Galaxy S5 er vanntett.

Samsung tar en Sony

Å lage «vanlige» telefoner som også er vanntette har vært en tour de force for Sony de siste par årene. Det var som om japanerne hadde skjønt noe ingen andre helt hadde tatt innover seg - smarttelefoner bør tåle å være med ut i all slags vær.

Samsung har åpenbart fult med på hva konkurrenten på den andre siden av Koreastredet har holdt med på. Galaxy S5 er vanntett, og er gjerne med deg på fjelltur i regnet. Riktig nok er ikke dette noen ny øvelse for Samsung, som laget en vanntett utgave av Galaxy S4 i fjor. I år trenger du imidlertid ikke å velge mellom de beste spesifikasjonene eller vanntett telefon om Samsung er din favoritt.

Det er en hyggelig utvikling, og vi håper Apple, Nokia, LG og de andre henger seg på.

Sony Xperia Z2 har støyfjerning integrert. Du må bruke spesielle øreplugger med mikrofon integrert, men den øvrige jobben gjøres av telefonen.
Sony Xperia Z2 har støyfjerning integrert. Du må bruke spesielle øreplugger med mikrofon integrert, men den øvrige jobben gjøres av telefonen.

Sony bygger støyfjerning inn i telefonen

Hodesett med aktiv støyfjerning er ingen ny idé. Slike hodesett er utstyrt med mikrofoner som fanger opp lyden i omgivelsene, og elektronikk integrert i hodesettet spiller av et invertert lydsignal for å «nulle ut» støy fra omgivelsene.

Ulempen med slike løsninger er at elektronikken må plasseres en eller annen plass, og at hodesettet er batteridrevet. Vår erfaring er at vi glemmer å skru støyfjerningen av slik at batteriet tømmes og vi må høre på flystøy like forbannet.

Sony løser dette elegant på Xperia Z2. Her gjøres nemlig støyfjerningen i telefonen, så du slipper å ha en klump med elektronikk du må lade i tillegg. Har du strøm på telefonen har du støyfjerning. Du må riktig nok bruke spesielle hodesett fra Sony for at det skal fungere.

Tanken er uansett svært god. Vi testet det ut på Sonys stand i Barcelona, men vi var litt uenige innad i redaksjonen om hvor godt vi syns det fungerte. Vi skal lytte nærmere når vi får låne et testeksemplar av Sony.

Qualcomm introduserte Snapdragon 801 sammen med Sonys og Samsungs nye telefoner.
Qualcomm introduserte Snapdragon 801 sammen med Sonys og Samsungs nye telefoner.

Snapdragon 801

Mens fjorårets toppmodeller stort sett kjørte eller ble oppgradert til Qualcomms systembrikke Snapdragon 800, er det Snapdragon 801 som driver den nye vinen.

Dette er en oppdatering av Snapdragon 800, med samme applikasjonsprosessor og grafikkprosessor som før. Hastighetene er skrudd opp, for mens Snapdragon 800 hadde en makshastighet på 2,26 GHz, er 801 begrenset til 2,45 GHz. Grafikkprosessoren kan tikke på inntil 578 MHz. Det meste er altså litt raskere enn på fjorårets toppmodeller.

Snapdragon 801 er imidlertid bare et sidespor på veien mot Snapdragon 805, som antakeligvis dukker opp i telefoner om noen måneder. Denne får enda mer regnekraft og sprekere grafikkytelse. Skal vi være ærlige trodde vi at Snapdragon 805 ville stå i toppmodellene som ble lansert i Barcelona.

Vi tipper LG G3 og Samsung Galaxy Note 4 kommer med denne brikken mot høsten. Se også opp for oppgraderte versjoner av 801-telefoner senere i år.

Med Android om bord kan Nokia tilby et vell av apper til sine nye Nokia X-modeller.
Med Android om bord kan Nokia tilby et vell av apper til sine nye Nokia X-modeller.

Nokia går for Android

Den minst overraskende overraskelsen var at Nokia lanserte telefoner med Android. Ryktene om Nokia X har virret i månedsvis, og tiltok både i mengde og troverdighet i forkant av Mobile World Congress. Vi ble i grunnen mest overrasket over at de lanserte tre Nokia X-modeller, og ikke bare en.

Microsoft er i ferd med å fullføre kjøpet av Nokia i disse dager, og det er kanskje overraskende at de godtar lansering av telefoner med Googles operativsystem. Men det gir egentlig god mening.

Android er virkelig stort i utviklingsmarkeder som India, Kina og Afrika. I stedet for å krangle seg inn her, kan Microsoft surfe på Androids suksess, og styre brukerne over på Microsoft-tjenester. Nokia X leveres nemlig helt uten tilgang til Google-tjenester som Google Play og Google Maps. I stedet er det Nokias appbutikk og Here Maps som tar plassene. Telefonene er også koblet opp mot Microsofts skytjeneste OneDrive (tidligere kjent som SkyDrive).

Spesifikasjonsmessig er Nokia X-modellene også langt unna det vi kaller «mid end» i vårt marked. Det er ikke engang sikkert at de kommer til Norge.

Men utviklingen er interessant nok, og vi er spente på å se om de blir suksess eller flopp. Vi heller mot positivt utfall for Nokia, da de fremdeles har en sterk merkevare å lene seg på.

Sony pusher 4k i sin nye toppmodell, men er langt fra alene om å gjøre videoopptak i denne oppløsningen.
Sony pusher 4k i sin nye toppmodell, men er langt fra alene om å gjøre videoopptak i denne oppløsningen.

4k brer om seg

Sony kjørte hardt på at Xperia Z2 støttet videoopptak i 4k-oppløsning. Dette er imidlertid ikke en funksjon de er alene om, da Samsung Galaxy S5 også støtter dette.

Faktisk er det ikke engang noe nytt. Samsung Galaxy Note 3 kom med 4k-opptak i fjor, og før dette var Acer først ute med sin Liquid S2.

Det er i alle tilfeller klart at 4k-opptak nå er på full fart inn i mobilene. Og TV-produsentene kommer naturlig nok til å bruke dette som et argument for at det er på tide å kjøpe seg 4k-TV.

LES OGSÅ: Her starter 4K-moroa for alvor

Samsung kunne selvsagt ikke være noe dårligere enn erkerivalen Apple. Fingeravtrykkleser er derfor på plass i Galaxy S5.
Samsung kunne selvsagt ikke være noe dårligere enn erkerivalen Apple. Fingeravtrykkleser er derfor på plass i Galaxy S5.

Fingeren blir det nye passordet

Da Apple lanserte iPhone 5S med fingeravtrykkleser var det bare et tidsspørsmål før andre produsenter ville følge etter. HTC gjorde et halvhjertet forsøk i sin One Max, mens Samsung fulgte opp med Galaxy S5. På sistnevnte fikk vi inntrykk av at det fungerer rimelig bra, selv om vi umiddelbart var litt lunkne til at vi må stryke fingeren over, og ikke bare holde den der slik som på iPhone 5S.

Dette er bare starten. Norske Idex lager sensorer for fingeravtrykklesing, og har slike klare for produksjon til sommeren. Uten at de kunne fortelle hvem som har bestilt deres sensorer, forstår vi det slik at mange er interessert i teknologien deres. Det er rimelig å anta at langt flere smarttelefoner kommer til å lese fingeren din til høsten, og at mange av dem vil basere seg på Idex' teknologi.

LES MER: Norske sensorer for fingeravtrykk klare for mobilen

Vi ser dobbelt. Huawei tar en HTC One.
Vi ser dobbelt. Huawei tar en HTC One.

Huawei har ikke sluttet å kopiere

Til slutt en liten obsevasjon: Det er kanskje ikke noen nyhet i seg selv at kinesiske mobilprodusenter er i overkant glade i å se mot «vestlige» mobilprodusenter når de designer nye smarttelefoner.

Da vi var innom Huaweis stand på messen, slo det oss imidlertid at de har latt seg inspirere veldig av designen til flere av konkurrentene. Merkelig strategi fra et selskap som har et uttalt mål om å skape seg et sterkt merkenavn.

Vi ble inspirert til å spore opp andre kinesiske produsenter med designavdelinger bestående av kopimaskiner, men til vår store overraskelse var disse vanskelige å finne på messegulvet. Det nærmeste vi kom var en Lenovo-modell som lignet en del på Asus PadFone Infinity.

Huawei P6 ligner fremdeles ganske mye på iPhone, selv om det ikke er en direkte kopi.
Huawei P6 ligner fremdeles ganske mye på iPhone, selv om det ikke er en direkte kopi. Marius Valle
Huawei stilte ut et iPad 2-lignende nettbrett (vi kan medgi at det kanskje ikke er så mange måter å utforme et nettbrett på), en HTC One-kopi, den infamøse iPhone-kopien Ascend P6, og noen telefoner med en eim av Samsung Galaxy over seg.

Mer anonym design var for øvrig også utstilt, og selv om egen design definitvt var i overtall er det tydelig at disse kineserne er noen rabagaster.

Om vår runde hos de kinesiske produsentene er noen god indikasjon på tilstanden, ser det uansett ut til at kina har begynt å finne sitt eget formspråk.

LES OGSÅ:

– LCD er fremtiden for mobilskjermer

Nesten umulig tynt nettbrett

Kle iPhone og iPad i tre

LGs mini-telefon har 4,7 tommers skjerm

Dette kortet lagrer 128 GB  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.