TESTER

Test: null

TEST: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 er den råeste kameramobilen som noen gang er laget. Enkelt og greit.

Marius ValleMarius ValleJournalist
5. okt. 2013 - 13:33
Vis mer
Kort oppsummert

Nokia Lumia 1020 har det beste kameraet du kan få i en mobiltelefon akkurat nå. Om dette er det viktigste for deg vil det negative med denne telefonen være helt uvesentlig. Om du derimot bare vil ha en god kameramobil finnes det andre gode alternativer. Men de har ikke kamera i denne klassen.

Konklusjon

Nokia har vært selve kongen av mobilkamera siden en gang i forrige tiår. De står bak noen av de aller beste kameratelefonene som er laget. Nå er de atter på toppen. Nokia Lumia 1020 har det beste kameraet du får i en mobiltelefon. Punktum.

Bildesensoren har den smått absurde oppløsningen 41 megapiksler. Det er så mye at det kanskje først og fremst fremstår som et PR-stunt. Men det er gode grunner til at Nokia har valgt en slik sensor.

Superpiksler

Poenget er nemlig ikke først og fremst at du skal ta bilder i skyhøy oppløsning. Programvare i telefonen kombinerer flere bildepunkter til såkalte «superpiksler», som veldig enkelt sagt sørger for at bildene blir mer detaljerte.

Når du tar bilder lagres de med fem megapikslers oppløsning, i tillegg til ett i full oppløsning. Det sørger for at du i ettertid kan gå inn i bildet og gjøre justeringer, for eksempel ved å zoome nærmere inn, endre utsnitt eller zoome ut i bilder du brukte zoom på når du tok dem.

Det andre store poenget handler om zoom. Har kan du zoome veldig langt inn når du tar bilder eller video. Det kan du antakelig allerede på den mobilen du har, men her er det svært lite kvalitetstap når du zoomer.

Telefonen har dessuten xenonblits, som i de fleste situasjoner gir bedre resultat enn fotolys som telefoner flest bruker. Og selv om du ikke bruker blitsen kan du fortsatt få veldig gode resultater i svak belysning.

Som et vanlig kamera

Lumia 1020 har også mulighet til å gjøre justeringer du stort sett bare finner på dedikerte kamera. Her styrer du for eksempel lukkertid og fokus manuelt om du ønsker det.

Det er rett og slett et veldig, veldig bra kamera vi har med å gjøre her. Tar gir gode resultater i de fleste situasjoner. Det er såpass bra at du like gjerne kan legge igjen kompaktkameraet ditt hjemme. Dette er det eneste kameraet du trenger i ferien.

Du kan se mange bilder tatt med Lumia 1020, og sammenligning med flere telefoner på neste side. 



Kameragrepet er tilleggsutstyr som gjør at telefonen ligger mer som et kamera i hånda.

God skjerm

Det er mye annet positivt å trekke fram også. Skjermen er svært god, og fungerer bra i sollys. Den lar seg bruke med hansker på, noe som er greit nå som høsten har satt inn.

Telefonen gjør det bra som underholdningssentral også. Det er veldig god lyd i hodesettutgangen, og siden Lumia 1020 har støtte for LTE egner den seg bra til strømmetjenester som Spotify og Netflix på farten.

Vi liker byggekvaliteten og designen. Den er smidd i ett stykke plast, og har avrundet form. Men vær oppmerksom på at den også er noe tung.

Under panseret finner du for øvrig alt du trenger av teknologi.

SE OGSÅ: Alle spesifikasjonene til Nokia Lumia 1020

Windows Phone 8

Mobilen er også enkel og grei i bruk, da den kjører Windows Phone 8. Windows Phone har etterhvert fått over 175 000 apper i appbutikken sin, men realiteten er at apputvalget ikke er i nærheten av det du får på Android eller iPhone. Det skyldes både markedsandel og at mange store aktører som Instagram og Google ikke fokuserer på Windows Phone i det hele tatt.

Vi syns egentlig ikke du skal henge deg opp i akkurat dette, for du finner stort sett apper for det meste. Men det er og blir et tema.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Vi skal nevne at Nokia har inkludert mange veldig nyttige apper, som bilnavigasjon med nedlastbare kart, en strømmetjeneste hvor du kan lytte gratis, og flere bildeapper. Dette er den beste programvarepakken du får, uansett plattform.

Litt lav lyd

På listen over det som er negativt skal vi føre opp at telefonen har litt lav lyd under samtaler. Lydkvaliteten er god den, men i støyete omgivelser kan det være litt vanskelig å høre hva som blir sagt.

Vi merker oss også at kameraet har en tregere oppstart enn det som vanlig er, og telefonen bruker omtrent fire sekunder på å lagre hvert bilde. Kanskje ikke så rart, da det er mye informasjon som skal behandles.

Batteriet har ikke spesielt høy kapasitet, men det er bra nok til at telefonen holder det gående til kvelden. Men når du begynner å bruke kameraet tappes det veldig raskt. Nokia har laget et eget kameragrep med integrert batteri til telefonen, men dette må du i tilfelle kjøpe utenom.

Det er egentlig ikke så mye annet negativt å trekke frem her. Det må i tilfelle være at telefonen, med unntak av kameraet, i bunn og grunn er helt lik Lumia 925 på alle måter. Om du allerede har denne eller Lumia 920 er det antakelig ingen tungtveiende grunner til å oppgradere. Ja - med unntak av kameraet, som sagt.

Alternativer

Det finnes for øvrig alternativer du bør ha i kikkerten før du bestemmer deg.

Sony Xperia Z1: Har kamera på 20,7 megapiksler, og en rekke interessante kamerafunksjoner. Har fordelen av at kameraet er mye raskere enn Lumia 1020 sitt. Bildekvaliteten er jevnt over god, men i enklte situasjoner med svak belysning opplever vi at resultatene skuffer. Men dette er en av de beste kameratelefonene du får. Den er også vanntett, noe som i seg selv åpner for en rekke spennende muligheter. Koster i skrivende stund fra 5700 kroner.

LES MER: Test av Sony Xperia Z1

LG G2: Denne telefonen har vi foreløpig ikke testet, men vi har den inne og har dannet oss et inntrykk av at kameraet er vedlig godt her også. Stiller med 13 megapiksler, optisk bildestabilisator og en rekke interessante funksjoner. Vi skal ikke konkludere her, men se gjerne på kamerasammenligningen i testen for å få et inntrykk. Koster fra 4500 kroner.

LES MER: Lyntest av LG G2

Nokia Lumia 925: Har åtte megapiksler og optisk bildestabilisator. Med unntak av zoom, har Lumia 925 de samme funksjonene som Lumia 1020. Men bildekvaliteten er et godt stykke unna det Lumia 1020 produserer. Koster fra 3500 kroner.

LES MER: Test av Nokia Lumia 925

Samsung Galaxy S4 Zoom: Om kameraet er det du bryr deg aller mest om, kan Samsung Galaxy S4 Zoom være verdt en titt. Denne telefonen ser ut som et kompaktkamera, stiller med 16 megapiksler og har avansert optikk med 10 ganger optisk zoom. Bildene denne produserer er svært gode. Men som telefon er den klumpete og upraktisk. Koster fra 4000 kroner.

LES MER: Test av Samsung Galaxy S4 Zoom 

Selv om alle disse mobilene på hver sin måte er gode, er det Lumia 1020 du skal ha dersom du vil ha det beste kameraet. At prisen ikke er den drøyeste - i skrivende stund 5000 kroner - er et vesentlig pluss.

Dette er altså en telefon vi gjerne anbefaler, men vi må ta et klart forbehold om at dette er en anbefaling som først og fremst gjelder de som setter kameraet høyest.

Les hele testen på neste side

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.