KRAFT

Skal samarbeide om Havsul 1

MANGE NORSKE SØKERE: Tore Engevik i Vestavind offshore fikk det han ønsket seg: Mange norske aktører vil være med å utvikle et nytt konsept til Havsul 1 utenfor Harøya i Sandøy kommune.
MANGE NORSKE SØKERE: Tore Engevik i Vestavind offshore fikk det han ønsket seg: Mange norske aktører vil være med å utvikle et nytt konsept til Havsul 1 utenfor Harøya i Sandøy kommune. Bilde: Tore Stensvold
Jannicke Nilsen
10. jan. 2011 - 11:07

I september inviterte Vestavind offshore til en internasjonal konseptkonkurranse for å finne industriaktører som kan levere det som kan bli Norges første havvindpark, Havsul 1.

Mer enn 30 industrigrupperinger meldte seg på konkurransen om å utvikle et nytt vindkonsept, hvor målet er å redusere kostnadene.

Les også:

Norges første havvindpark: Jakter på leverandør


Ja til Havsul I

I dag ble det kjent hvilke industriaktører Vestavind Offshore vil ha med på laget.

Stor interesse

– Det har vært en voldsom interesse fra en rekke sterke aktører i inn- og utland for å være med på å utvikle kompetansen i en helt ny industri, sier administrerende direktør Tore Engevik i Vestavind offshore.

De fire grupperingene er:

  • Reinertsen (Trondheim) i samarbeid med Vattenfall (Sverige)
  • Technip (Frankrike)
  • Vici Ventus (Stavanger): AF Gruppen, Lyse AS og Dr. Techn. Olav Olsen AS
  • Westcon (ølensvåg) i samarbeid med blant annet Kruse Smith (Kristiansand), Norconsult (Sandvika) og Eide Marine Services.

Det kommende året skal disse fire grupperingene videreutvikle sine tekniske løsninger, før Vestavind offshore skal ta et endelig valg om hvilken av grupperingene de vil fortsette samarbeidet med.

Første og eneste

Havsul 1 ligger utenfor Harøya i Sandøy kommune i Møre og Romsdal, og er foreløpig den eneste vindparken til havs som har rettskraftig konsesjon i Norge.

Utbyggingen er planlagt i to faser. Den første fasen innebærer en utbygging av omlag 50 MW fordelt på 38 turbiner.

Her er planen å teste den nye industristandarden som skal gjøre det billigere å utvinne vindkraft til havs.

Stort og dyrt

Den nye teknologien skal deretter benyttes i den andre utbyggingsfasen, som består av ytterligere 300 MW, fordelt på 82 turbiner.

De totale investeringskostnadene er estimert til rundt 6-7 milliarder kroner.

Engevik påpeker at planene bare er en brøkdel av planene som finnes for vindkraft til havs de kommende årene.

Ny standard

- Vi har nå muligheten til å skape en ny standard i en industri som har potensial til å overta mye for olje- og gassproduksjonen. Industrien, med basis i den petromarine næringen, kan og bør bli ledende på offshore vindkraft, et marked som vil vokse med mange milliarder kroner de kommende årene, sier Engevik.

Havsul 1 kan bidra med 1 TWh vindkraftproduksjon, dersom planene realiseres.

Risikosport

Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea mener energiproduksjon til havs en risikosport, og mener det er en forutsetning at norske og utenlandske aktører samarbeider, dersom prosjekter av denne typen skal lykkes.

ETTERLYSER NORSK "EDGE": Generalsekretær Øyvind Isachsen i Norwea advarer grupperingene mot å kopiere konsepter som allerede er under utvikling i utlandet.

Samtidig advarer han mot å kopiere den utviklingen som allerede pågår i andre land.

Norsk "edge"

- Det må være noe "nytt" i dette. Vi må utvikle en norsk ”competitive edge”, og ikke bare kopiere det man allerede gjør i Storbritannia og Tyskland.

Skal Havsul 1 realiseres, må havvindparken få investeringsstøtte fra det offentlige, påpeker generalsekretæren.

- Her har Enova og Forskningsrådet en god mulig samarbeidspartner, sier Isachsen.

Les også:

Får 50 millioner til vindprosjekter


Kjemper om vindkraften

Skeptiske til havvind

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.