KRAFT

Får 50 millioner til vindprosjekter

NY KAPITAL: Havgul clean energy AS har fått 50 friske millioner å bruke på å utvikle vindparker.
NY KAPITAL: Havgul clean energy AS har fått 50 friske millioner å bruke på å utvikle vindparker. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
25. nov. 2010 - 09:27

Det statlige investeringsselskapet Investinor går inn med 24,5 millioner kroner i vindkraftselskapet Havgul clean energy AS.

I tillegg spytter to eksisterende eiere, Vale og Dirdal AS og det svenske-amerikanske investeringsfondet Sustainable Technologies fund, inn 25,5 millioner kroner.

Utvikler og selger

Havgul utvikler vindkraftprosjekter på land og til havs fram til de er klare for utbygging og selger dem videre til utbyggere.

Daglig leder Ketil Reed Aasgaard er godt fornøyd med å få Investinor som investor.

Statlig eier viktig

- Dette er kjempeviktig for oss, både kompetansemessig og kapitalmessig. Å drive med vindkraft i Norge er en politisk greie, og det å ha med den norske stat på eiersiden viser at det er politisk vilje til å satse på vindkraft i Norge, selv om det ikke gir oss noen fortrinn i beslutningsprosessene, sier Aasgaard.

To års drift

Selskapet ble etablert i 2008 i forlengelsen av Havgul AS, som stod bak kjente vindparker som Havøygavlen, Andmyran vindpark og Norges første havvindpark med rettskraftig konsesjon, Havsul 1.

Alle vindparkene er solgt til henholdvis Statoil gjennom Arctic Wind AS, det svenske eiendomsselskapet Wallenstam og Vestavind offshore.

USA

Havgul clean energy AS jobber nå med en rekke vindkraftprosjekter i Norge, Sverige og ikke minst i USA.

- Vi har hovedtyngen av virksomheten vår i USA målt i antall MW. Det største prosjektet ( Mariah-prosjektet) ligger i Texas og har potensiale til å bli gigantisk. Vi søker nettilgang for 1200 MW foreløpig, men vi har allerede sikret grunneieravtaler for å bygge ut mellom 5000 og 10 000 MW, sier Aasgaard.



Søker konsesjon

I Norge har selskapet om dagen mest fokus på Siragrunnen Vindpark, en 200 MW havvindpark som skal ligge 1-2 kilometer fra land på 25-35 meters dyp mellom Sokndal og Flekkefjord på fylkesgrensen mellom Vest Agder og Rogaland. Konsesjonssøknad er sendt NVE.

- Siragrunnen vindpark har bra bunn- og vindforhold, det er kort vei inn til høyspentlinjer og prosjektet har vesentlig bedre økonomi enn de fleste andre offshoreprosjekter, mener Aasgaard.

På land har selskapet forhåndsmeldt Tonstad vindpark i kraftkommunen Sirdal (200 MW) og Kjølen vindpark (150 MW) i Halden og Aremark kommuner.



Holder på bunnfast

- Hva med flytende turbiner, er det aktuelt i framtiden?

- Vi følger nøye med på hva som skjer med flytere, men jeg tror ikke vi kommer til å engasjere oss i det. De som satser tungt offshore, er de store selskapene. Vattenfall dreier seg mot offshore, Statoil gjør det samme. Ryktene sier de selger de landbaserte vindprosjektene, og vi ser den samme trenden i andre europeiske selskaper. Flytende vindparker dreier seg om gigantinvesteringer, derfor er det andre spillere som skal få lov til å ta den ballen, sier Aasgaard.

Nye markeder

De 50 millionene skal brukes til å videreutvikle eksisterende prosjekter og utforske nye.

- Det er ikke gitt at vi skal bruke alle pengene på USA og Skandinavia. Det er flere spennende markeder i Europa med gode støtteordninger, og som fortsatt har utbyggingspotensiale. Romania og Polen er eksempler på land vi har vært og kikket i, men vi har ikke landet på noe ennå, sier Aasgaard.

Les også:

Norges første havvindpark: Jakter på leverandør


12 vindparker satser offshore

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.