OLJE OG GASS

Sjokkrapport advarer: 200.000 årsverk kan gå tapt

Og oljeindustrien kan miste en hel generasjon av unge, innovative mennesker.

200.000 årsverk kan gå tapt mellom 2014 og 2020, ifølge en splitter ny rapport.
200.000 årsverk kan gå tapt mellom 2014 og 2020, ifølge en splitter ny rapport. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. nov. 2015 - 12:58

I en fersk, upublisert rapport utarbeidet av Menon Business Economics og DNV GL om konsekvensene av nedturen i oljeindustrien, kommer det frem at oljeindustrien i Norge i verste fall kan miste 200.000 årsverk fra 2014 og frem til 2020.

Ifølge International Research Institute of Stavanger er det totalt 330.000 arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomhet i Norge.

– Reduksjonen er estimert til 100.000 årsverk. Men dette er et konservativt anslag. Reduksjonen i årsverk kan øke til 200.000 i denne perioden, heter det i rapporten.

Rapporten er utarbeidet på vegne av OG21 – en organisasjon der det samarbeides mellom oljeselskap, universiteter, forskningsinstitusjoner, leverandører og styresmakter for å utvikle og gjennomføre en nasjonal teknologistrategi for Norge.

– Det tæres på musklene

Ett av hovedpunktene i rapporten er hva som skjer med kompetansen i Norge og i oljeindustrien. Og det er dyster lesning.

– Sammen med tapet av arbeidsplasser vi nå opplever kan konsekvensen bli at næringen mister en generasjon av unge, innovative mennesker, heter det i en av konklusjonene.

Det går for øvrig frem at man i starten av nedgangstider opplever en konsentrasjon og en styrking av kompetansen, men at dette går over og at det fører til tap av minst 100.000 arbeidsplasser.

– I starten av nedgangstidene blir det en konsentrasjon som igjen fører til styrking av kompetansen. Det skyldes at jobbene med minst kompetanseinnhold ryker først. Men når fettet er borte, tærer man på musklene. Der er norsk oljeindustri nå, skriver DNV GL og Menon.

Bruttotall

Prosjektleder i Menon, Ida Amble Ruge, sier til Teknisk Ukeblad at de mener rapporten viser realistiske tall.

– Det er helt klart store tall. Vi mener samtidig at de er realistiske, sier Ruge.

Hun forklarer at det er viktig å understreke at det er snakk om årsverk, og ikke antall ansatte.

– Vi har ikke tatt hensyn til arbeidskraft som går over til andre bransjer. Dette er et bruttotall for oljeindustrien og tilhørende segment. Vi har jo allerede sett at minst 25.000 har mistet jobben, samt at Nav har kommet med tall på at totalt 35-40.000 har blitt varslet om permitteringer og oppsigelser, sier hun.

Ruge peker på at mange av de som mister jobben i industrien vil gå til andre bransjer.

– Det er snakk om høykompetent arbeidskraft og mange vil få annet å gjøre. Samtidig er det grunn til å tro at en viss andel vil gå i lenger tid uten jobb. Når virkningene sprer seg, og tilknyttede tjenester rammes slik man har sett i Stavanger-regionen, så blir tallet fort høyt, sier hun.

– Massiv negativ effekt

Rapporten kommer til å bli presentert i sin helhet den 25. november i år, under det årlige OG21 Forum i Oslo.

Her kommer det også til å komme frem at usikkerheten rundt arbeidsplasser og i hvilken grad olje- og leverandørselskapene makter å unngå nedbemanninger, påvirker næringens omdømme.

– Vi ser allerede at færre søker petroleumsrettede studier. Selv om det fortsatt er mange nok gode kandidater til å fylle studieplassene, er nedgangen et uttrykk for en svekkelse av troen på at næringen kan tilby trygge arbeidsplasser, heter det.

Oljenedturen har ifølge rapporten også gedigne økonomiske konsekvenser for Norge.

– Det vil bli en massiv negativ økonomisk effekt av den reduserte aktiviteten. Vi forventer at myndighetenes inntekter fra oljeselskapene vil reduseres med 100 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Lys i mørket

På tross av de dystre spådommene er det likevel noe lys i mørket.

– Nedgangstidene kan også ha positive effekter, særlig på økt innovasjonstakt og bruk av nye teknologier. Næringen ser nå etter måter å redusere kostnader på og både nye teknologimuligheter og standardisering blir vurdert. Samtidig er det nå, i motsetning til bare for et par år siden, flere folk tilgjengelige for innovasjonsarbeid.

OG21 skriver for øvrig at de er fornøyd med at myndighetene i 2016 øker støtten betraktelig til petroleumsforskning og pilotering av nye teknologier.

– Dette vil være med på å holde på og videreutvikle viktig kompetanse i norsk petroleumsvirksomhet. OG21 håper nå at industrien vil tørre og holde på spisskompetansen vi sårt vil trenge når konjunkturene snur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.