INDUSTRI

Sist fant de et helt nytt felt: Nå jakter Oljedirektoratet igjen på verdifulle mineraler

Skal kartlegge mer av havbunnen i Norskehavet.

Oljedirektoratet er nå på nytt tokt i Norskehavet for å lete etter flere områder som kan inneholde havbunnsmineraler. I fjor gjorde de et funn som viste seg å inneholde høye andeler industrimetaller.
Oljedirektoratet er nå på nytt tokt i Norskehavet for å lete etter flere områder som kan inneholde havbunnsmineraler. I fjor gjorde de et funn som viste seg å inneholde høye andeler industrimetaller. Foto: Oljedirektoratet
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. aug. 2019 - 12:02

Da Oljedirektoratet var på tokt for å kartlegge havbunnen i Norskehavet for mulige mineralforekomster i fjor, fant de et helt nytt område med havbunnsmineraler

Funnet viste seg å ha et høyt innhold av kobber, sink og kobolt – ettertraktede og viktige mineraler for mye ny teknologi. 

Nå er seniorgeolog Jan Stenløkk i OD på vei ut på et nytt tokt, for å forsøke å finne enda flere mineralfelt i Norskehavet. 

Tokt nummer 2

Det er det andre mineraltoktet OD gjennomfører. Både i fjor og i år er det Mohnryggen i Norskehavet som skal kartlegges. Det er en spredningsrygg mellom Spitsbergen og Jan Mayen som skiller mellom to oseaniske plater. Denne gangen er det en ny del av denne spredningsryggen som skal kartlegges. 

– Mohnryggen er det stedet det er gjort mest undersøkelser, men det er også det som til nå ser mest interessant ut. Og et sted må vi nesten starte. Det vi har dekket til nå er en liten flekk i et stort hav, vi har en del vi kan ta tak i, har Stenløkk tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad.

Toktet skal vare i omkring en måned, og gjennomføres med fartøyet «Seabed Constructor».

Selve kartleggingen gjennomføres med en autonom undervannsfarkost, utstyrt med en rekke sensorer, blant annet bunnpenetrerende ekkolodd. 

Stortingets vedtak om å åpne opp for gruvedrift på havbunnen har vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt. I Oslo var det en større demonstrasjon utenfor Stortinget. Nå lobber norske politikere for å snu negative holdninger i EU.
Les også

Norge prøver å gjøre EU-politikere positive til gruvedrift på havbunnen

Svarte skorsteiner

På tokt ser OD konkret etter sulfidmineraler, fra såkalte svarte skorsteiner på havbunnen.

Det som skjer er at sjøvannet trenger dypt ned i havbunnen, for så å bli varmet opp til over 400 grader av underliggende magmakamre, som løser opp en rekke mineraler.

Det varme vannet spyles ut på havbunnen igjen gjennom såkalte svarte skorsteiner, eller «black smokers», der mineralene felles ut i kontakt med det kalde sjøvannet. Når magmakamrene flytter seg på grunn av spredningen mellom platene, stopper utspylingen av varmtvannet, og skorsteinene faller sammen og blir til slutt grushauger på havbunnen.

Det nye området med sulfidmineraler som ble oppdaget i fjor inneholder mange slike grushauger og sammenraste skorsteiner, blant annet en 26 meter høy, ikke-aktiv «black smoker», i tillegg til noen aktive systemer.

Industrimetaller

Analysene av sulfidmineralene i funnet fra i fjor viste at de blant annet inneholder høye andeler kobber, sink og kobolt. Innholdet av metaller er dessuten høyere enn det som er tilfelle i prøver fra andre steder i verden, ifølge Oljedirektoratet.

– Det er høyt innhold av mange av de metallene som er interessante. Spesielt har vi høy andel kobber i prøvene, sa Stenløkk til Teknisk Ukeblad da analysene av funnet ble kjent.

En av prøvene inneholdt så mye som 14 prosent kobber. Til sammenligning varierer malmen i gruvene til Nussir i Kvalsund i Finmark mellom 1 og 2 prosent kobber.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Industrimetallene i funnet er etterspurt av industrien og er spesielt viktige for elektrifisering av samfunnet. Metallene brukes også i høyteknologiske produkter som mobiltelefoner og datamaskiner.

Flere møtte tirsdag opp utenfor Stortinget for å protestere mot vedtaket om gruvedrift på havbunnen.
Les også

Stortinget sa ja til omstridt gruvedrift på havbunnen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.