BYGG

Se den olympiske byggeplassen

Vinter-OL i Sotsji blir det største noensinne.

Svein-Erik Hole
8. nov. 2012 - 18:43

Vinter-OL i Sotsji i 2014 kan by på 98 medaljeøvelser i 15 forskjellige idretter, melder NTB i dag. Det er ny aktivitetsrekord.

De ambisiøse planene fordrer mye byggevirksomhet i den russiske feriebyen ved foten av Kaukasusfjellene, som teller rundt 340.000 fastboende innbyggere.

Nye arenaer oppføres, telekommunikasjonen oppgraderes, energisforsyningen utbedres, det bygges ny infrastruktur for turisme og transport i og rundt byen.

En rekke bilder av de påbegynte anleggene kan ses i bildegalleriet over.

Les også: Disse sensorene hjelper norske utøvere til OL-gull

Enorm olympisk park

Det mest prangende bygganlegget er nye Olympic Park ved Svartehavet, der flere arenaer blir oppført i gangavstand til hverandre, på en anleggstomt som totalt måler 255 hektar (= 2550 mål).

Disse inkluderer:

  • Bolshoy ishall, for ishockey, med plass til 12000 tilskuere.
  • Shayba Arena, ishockey, med plass til 7000 tilskuere.
  • Adler Arena, skøyter, 8000 tilskuere.
  • Iceberg Skating Palace, kunstløp og kortbaneløp, 12000 tilskuere.
  • Ice Cube Curling Center, 3000 tilskuere.
  • Fisht Olympic Stadium, egentlig et fotballstadion, som brukes til seremoniene. Tar 40.000 tilskuere.
  • Deltakerlandsby med leiligheter til 2600 deltakere.
  • Pressesenter.
  • Formel 1-bane (som blir innviet til Russian Grand Prix etter OL).

29 øvelser skal avvikles her ved kysten.

OLS HJERTE: Olympic Park ved Svartehavet består av en rekke nyoppførte idrettsarenaer.
29 øvelser skal avvikles her ved kysten.OLS HJERTE: Olympic Park ved Svartehavet består av en rekke nyoppførte idrettsarenaer. Wikipedia

Les også: Avslører doping på 50 minutter

Bygger i fjellet

Ski-, aking- og bobanleggene rundt fjellsenteret – Krasnaya Polyana – er det andre stedet hvor det bygges mye nytt. 69 øvelser skal arrangeres her.

De to idrettsparkene skal knyttes sammen av en fem mil lang motorvei, og et høyhastighetstog som daglig kan transportere 86.000 tilskuere.

- Dette er et enormt ingeniørprosjekt, sier talskvinne Anastasia Chernova hos Sotsjis samferdselsmyndigheter til Wall Street Journal. Prosjektet inkluderer 29 kilometer med tunneler og 38 kilometer broer.

Les også: Disse draktene tar en time å trekke på

Alltid over budsjett

Russland har ifølge The Wall Street Journal budsjettert med 47 milliarder kroner bare til nye arenaer, og ytterligere 42 milliarder til vei og jernbane i forbindelse med Sotsji-OL.

Og det er verdt å merke seg at bygg- og driftskostnader ved samtlige tidligere OL har gått over budsjett, tildels betydelig.

Ingen annen type megaprosjekt er like forutsigbart når det kommer til kostnadsoverskridelser, ifølge Bent Flyvbjerg og Allison Stewart ved University of Oxford, som har forsket på kostnader i OL.

Les også: Snøhetta tegner operahus i Sør-Korea

Se anleggene

OL i Sotsji åpner 7. februar 2014, mens det er avslutningsseremoni den 23.

Både åpnings- og avslutningsseremonien skal finne sted i Fisht Olympic Stadium i Olympic Park.

Før OL skal Sotsji dessuten være vertsby for ikke mindre enn 22 internasjonale idrettskonkurranser, der noe av formålet er å få prøvd ut de nye anleggene.

Øverst i denne saken finner du en rekke bilder av anleggene slik de ser ut i dag, mindre enn halvannet år før OL i Sotsji starter.

De har litt å henge fingrene i.

NORSK KONSULENT: Torgeir Nordby har vært konsulent for byggingen av hoppanlegget i Sotsji-OL. Her peker han mot området, der de to bakkene ligger, og han forteller at han er svært fornøyd med plasseringen og utformingen, selv om det også har vært store utfordringer med byggingen av anlegget.
NORSK KONSULENT: Torgeir Nordby har vært konsulent for byggingen av hoppanlegget til Sotsji-OL. Her peker han mot området, der de to bakkene ligger, og han forteller at han er svært fornøyd med plasseringen og utformingen, selv om det også har vært store utfordringer med byggingen av anlegget. SCANPIX

Les også:

TEST: Nike+ FuelBand

Dette skal få slutt på glatte veier

Fjellhall på over 130.000 m3 skal bli togstasjon

Verdens raskeste sykkel  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.