T2

Samsung går i OLED-strupen på LG

KONKURRANSE: Bare seks timer etter LG lanserte sine nye OLED-stoltheter, rullet Samsung sine glanseksemplarer ut i rampelyset på CES.
KONKURRANSE: Bare seks timer etter LG lanserte sine nye OLED-stoltheter, rullet Samsung sine glanseksemplarer ut i rampelyset på CES. Bilde: Stein Jarle Olsen
10. jan. 2012 - 11:27

LAS VEGAS: Som ventet var det ikke mange timer LG fikk nyte OLED-rampelyset alene.

Konkurrent

Seks timer etter deres pressekonferanse dro Samsung sløret av sine nye TV-er. Og som ventet kommer de også med en 55-tommer i løpet av året.

Samsung påstår at de allerede har 97,9 prosent markedsandel på OLED, uten at det har større betydning her.

Den kommer fra mobiltelefonene deres, men det som gjelder nå er hvem som kan få fart i TV-produksjonen raskest mulig.

TOPPMODELL: ES 8000 er Samsungs toppmodell innen smart-TV-er, med en kraftig tokjerneprosessor. FOTO: Stein Jarle Olsen
TOPPMODELL: ES 8000 er Samsungs toppmodell innen smart-TV-er, med en kraftig tokjerneprosessor. FOTO: Stein Jarle Olsen

Bedre farger

Det Samsung påstår er at fargegjengivelsen er opptil 40 prosent bedre på OLED enn på LCD-TV-er med LED-belysning.

I tillegg blir svart svartere og hvitt hvitere. Den nye TV-en er også en lettvekter. 55 tommeren er bare 12 kilo og 7,6 mm tykk.

Selv om det er tykkere og tyngre enn konkurrenten fra LG, så er det temmelig imponerende. Samsung hevder at deres OLED er bedre enn alle andres, og med det mener de LG. Derfor har de selvfølgelig kalt den Super OLED.

Les også: Her kommer den neste TV-revolusjonen

Fargepiksler

Den store forskjellen mellom de to er at Samsung bruker piksler basert på røde, grønne og blå lysdioder.

LG bruker hvite lysdioder og lager farge ved å legge RGB-fargefiltre over dem.

I tillegg har hver piksel et fjerde hvite subpiksel som de mener gir en overlegen opplevelse.

Hvor super Samsungs teknologi er i forhold til LGs med det hvite subpikselet får vi se på når vi får kloa i dem. Det blir kanskje til høsten.

Vinke-TV

Samsung, som så mange andre her på CES, har kastet seg over de nye mulighetene innen grensesnitt som nå vokser frem i kjølvannet av kameraer med mikrofoner, prosessorkraft og programvare.

Komplekse fjernkontroller skal suppleres eller erstattes av vinkebevegelser og talekommandoer. Dette er et felt som Microsoft dro i gang med Kinect til Xbox, men som nå har inspirert en lang rekke andre.

Les også:

Fremtidssikkert

En nyhet er at de nye toppmodellene i år vil få et utvidelsesspor som Samsung har kalt Smart Evolution.

Det åpner for å sette inn elektronikk i form av prosessorer og programvare som skal gjøre TV-ene fremtidssikre.

Kommer det en ny modell om et år eller to som krever mer av TV-en enn den er god for vil man få kjøpt «elektronisk dop» som kan monteres i sporet.

MED KAMERA: Den nye 8000-serien vil komme med modeller opptil 75 tommer, og med integrert kamera for videokonferanse. FOTO: Stein Jarle Olsen
MED KAMERA: Den nye 8000-serien vil komme med modeller opptil 75 tommer, og med integrert kamera for videokonferanse. FOTO: Stein Jarle Olsen

Mer bluray

Samsung har også innsett at ikke alle kommer til å kaste ut TV-en for å få de nyeste opplevelsene på smartsiden og for å kunne surfe på TV-en.

Så en annen måte å oppgradere TV-ene på er å kjøpe en ny BD-spiller. Hvert år kommer det ny funksjonalitet og det bygger Samsung også inn i de mye billigere BD-spillerne.

De som trenger 2012-funksjonaliteten i en gammel TV kan bare kjøpe en ny spiller. Det kommer hele 11 nye BD-modeller i år, så det er nok å velge i.

Fra disse, eller de nye TV-ene, kan man strømme filmer og innhold til Samsungs Android-baserte mobiltelefoner eller nettbrett.

Hvor nyttig det er, kan diskuteres, men det er mulig å fortsette filmen på mobilen om man må på do. Samsung lanserer også en nettskytjeneste, AllShare Play, hvor kundene får 5 GB gratis lagring.

Les også: Her er Samsungs nye luksus-PC

Mer nettbrett

Fjoråret ble preget av mye juridisk fighting med Apple som har jobbet for å stanse Samsungs satsing på nettbrett.

Det lykkes de ikke med, og selv om Apple fremdeles er den store gorillaen på nettbrett, begynner utvalget til Samsung å bli veldig bra.

Spesielt nye Galaxy Tab 7.7 kan bli en vinner. En passe størrelse for mange og med en fantastisk lyssterk og høyoppløst super-AMOLED plus-skjerm.

Ny toppmodell

Bortsett fra den nye OLED-TV-en som kommer godt ut på året er ES 8000 er den nye toppmodellen av smart-TV-er.

Den har fått litt oppgradert design og en kraftig tokjerneprosessor som gir mulighet for multitasking.

Grensesnittet er også gitt en betydelig oppgradering. Den nye 8000-serien vil komme med modeller opptil 75 tommer. Disse TV-ene vil også få integrert kamera for videokonferanse.

Les også: Samsung slår videre på stortromma

Smartere

Smart har vært gjennomgangsmelodien i mange år fra alle TV-produsentene, men nå lover Samsung mer av det smarte.

TV-ene som nå kan både se og høre vil hjelpe folk og trene, leke, utdanne og dele opplevelser med andre.

Samsung kommer med masse programvare som vil gjøre TV-ene til mye mer enn bare underholdningsbokser. TV-ene vil til og med gjenkjenne folk i familien på ansiktene og gi dem tilgang til de enkeltes favoritt-apper.

På spillsiden kan selskapet glede mange kunder med at Angry Birds kommer til smart-TV-ene deres i år. Gratis for alle som har smart-TV fra dem fra 2009, eller nyere.

ANGRY TV: Angry Birds kommer til din Samsung-tv i år. Så sant tv-en din ikke er eldre enn 2009-modell. FOTO: Stein Jarle Olsen
ANGRY TV: Angry Birds kommer til din Samsung-tv i år. Så sant tv-en din ikke er eldre enn 2009-modell. FOTO: Stein Jarle Olsen

Forberedt på Apple-TV

Det er ventet at Apple i løpet av året vil lansere TV-er og gjøre det på sin egen måte basert på Itunes.

Det er nok årsaken til at Samsung og andre gjør en rekke disposisjoner for å forberede seg på den nye konkurransen.

Samsungs Mediahub er et ledd i slike forberedelser på en ny hverdag der det gjelder å gi kundene hva de ønsker.I Mediahub kan man laste ned filmer på TV-en eller på en annen dings, slik som mobilen, om man ønsker det.

Samsung vil også jobbe for å skape en innholdsbank for 3D slik at budskapet om tre dimensjoner skal bli lettere å svelge for kjøperne. Spørsmålet er om vi vil få det samme tilbudet utenfor USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.