T2

Her kommer den neste TV-revolusjonen

TV-industrien lever av å tilby folk produkter de bare må ha. I Las Vegas til uken får vi se de neste sådanne.

LGs 55-tommers OLED-TV er blant de store nyhetene på CES-messen i Las Vegas til uken.
LGs 55-tommers OLED-TV er blant de store nyhetene på CES-messen i Las Vegas til uken. Bilde: LG
6. jan. 2012 - 16:42

OLED-TV-en minner litt om jakten på den hellige gral. Det har hersket en oppfatning om at OLED er det som skal bringe oss den perfekte TV-opplevelsen.

Men det har tatt tid, selv om både Sony og LG har solgt modeller på henholdsvis 11 og 15 tommer. Samtidig har Samsung, LG og Sony vist frem større prototyper gjennom mange år på internasjonale messer som CES i Las Vegas. Og lekre har de vært.

Skjer det i år

LG har vært svært så ivrige på å markedsføre 2012 som året da OLED vil bli introdusert som en konkurrent til både plasma og LCD.

Gjennom mange pressemeldinger har de hintet om den nye 55 tommers OLED-modellen de vil vise frem i neste uke.

Og at dette er en revolusjon er det ingen tvil om. Skjermen er 4 mm tykk og veier bare 7,5 kg. Sannsynligvis er all elektronikk og tilkoblinger montert i foten.

Hvordan denne pannekaka skaper lyd er det heller ikke sagt mye om. Sannsynligvis må den ha et eksternt lydanlegg og det er sikkert bare en fordel. Moderne flat-TV-er er ikke gode på lyd.

Superrask

En av ulempene med en LCD-TV er at pikslene trenger tid på å omstille seg fra bilde til bilde. Vi snakker om millisekunder, så det er blitt veldig bra over årene, men det er fremdeles en faktor som påvirker opplevelsen.

Mellom hvert bilde skal mange av pikslene endre lysgjennomgangen og det gjøres ved at molekyler i en væske endrer seg i et elektrisk felt. Mekanikk, altså.

Slik er det ikke med OLED, eller for den saks skyld plasma. Her kan lysgjennomgangen endres mye raskere og OLED er rundt 1000 ganger raskere enn LCD.

Det bringer problemet helt ut av området øyet kan oppfatte, noe som resulterer i bedre flyt i bildet og bedre 3D-opplevelser. Forutsatt at elektronikken henger med, men det gjør den nok.

TEST: Her er de beste tv-ene til jul

Hvitt lys

LGs nye 55-tommer vil ha fire i stedet for de vanlige tre subpikslene i hvert bildepunkt.

I tillegg til en rød, en grønn og en blå lysdiode, vil den også ha en hvit.

Teoretisk gir full belysning av de tre RGB-diodene hvitt lys, men LG mener altså at det blir mer trøkk i bildet ved å legge til et fjerde hvitt subpiksel. Vi får se.

Bedre butikk

En viktig grunn til den store OLED-iveren er selvfølgelig penger. TV-produsentene har større kapasitet enn markedet tar unna.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det er gjort enorme investeringer i ny kapasitet som har resultert i et veldig stort prisfall. Introduksjonen av større modeller med 3D- og Internett-TV har ikke klart å demme opp for fallet.

Nylig solgte Sony seg ut av de produksjonssamarbeidet de har hatt med Samsung og det er ikke lenge siden Philips solgte sin TV-produksjon til et selskap på Taiwan.

TV-selgerne kan for lite om TV

Kostbart

Det LG og andre håper på er at interessen for OLED skal blåse liv i marginene.

Den nye 55-tommeren til LG kommer sannsynligvis til å bli mye dyrere enn konkurrerende LCD-modeller. Spesielt når den kommer på markedet, muligens utpå høsten en gang. Om den i hele tatt kommer til Europa i år, da.

For LG er OLED er kjærkommen anledning til å ta igjen mot erkekonkurrenten Samsung, som har fått en enorm andel av det globale TV-markedet gjennom sine LCD-modeller.

Hva gjør gorillaen?

Samsung er den store aktøren i TV-markedet, og de vil neppe sitte stille å se på at LG mesker seg med OLED på deres bekostning.

Selskapet har allerede bevist at de kan OLED gjennom sine telefoner og nettbrett. Den enorme suksessen de har hatt innen telecom har nok gått litt ut over OLED-satsingen på TV-siden.

Men Samsung er giganter og kan sikkert føre en tofrontskrig. Vi er temmelig sikre på at Samsung kommer til å komme med OLED på CES, men hva det blir holder de tett til brystet.

TEST: Samsung UE46D8005

TEST: Sony KDL-46HX920

TEST: Philips 46PFL9706

Les også: Slik virker OLED-teknologien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.