SAMFERDSEL

Saltet fire ganger så mye som for ti år siden

Ustabilt vintervær gjør at det er brukt over 40.000 tonn salt på veiene i Oslo denne vinteren.

Vekslende vintervær førte til rekordmye salting av veiene i Oslo.
Vekslende vintervær førte til rekordmye salting av veiene i Oslo. Bilde: Scanpix
17. apr. 2023 - 09:50

På tross av at det gjentatte ganger har blitt innført tiltak for å redusere bruken av veisalt på norske veier, ble det brukt rekordmye salt på veiene i Oslo denne vinteren.

Over 40.000 tonn salt har gått med i hovedstaden. Det 57 kilo salt per innbygger, og fire ganger så mye som for ti år siden, skriver NRK.no.

Vanskelige værforhold

Årsaken til den store økningen i bruk av salt i Oslo er vekslende vintervær. 

Joakim Hjertum, seksjonssjef i Bymiljøetaten i Oslo, sier til avisen at det krever mer salting enn stabilt kalde vintre.

Den store trafikkbelastningen på veiene i Oslo gjør dessuten at grus ikke er noe alternativ til salting, siden trafikken blåser grusen til side. 

– Da må det strøs oftere og det hadde ført til enda dårligere luftkvalitet, sier Hjertum.

Kulde gir fine kjøreforhold, men salt for å bedre friksjonen må byttes ut med grus.
Les også

Når det blir under minus ti grader, må veisaltet byttes ut med sand

Må salte smartere

På tross av den økte saltingen jobbes det med å redusere saltbruken i Statens Vegvesen.

– Vi jobber for å salte smartere og mer effektivt for å få ned saltforbruket, sier seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens Vegvesen Innlandet til NRK.

Men klimaendringene med hyppigere væromslag og høyere temperatur om vinteren, gjør det vanskelig å redusere saltbruken samtidig som trafikksikkerheten opprettholdes.

Stensrud forklarer at smartere salting dreier seg om å salte når saltingen har størst effekt. Dette avhenger av både temperatur og trafikkbelastning der det saltes. 

– Hvorfor brøytes det ikke mer i stedet for å salte?

– Hovedregelen er at vi brøyter først, så bruker vi salt for å oppnå bar vei og bare spor. Det holder ikke å bare brøyte, sier han til NRK.

I det eksisterende frikjølingsanlegget der Øistein Fosse Mathisen (t.v.) og Fredrik Nessa Nordtun står, pumpes sjøvann og ferskvann gjennom en varmeveksler slik at næringsbyggene får kaldt kjølevann, mens lunkent sjøvann går tilbake til fjorden. Når dette skal betjene kontorbygg i Jåttåvågen nord, må pumpeanlegget oppgraderes, og sjøvannet får en ekstrarunde før retur til Gandsfjorden.
Les også

Gjenbrukt kjølevann sparer energi og areal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.