KARRIERE

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Milepæl for enkelte.

Nyutdannede sivilingeniører i privat sektor tjener for første gang over 500.000 kroner i snitt. Oljeingeniørene ligger noen tusenlapper foran.
Nyutdannede sivilingeniører i privat sektor tjener for første gang over 500.000 kroner i snitt. Oljeingeniørene ligger noen tusenlapper foran. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. des. 2014 - 15:07
Vis mer

Svar: Mellom 444.000 og 506.000 kroner, alt ettersom i hvilken sektor de jobber. Det viser Teknas lønnstatistikk for 2014.

Best startlønn har man ikke overraskende i oljebransjen, mens sivilingeniørene som begynner i staten får dårligst betalt.

Over 500.000 kroner for første gang

For hele privat sektor (inkludert oljebransjen) er snittstartlønnen nå drøye 500.000 kroner, mens kommunene i snitt tilbyr en startlønn på 480.000 kroner.

Det er første gang startlønnen for sivilingeniører er over halvmilllionen.

Les også: Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

Full brems i veksten

Samtidig er veksten i begynnerlønningene langt svakere i år enn tidligere.

– Det er litt strammere for de nyutdannede, vi ser det på begynnerlønningene i år, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Som Teknisk Ukeblad meldte tidligere, har Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav og det gjelder også for de nyutdannede.

I fjor var lønnsvinnerne nyansatte sivilingeniørene i oljebransjen. Begynnerlønnen for Tekna-medlemmer i oljebransjen hadde da økt 5,4 prosent mot 4,3 prosent i privat sektor generelt.

I år er denne veksten kraftig redusert. Begynnerlønnen i oljebransjen har kun økt med 2,8 prosent. I privat sektor som helhet, er veksten enda svakere, kun to prosent.

Vi må tilbake til finanskrisen for å finne like svak vekst.

– Veksten i begynnerlønn er lavere, men det er fortsatt gode tider selv om arbeidsmarkedet er blitt strammere. Jeg tror det fortsatt er en sikker retning å velge realfag og teknologiske fag, sier Tekna-presidenten.

Les også: – Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Bedre i staten

Økningen i begynnerlønn tangerer eller ligger under økningen i snittlønn for alle Tekna-medlemmene i de ulike sektorene.

Dersom vi kun ser på økning gjennomsnittslønningene, så er det sivilingeniørene i statlig sektor som kommer best ut i årets lønnsstatistikk med en vekst på 4,1 prosent. Men økningen i begynnerlønningene i staten holder ikke helt følge med dette og ligger på 2,9.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Likevel har de nyansatte i staten god grunn til å være fornøyd sammenliknet med i fjor, da begynnerlønnen kun økte med 0,8 prosent. I snitt er begynnerlønnen for Tekna-medlemmer i staten i år 443.772 kroner.

– Det er fint at man kan ta igjen litt av etterslepet, sier hun og legger til at offentlig sektor nå har en god mulighet til å rekruttere flinke nyansatte nå som tempoet i næringslivet er på vei ned.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Forskjellen øker med årene

I hele tall tjener i snitt en nyansatt sivilingeniør i oljebransjen nå 506.185 kroner. Til sammenlikning er begynnerlønnen for sivilingeniørene i privat sektor som helhet 500.136 kroner.

Fem år etter eksamen har oljeingeniørene dratt litt fra resten av privat sektor, men som vi omtalte i fjor er det ikke før ti år etter eksamen forskjellene virkelig begynner å gjøre seg gjeldende.

Da tjener en sivilingeniør i oljebransjen i år i snitt 798.733 kroner, mens en sivilingeniør i privat sektor (oljebransjen, som drar opp snittet noe) tjener 766.170 kroner.

Les også:

Tekna-medlemmer kan se komplett statistikk på tekna.no.

Les også:

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Nyutdannede sivilingeniører tjener best av alle med mastergrad

Så mye betyr karakterene for lønna  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.