KARRIERE

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå

Milepæl for enkelte.

Nyutdannede sivilingeniører i privat sektor tjener for første gang over 500.000 kroner i snitt. Oljeingeniørene ligger noen tusenlapper foran.
Nyutdannede sivilingeniører i privat sektor tjener for første gang over 500.000 kroner i snitt. Oljeingeniørene ligger noen tusenlapper foran. Bilde: Dag Yngve Dahle
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. des. 2014 - 15:07
Vis mer

Svar: Mellom 444.000 og 506.000 kroner, alt ettersom i hvilken sektor de jobber. Det viser Teknas lønnstatistikk for 2014.

Best startlønn har man ikke overraskende i oljebransjen, mens sivilingeniørene som begynner i staten får dårligst betalt.

Over 500.000 kroner for første gang

For hele privat sektor (inkludert oljebransjen) er snittstartlønnen nå drøye 500.000 kroner, mens kommunene i snitt tilbyr en startlønn på 480.000 kroner.

Det er første gang startlønnen for sivilingeniører er over halvmilllionen.

Les også: Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav

Full brems i veksten

Samtidig er veksten i begynnerlønningene langt svakere i år enn tidligere.

– Det er litt strammere for de nyutdannede, vi ser det på begynnerlønningene i år, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til Teknisk Ukeblad.

Som Teknisk Ukeblad meldte tidligere, har Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lav og det gjelder også for de nyutdannede.

I fjor var lønnsvinnerne nyansatte sivilingeniørene i oljebransjen. Begynnerlønnen for Tekna-medlemmer i oljebransjen hadde da økt 5,4 prosent mot 4,3 prosent i privat sektor generelt.

I år er denne veksten kraftig redusert. Begynnerlønnen i oljebransjen har kun økt med 2,8 prosent. I privat sektor som helhet, er veksten enda svakere, kun to prosent.

Vi må tilbake til finanskrisen for å finne like svak vekst.

– Veksten i begynnerlønn er lavere, men det er fortsatt gode tider selv om arbeidsmarkedet er blitt strammere. Jeg tror det fortsatt er en sikker retning å velge realfag og teknologiske fag, sier Tekna-presidenten.

Les også: – Hemmeligheten til høyere lønn er å ikke be om noe

Bedre i staten

Økningen i begynnerlønn tangerer eller ligger under økningen i snittlønn for alle Tekna-medlemmene i de ulike sektorene.

Dersom vi kun ser på økning gjennomsnittslønningene, så er det sivilingeniørene i statlig sektor som kommer best ut i årets lønnsstatistikk med en vekst på 4,1 prosent. Men økningen i begynnerlønningene i staten holder ikke helt følge med dette og ligger på 2,9.

Likevel har de nyansatte i staten god grunn til å være fornøyd sammenliknet med i fjor, da begynnerlønnen kun økte med 0,8 prosent. I snitt er begynnerlønnen for Tekna-medlemmer i staten i år 443.772 kroner.

– Det er fint at man kan ta igjen litt av etterslepet, sier hun og legger til at offentlig sektor nå har en god mulighet til å rekruttere flinke nyansatte nå som tempoet i næringslivet er på vei ned.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Forskjellen øker med årene

I hele tall tjener i snitt en nyansatt sivilingeniør i oljebransjen nå 506.185 kroner. Til sammenlikning er begynnerlønnen for sivilingeniørene i privat sektor som helhet 500.136 kroner.

Fem år etter eksamen har oljeingeniørene dratt litt fra resten av privat sektor, men som vi omtalte i fjor er det ikke før ti år etter eksamen forskjellene virkelig begynner å gjøre seg gjeldende.

Da tjener en sivilingeniør i oljebransjen i år i snitt 798.733 kroner, mens en sivilingeniør i privat sektor (oljebransjen, som drar opp snittet noe) tjener 766.170 kroner.

Les også:

Tekna-medlemmer kan se komplett statistikk på tekna.no.

Les også:

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Nyutdannede sivilingeniører tjener best av alle med mastergrad

Så mye betyr karakterene for lønna  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.